"Ovdje je korupcija zvanično državna politika, entitetska, kantonalna...

- BiH spada u red zemalja sa tzv. sistemskom korupcijom, odnosno među one zemlje gdje su politički, ekonomski i društveni odnosi i procesi utemeljeni na korupciji. S puno argumenata se može tvrditi da je ovdje korupcija zapravo zvanična državna politika i entitetska, kantonalna i opštinska dakako.

Bosna i Hercegovina 04.02.2020 | 11:32
"Ovdje je korupcija zvanično državna politika, entitetska, kantonalna...

Ovo je u intervjuu SB kazao predsjedavajući UO "Transparensy internationala" u BiH Srđan Blagovčanin.

- Ukoliko analizirate bilo koje postavljanje, imenovanje, tender, propis, vidjećete da je u funkciji korupcije - kaže Blagovčanin i dodaje da je o borbi protiv korupcije u BiH gotovo apsurdno pričati.

"Nema dakle nikakve sumnje da korupcija predstavlja jedan od najvećih, ako ne i najveći problem ove zemlje. Nažalost BiH nije postigla ni najmanji napredak na polju suzbijanja korupcije", kazao je on.

Prema njegovim riječima, pravosuđe koje bi trebalo da bude nosilac borbe protiv korupcije, ne samo da nije uspjelo procesuirati niti jedan ozbiljan slučaj političke korupcije, koja je najveći problem, već se suočava sa ozbiljnim unutrašnjim problemima koji ukazuju na postojanje problema korupcije unutar samog pravosuđa.

"S druge strane u medijima su prisutni gotovo svakodnevno navodi koji ukazuju na slučajeve korupcije, koji nažalost ne dobijaju institucionalni odgovor od strane institucija koje bi trebalo da ih istraže. Kao posljedicu imamo percepciju u javnosti da su svi korumpirani, što stvara kod građana apatiju i nepovjerenje u institucije odnosno nespremnost da prijavljuju slučajeve korupcije", kazao je Blagovčanin.

Navodi da su u mnogo čemu kod nas stvari dovedene do apsurda.

"Vrlo je ilustrativan posljednji primjer imenovanja Nikole Špirića koji se nalazi na crnoj listi SAD zbog korupcije, u komisiju za nadzor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije", naveo je Blagovčanin.

On kaže da nema nikakvih pomaka na polju borbe protiv korupcije već se BiH nalazi u slobodnom padu prema svim pokazateljima.

"Ovakvi pokazatelji korupcije upućuju na to da je u ovakvom stanju nemoguće provoditi bilo koji reformski proces, dok se ne napravi iskorak na suzbijanju korupcije. Jer kako usvojiti dobre zakone ako parlament djeluje na principu supermarketa u kojem možete kupiti poslanike. Kako reformisati obrazovanje, ukoliko obrazovne institucije funkcionišu na principu džu boksa, ubacite pare i dobijete diplomu", kazao je Blagovčanin.

Naglašava da je ključni problem u BiH prisustvo fenomena zarobljene države.

"Prema našim ocjenama i nalazima, a koje djele i druge relevante institucije uključujujući Evropsku komisiju, ključni problem u BiH je prisustvo fenomena zarobljene države. Taj fenomen podrazumijeva efektivnu kontrolu nad institucijama i državnim resursima od strane uske grupe nosilaca političke moći. Tako da zapravo imamo situaciju da se djelovanje institucija stavlja u službu privatnih i partikularnih interesa", precizirao je Blagovčanin.

On kaže da nema nikakvih pomaka na polju borbe protiv korupcije već se BiH nalazi u slobodnom padu prema svim pokazateljima.

