ЕПП одлучила да продужи суспензију Орбановој странци

- Европска народна партија (ЕПП) одлучила је да продужи суспензију мађарске владајуће странке Фидес.

Свијет 04.02.2020 | 14:06
ЕПП одлучила да продужи суспензију Орбановој странци

На дводневој годишњој Политичкој скупштини, која је почела јуче у Бриселу челници најснажније групације у Европском парламенту, подржали су предлог председника Доналда Туска да се суспензија из марта прошле године продужи до даљњег, пренела је агенција Хина.

"Мишљење већине у нашој политичкој породици врло је јасно: нема довољног напретка у Будимпешти, нема видљивих промена када је реч о демократским стандардима, владавини права и слободи говора", рекао је Туск у понедељак увече.

На скупштини није бло гласања јер нико нема већину, ни они који су за избацивање Фидеса из ЕПП, ни они који се противе.

"Ако се ситуација не промени не видим како би се Фидес могао вратити у нашу породицу барем док сам ја председник ЕПП", рекао је Туск.

Туск је предложио одржавање ванредног конгреса ЕПП на којем се не би разговарало о Фидесу, него о месту те групације на политичком спектру и новим политичким изазовима за ту странку.

Туск је рекао да скидање суспензије Фидесу није ствар преговора. "Нећу преговарати ни о каквом компромису о нашим вредностима. Укидање суспензије зависи од могућих промена у Будимпешти и од промене политике Фидеса", додао је Туск.

ЕПП је у марту прошле године суспендовао Фидес, који се већ низ година све више удаљава од политике те групације десног центра.

Европски парламент је у септембру 2018. усвојио иницијативу да се против Мађарске отвори поступак у оквиру члана 7. који теоретски може довести до одузимања права гласа у Савету ЕУ.

У извештају за који је гласала и већина посланика ЕПП каже се да Мађарска крши вредности на којима се темељи ЕУ, да је угрожено функционисање изборног и уставног система, независност судства и права судија, борба против корупције, приватност и заштита података, слобода изражавања, академске слободе, слобода вероисповијести, слобода окупљања, право на једнако поступање, права мањина, укључујући Роме и Јевреје и њихово право на заштиту од говора мржње, темељна права миграната, тражилаца азила и избеглица, као и економска и социјална права.

Странка мађарског премијера Виктора Орбана водила је у пролеће прошле године уочи избора за Европски парламент кампању против ЕУ, постављајући између осталог плакате на којима је тадашњи председник Европске комисије Жан-Клод Јункер (Јеан-Цлауде Јунцкер), и сам члан ЕПП, био приказан као лутка на концу којом управља милијардер Џорџ Сорош (Георге Сорос), такође на мети мађарских власти због заговарања имиграције у Мађарску.

Тринаест чланица ЕПП тражило је избацивање Фидес а на састанку у марту прошле године постигнут је компромис, за који је гласао и Виктор Орбан, да се чланство Фидеса у ЕПП суспендује.

Суспензија подразумева да Фидес не може учествовати на састанцима ЕПП, да нема право гласа и да нема право да предлаже кандидате за било какве дужности.

Тада је договорено и оснивање одбора за процену који ће пратити да ли Фидес испуњава услове - да престане с кампањом против Брисела, да се извини ЕПП и да реши проблем протеривања Сорошевог Средњевропског универзитета из Будимпеште.

Одбор чине тројица бивших високих званичника, бивши белгијски премијер и председник Европског савета Херман Ван Ромпеј (Ромпуy), бивши аустријски канцелар Вофгнаг Шисел (Wолфганг Сцхуессел) и бивши председник Европског парламента, Немац Ханс-Герт Петеринг (Поеттеринг).

Међутим, према информацијама које су процуриле, нема сагласности ни међу њима тројицом јер Ван Ромпеј би избацио Фидес, Шисел би га оставио, а Петеринг је за неко средње решење, наводи Хина.

(Бета) 

Коментари / 0

Оставите коментар