Молитва за све жртве рата у БиХ, а биће и помоћи

У Сарајеву ће данас бити одржана заједничка молитва четири традиционалне религије у Босни и Херцеговини, у знак сјећања на све жртве протеклог рата у БиХ, у организацији Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини (МРВБиХ).

Босна и Херцеговина 04.02.2020 | 09:46
Молитва за све жртве рата у БиХ, а биће и помоћи

Молитве ће предводити реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић,  кардинал Винко Пуљић, јереј Немања Ђуреиновић и Игор Бенцион Кожемјакин, хазан Јеврејске општине Сарајево.

Након заједничке молитве Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ и предсједавајући Скупштине МРВБиХ и Бонние Глицк, замјеница главног администратора Америчке организације за међународни развој (УСАИД) потписаће нови уговор између МРВБиХ и УСАИД-а.

Тим уговором УСАИД се обавезује да подржава активности Међурелигијског вијећа на праћењу и реаговању на потицање, говор мржње и нападе на вјерске објекте у БиХ.

Потписивању уговора присуствоваће амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, директорица УСАИД у БиХ Нанцy Еслицк, чланови америчке делегације из Вашингтона, те бројни чланови религијских заједница и МРВБиХ.

Главни циљ заједничког пројекта је минимизација могућности ескалације мржње након било каквог негативног догађаја те јачање међурелигијског дијалога као основе за промовисање емпатије и спрјечавања насиља.

"Посљедњих година МРВБиХ прати и реагује на нападе на вјерске објекте у БиХ, укључујући скрнављење богомоља и гробља и нападе на особе које су у вези с њима. Уз УСАИД-ову једногодишњу помоћ МРВБиХ ће, у циљу сузбијања језика мржње и напада на сакралне објекте, повећати сарадњу с властима, цивилним друштвом и медијима, те младима и њиховим мрежама", саопштено је из МРВБиХ.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ИМ

04.02.2020 09:23

Овакве ствари поздрављам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

04.02.2020 10:01

Лијепо за око али политичари нас завадјају има 10 пријатеља православаца добри момци скроз али нас убише властодршци

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

04.02.2020 10:03

Још да тројица од четворице нису гласноговорници мафијаша из СДА, ХДЗ и СНСД било би то лијепо! Част господину Финцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

04.02.2020 11:42

ово нам је свима потребно, мир и толерација, сви смо имали невиних зртава и тим зртвама треба одати поцаст.На суду је да гони кривце а на нама је да се дрзимо заједно и помаземо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.02.2020 12:01

Срамота, окупиле их паре. Један од разлога сто смо постали ово сто јесмо и сто сви масовно бјезимо од својих. Радимо или оно сто морамо или сто нам је плацено.Оно сто би требали и у име Бога и у име народа давно смо заборавили.

ОДГОВОРИТЕ