Hojzgen - njemački specijalac za Zapadni Balkan?

Njemački diplomata Kristof Hojzgen biće imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, javio je „Klan Kosova“, pozivajući se na svoje pouzdane izvore.

Svijet 05.02.2020 | 11:58
Hojzgen - njemački specijalac za Zapadni Balkan?

Navodi se da će Hojzgen imati sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsjednika za dijalog između Prištine i Beograda Ričard Grenel.

Hojzgen je od jula 2017. godine ambasador Njemačke u UN i važi za najuticajnijeg spoljnopolitičkog savjetnika nemačke kancelarke Angele Merkel.

Šezdesettrogodišnji Kristof Hojzgen, ambasador Njemačke pri UN i bivši spoljnopolitički savjetnik Angele Merkel, srpskim političkim krugovima, sudeći prema napisima medija, i prije deceniju, i te kako je poznat. Kada se u Evropskoj uniji prije osam godina lomilo da li će Srbija dobiti status kandidata, smatran je ključnim igračem.

Svrstava se u odane kancelarkine sledbenike, poznat kao „Navi“ — kormilar sa odlučujućim uticajem na spoljnopolitičke odluke šefice Vlade u Berlinu. Od dolaska na dužnost 2005. godine probijao je led — „na ti“ je sa šefovima država i vlada, od Pekinga do Vašingtona.

U Njujorku je od 2017. godine i istek mandata čita se kao eventualni povratak Hojzgena iz Njujorka na evropsko tlo. On bi mogao da ima ključnu ulogu u drugoj polovini godine kada Nemačka preuzima predsjedavanje Uniji. To je, kažu poznavaoci prilika, možda trenutak za rješavanje problema za koje je zainteresovan Berlin.

Iz kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku stiže šturo pojašnjenje, ali ne i potvrda o imenu.

„Prilikom razgovora sa sagovornicima iz Beograda i Prištine, Žozep Borelj je spomenuo ideju da se jedan evropski zvaničnik zaduži za evropsku agendu u regionu Zapadnog Balkana“, kaže portparol visokog predstavnika EU Peter Stano.

Da će Kristofer Hojzgen vjerovatno biti predstavnik Unije za pregovore srpski predsjednik nagovijestio je prije nekoliko dana — stiže čovjek iz Berlina ili sa velikim uticajem u tom gradu. Bez obzira na ličnost, Aleksandar Vučić siguran je u jedno — Berlin će preko Brisela voditi glavnu riječ u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije, prenosi agencija Sputnjik.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tiito

05.02.2020 11:43

Srbija mora da vodi glavnu riječ,kada je Kosovo u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

05.02.2020 13:19

E da se ti pitas ali proslo je sve! Nismo znali vladati drugima sad nam se obija o glavu!

Name

Dosta je

05.02.2020 11:44

E dosta je i tih specijalaca. Napravili su ovde pravo sranje od drzave i samo pricaju o napretku, a u srvari oni drze mafiju na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Рв

05.02.2020 13:00

Нема шта ми немамо на Западном Балкану а у стварности немамо ништа. ЕУ, Америка има свог изасланика, Русија и Кина као и они се питају. Кобајаги ове банана државе имају и свог предсједника БиХ чак тројицу ал кад човјек боље погледа ми немамо баш ништа. Гола биједа на све стране. Питам се да ли смо баш толико неспособни и глупи балканци?