"Овдје је корупција званично државна политика, ентитетска, кантонална...

- БиХ спада у ред земаља са тзв. системском корупцијом, односно међу оне земље гдје су политички, економски и друштвени односи и процеси утемељени на корупцији. С пуно аргумената се може тврдити да је овдје корупција заправо званична државна политика и ентитетска, кантонална и општинска дакако.

Босна и Херцеговина 04.02.2020 | 11:32
"Овдје је корупција званично државна политика, ентитетска, кантонална...

Ово је у интервјуу СБ казао предсједавајући УО "Транспаренсy интернатионала" у БиХ Срђан Благовчанин.

- Уколико анализирате било које постављање, именовање, тендер, пропис, видјећете да је у функцији корупције - каже Благовчанин и додаје да је о борби против корупције у БиХ готово апсурдно причати.

"Нема дакле никакве сумње да корупција представља један од највећих, ако не и највећи проблем ове земље. Нажалост БиХ није постигла ни најмањи напредак на пољу сузбијања корупције", казао је он.

Према његовим ријечима, правосуђе које би требало да буде носилац борбе против корупције, не само да није успјело процесуирати нити један озбиљан случај политичке корупције, која је највећи проблем, већ се суочава са озбиљним унутрашњим проблемима који указују на постојање проблема корупције унутар самог правосуђа.

"С друге стране у медијима су присутни готово свакодневно наводи који указују на случајеве корупције, који нажалост не добијају институционални одговор од стране институција које би требало да их истраже. Као посљедицу имамо перцепцију у јавности да су сви корумпирани, што ствара код грађана апатију и неповјерење у институције односно неспремност да пријављују случајеве корупције", казао је Благовчанин.

Наводи да су у много чему код нас ствари доведене до апсурда.

"Врло је илустративан посљедњи примјер именовања Николе Шпирића који се налази на црној листи САД због корупције, у комисију за надзор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције", навео је Благовчанин.

Он каже да нема никаквих помака на пољу борбе против корупције већ се БиХ налази у слободном паду према свим показатељима.

"Овакви показатељи корупције упућују на то да је у оваквом стању немогуће проводити било који реформски процес, док се не направи искорак на сузбијању корупције. Јер како усвојити добре законе ако парламент дјелује на принципу супермаркета у којем можете купити посланике. Како реформисати образовање, уколико образовне институције функционишу на принципу џу бокса, убаците паре и добијете диплому", казао је Благовчанин.

Наглашава да је кључни проблем у БиХ присуство феномена заробљене државе.

"Према нашим оцјенама и налазима, а које дјеле и друге релеванте институције укључујујући Европску комисију, кључни проблем у БиХ је присуство феномена заробљене државе. Тај феномен подразумијева ефективну контролу над институцијама и државним ресурсима од стране уске групе носилаца политичке моћи. Тако да заправо имамо ситуацију да се дјеловање институција ставља у службу приватних и партикуларних интереса", прецизирао је Благовчанин.

Он каже да нема никаквих помака на пољу борбе против корупције већ се БиХ налази у слободном паду према свим показатељима.

"Овакви показатељи корупције упућују на то да је у оваквом стању немогуће проводити било који реформски процес, док се не направи искорак на сузбијању корупције. Јер како усвојити добре законе ако парламент дјелује на принципу супермаркета у којем можете купити посланике. Како реформисати образовање, уколико образовне институције функционишу на принципу џу бокса, убаците паре и добијете диплому", казао је Благовчанин у интервјуу СБ.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Буди и син

04.02.2020 11:08

Мирко Стојчиновић (осуђен на 4,5 год.) и Александар Деурић, које тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја и вишемилионску штету граду Бањалуци, враћени су на посао у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) и примају пуну плату. Да ствар буде гора, поново се налазе на руководећим местима, на којима могу да доносе одлуке. Стојчиновић и Деурић и још неколико службеника су оптужени за кривично дело којима су, како их терети Републичко тужилаштво, оштетили град у предметима „Наш дом“, „Грађа“ и „Пољопривредна школа“. На посао су враћени чим су изашли из притвора. Стојчиновић је помоћник директора за послове надзора и може да утиче на исход предмета који се воде у Геодетској управи. Деурић је такође враћен, на позицију помоћника директора за оснивање катастра непокретности. Вратио их Буде Станковић да му још укњиже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Буди и син

04.02.2020 12:43

Ајд зачепи....јел треба Стојчин да се врати нама у Добој? Нека њега мало код вас у БЛ!

Name

Сале словенац

04.02.2020 12:44

Е МОЈА БРАЦО СРБИ КОД ВАС СЕ НИШТА СЕ НИЈЕ ПРОМЈЕНИЛО ОД '92 . УБИСТВА ,КРИМИНАЛ , КОРУПЦИЈА , ФАСИЗАМ, СОВИНИЗАМ , РАСНИ ЗАКОНИ ....

Name

стојчин

04.02.2020 13:34

стојчина врнуту у добој, као и глигора из РУГИП-а, јесте ви добојлије лопови, папци...

Name

ругипп

04.02.2020 13:39

Глигорић је опухао РИГИП за око 12 милона КМ преко Геоинжињеринга 2007-2013, а Стијчина је Будо преварио, само му плаћа адвокате и вратио га Добојлијама да тамо плаче док чека апсану.

Name

дудук

04.02.2020 13:44

додик је све институције предао мафијашима, који му доносе харач колико распише.

Name

деура

04.02.2020 13:48

исад ће Будиша да отпреми и Деурића у Хан Пијесак, јер му је измакао контроли, сад му је исплатније радити са софтверима са кумом Игом Додиком.

Name

Браво за БејХа!

04.02.2020 11:10

Знаци папакланд са својом пуном функционалносцу успјесно устолицен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица Овдагиц

04.02.2020 12:45

Засто је потписивање петиције са потписима градјана за суспендију Тегелтије заустављено? Јел то минстар Лукац лицно забранио бојеци се властитог процесуирања?

Name

Зеки Пресс

04.02.2020 12:57

Без реформске агенде 2020-2022 нема нам даље, фактицки!

Name

Кнезево

04.02.2020 11:11

Тацно, начелник Кнезева тако сиромашне,опстине народним парана, купује три аута по 50000км,куцу гради,а пут пропао, контејнер за смеце нема,

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

04.02.2020 11:38

А шта ВИ као невладина организација мошете да урадите???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

04.02.2020 12:24

Да серуцкају и узимају паре од странаца, док крезуба сиротиња гласа за Мили.

Name

Аполо 11

04.02.2020 12:39

А ко да уради помак? Милорад можда?Или Жељка,Лукач,Тегелтија Шпирић? Није џабе народ изгубио наду у боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно.

04.02.2020 19:20

Ниста додати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

05.02.2020 07:48

Сефови.дјл-странаак

ОДГОВОРИТЕ