"Ovakvi pokazatelji korupcije upućuju na to da je u ovakvom stanju nemoguće provoditi bilo koji reformski proces, dok se ne napravi iskorak na suzbijanju korupcije. Jer kako usvojiti dobre zakone ako parlament djeluje na principu supermarketa u kojem možete kupiti poslanike. Kako reformisati obrazovanje, ukoliko obrazovne institucije funkcionišu na principu džu boksa, ubacite pare i dobijete diplomu", kazao je Blagovčanin u intervjuu SB.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Budi i sin

04.02.2020 12:08

Mirko Stojčinović (osuđen na 4,5 god.) i Aleksandar Deurić, koje tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i višemilionsku štetu gradu Banjaluci, vraćeni su na posao u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) i primaju punu platu. Da stvar bude gora, ponovo se nalaze na rukovodećim mestima, na kojima mogu da donose odluke. Stojčinović i Deurić i još nekoliko službenika su optuženi za krivično delo kojima su, kako ih tereti Republičko tužilaštvo, oštetili grad u predmetima „Naš dom“, „Građa“ i „Poljoprivredna škola“. Na posao su vraćeni čim su izašli iz pritvora. Stojčinović je pomoćnik direktora za poslove nadzora i može da utiče na ishod predmeta koji se vode u Geodetskoj upravi. Deurić je takođe vraćen, na poziciju pomoćnika direktora za osnivanje katastra nepokretnosti. Vratio ih Bude Stanković da mu još uknjiže.

ODGOVORITE
Name

@Budi i sin

04.02.2020 13:43

Ajd začepi....jel treba Stojčin da se vrati nama u Doboj? Neka njega malo kod vas u BL!

Name

Sale slovenac

04.02.2020 13:44

E MOJA BRACO SRBI KOD VAS SE NIŠTA SE NIJE PROMJENILO OD '92 . UBISTVA ,KRIMINAL , KORUPCIJA , FASIZAM, SOVINIZAM , RASNI ZAKONI ....

Name

stojčin

04.02.2020 14:34

stojčina vrnutu u doboj, kao i gligora iz RUGIP-a, jeste vi dobojlije lopovi, papci...

Name

rugipp

04.02.2020 14:39

Gligorić je opuhao RIGIP za oko 12 milona KM preko Geoinžinjeringa 2007-2013, a Stijčina je Budo prevario, samo mu plaća advokate i vratio ga Dobojlijama da tamo plače dok čeka apsanu.

Name

duduk

04.02.2020 14:44

dodik je sve institucije predao mafijašima, koji mu donose harač koliko raspiše.

Name

deura

04.02.2020 14:48

isad će Budiša da otpremi i Deurića u Han Pijesak, jer mu je izmakao kontroli, sad mu je isplatnije raditi sa softverima sa kumom Igom Dodikom.

Name

Bravo za BejHa!

04.02.2020 12:10

Znaci papakland sa svojom punom funkcionalnoscu uspjesno ustolicen!

ODGOVORITE
Name

Zorica Ovdagic

04.02.2020 13:45

Zasto je potpisivanje peticije sa potpisima gradjana za suspendiju Tegeltije zaustavljeno? Jel to minstar Lukac licno zabranio bojeci se vlastitog procesuiranja?

Name

Zeki Press

04.02.2020 13:57

Bez reformske agende 2020-2022 nema nam dalje, fakticki!

Name

Knezevo

04.02.2020 12:11

Tacno, načelnik Knezeva tako siromašne,opstine narodnim parana, kupuje tri auta po 50000km,kucu gradi,a put propao, kontejner za smece nema,

ODGOVORITE
Name

oo7

04.02.2020 12:38

A šta VI kao nevladina organizacija mošete da uradite???

ODGOVORITE
Name

Bobi

04.02.2020 13:24

Da seruckaju i uzimaju pare od stranaca, dok krezuba sirotinja glasa za Mili.

Name

Аполо 11

04.02.2020 13:39

А ко да уради помак? Милорад можда?Или Жељка,Лукач,Тегелтија Шпирић? Није џабе народ изгубио наду у боље сутра.

ODGOVORITE
Name

Tacno.

04.02.2020 20:20

Nista dodati.

ODGOVORITE
Name

Mare

05.02.2020 08:48

Sefovi.djl-stranaak

ODGOVORITE