Хојзген - њемачки специјалац за Западни Балкан?

Њемачки дипломата Кристоф Хојзген биц́е именован за специјалног представника Европске уније за Косово, јавио је „Клан Косова“, позивајуц́и се на своје поуздане изворе.

Свијет 05.02.2020 | 11:58
Хојзген - њемачки специјалац за Западни Балкан?

Наводи се да ц́е Хојзген имати сличну улогу као изасланик америчког предсједника за дијалог између Приштине и Београда Ричард Гренел.

Хојзген је од јула 2017. године амбасадор Њемачке у УН и важи за најутицајнијег спољнополитичког савјетника немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Шездесеттрогодишњи Кристоф Хојзген, амбасадор Њемачке при УН и бивши спољнополитички савјетник Ангеле Меркел, српским политичким круговима, судец́и према написима медија, и прије деценију, и те како је познат. Када се у Европској унији прије осам година ломило да ли ц́е Србија добити статус кандидата, сматран је кључним играчем.

Сврстава се у одане канцеларкине следбенике, познат као „Нави“ — кормилар са одлучујуц́им утицајем на спољнополитичке одлуке шефице Владе у Берлину. Од доласка на дужност 2005. године пробијао је лед — „на ти“ је са шефовима држава и влада, од Пекинга до Вашингтона.

У Њујорку је од 2017. године и истек мандата чита се као евентуални повратак Хојзгена из Њујорка на европско тло. Он би могао да има кључну улогу у другој половини године када Немачка преузима предсједавање Унији. То је, кажу познаваоци прилика, можда тренутак за рјешавање проблема за које је заинтересован Берлин.

Из кабинета високог представника ЕУ за спољну политику стиже штуро појашњење, али не и потврда о имену.

„Приликом разговора са саговорницима из Београда и Приштине, Жозеп Борељ је споменуо идеју да се један европски званичник задужи за европску агенду у региону Западног Балкана“, каже портпарол високог представника ЕУ Петер Стано.

Да ц́е Кристофер Хојзген вјероватно бити представник Уније за преговоре српски предсједник наговијестио је прије неколико дана — стиже човјек из Берлина или са великим утицајем у том граду. Без обзира на личност, Александар Вучиц́ сигуран је у једно — Берлин ц́е преко Брисела водити главну ријеч у вези са рјешавањем питања Косова и Метохије, преноси агенција Спутњик.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тиито

05.02.2020 11:43

Србија мора да води главну ријеч,када је Косово у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

05.02.2020 13:19

Е да се ти питас али просло је све! Нисмо знали владати другима сад нам се обија о главу!

Name

Доста је

05.02.2020 11:44

Е доста је и тих специјалаца. Направили су овде право срање од дрзаве и само прицају о напретку, а у срвари они дрзе мафију на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

05.02.2020 13:00

Нема шта ми немамо на Западном Балкану а у стварности немамо ништа. ЕУ, Америка има свог изасланика, Русија и Кина као и они се питају. Кобајаги ове банана државе имају и свог предсједника БиХ чак тројицу ал кад човјек боље погледа ми немамо баш ништа. Гола биједа на све стране. Питам се да ли смо баш толико неспособни и глупи балканци?