Tužilaštvo BiH štiti svoju bruku, hoće da isključe javnost

Dragan Mektić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH i bivši ministar bezbjednosti, komentarisao je odluku Tužilaštva BiH da ne dostavi optužnicu "Transparensi internešnelu", koja je podignuta protiv Mektića i još tri osobe. Suđenje počinje u četvrtak u Sudu BiH.

Bosna i Hercegovina 05.02.2020 | 15:42
Tužilaštvo BiH štiti svoju bruku, hoće da isključe javnost

„Riječ je o politički motivisanoj i montiranoj optužnici. To je jedna konfuzna optužnica, koju ne razumije ni samo Tužilaštvo. Problem je u tome što su to shvatili i drugi, neke nevladine organizacije koje vrše monitoring nad vladavinom prava.  Potpuno u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama  TI BiH zatražio je da im se dostavi ta optužnica, a Tužilaštvo,  da bi zaštitilo svoju bruku, svoju sramotu, da ne bi dozvolilo da se vidi da je to zaista montirana stvar, proglasilo je jednu optužnicu tajnom.

Jednu optužnicu, za koju je suđenje javno, nije isključena javnost. Tom suđenju može prisusvovati i obični građanin i nevladine organizacije. Koja je optužnica bila još tajna, nijedna“, rekao je Mektić. 

Na pitanje novinara "Patrije" očekuje li da Sud BiH donese odluku da javnost bude isključena, Mektić je rekao da ne očekuje:

„Nema zbog čega da bude isključena. Postoje posebno propisani slučajevi zbog čega se isključuje javnost, odati neku državnu tajnu, ako se radi o maloljetnicima, ne možete odokativno govoriti. Postoje taksativno nabrojane situacije u kojima se isključuje javnost“.

Tužilaštvo je Sudu BiH dalo prijedlog za određivanje i mjera zabrane.

„Riječ je o mjerama zabrane sastajanja sa svjedocima i njihov pristup na razdaljini od sto metara. Druga zabrana je da istupam u javnosti povodom ovog predmeta. Šta je sporno da se priča o tome. Što se mene tiče, neka priča ko god ima interes da priča", kaže Mektić.

"Nećemo mi ovdje provoditi tajna suđenja. Što se tiče pristupa svjedocima, tamo je nabrojan 31 svjedok. Od trideset jednog, nepoznato mi 28, ja ne znam mogu li se sresti na sto metara negdje. To je jedna fingirana situacija, ali da bi oni spriječili da javnost sazna svu konfuznost i glupost te optužnice, pokušavaju da isključe javnost iz postupka“, zaključio je Mektić. 

(Patria)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pavao Zolj

05.02.2020 15:38

Ovo je igra Tegy-ja i Dalide, ha, ha.. nemamo mi nikakvo tuzilastvo!

ODGOVORITE
Name

Rale

05.02.2020 16:05

Dolaze izbori moraju te ocrniti posto poto, jer bijeda sve prihvata bez obzira prav ti ili ne.

ODGOVORITE
Name

Goran

05.02.2020 17:13

Znam brate šta je montiran proces vrlo dobro i šta sve mogu uraditi

ODGOVORITE
Name

Niko nikanovic

06.02.2020 08:56

Naravno da ovdje nema javnog Inreresa, nije vise minister. Kroz to se pokusava Mektica politicki drzati prezentnog u javnosti I davati mogucnost paznje. Ako nije nista skrivio nece ni biti osudjen. Novinari pokusavaju sebi stvoriti pricu, ako Bude oslobodjen onda se moze dostapisati kako je Mektic pobijedio pokvareni sistem a ako Bude osudjen, e onda se tek moze obrusiti na tuzilastvo I sudstvo, to bi u Tom smislu I bilo povoljnije za Taj javni interest.

ODGOVORITE