Molitva za sve žrtve rata u BiH, a biće i pomoći

U Sarajevu će danas biti održana zajednička molitva četiri tradicionalne religije u Bosni i Hercegovini, u znak sjećanja na sve žrtve proteklog rata u BiH, u organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH).

Bosna i Hercegovina 04.02.2020 | 09:46
Molitva za sve žrtve rata u BiH, a biće i pomoći

Molitve će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović,  kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRVBiH i Bonnie Glick, zamjenica glavnog administratora Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) potpisaće novi ugovor između MRVBiH i USAID-a.

Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagovanju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće američki ambasador u BiH Erik Nelson, direktorica USAID u BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Vašingtona, te brojni članovi religijskih zajednica i MRVBiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promovisanje empatije i sprječavanja nasilja.

"Posljednjih godina MRVBiH prati i reaguje na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima. Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRVBiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati saradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama", saopšteno je iz MRVBiH.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

IM

04.02.2020 09:23

Ovakve stvari pozdravljam.

ODGOVORITE
Name

Hare

04.02.2020 10:01

Lijepo za oko ali političari nas zavadjaju ima 10 prijatelja pravoslavaca dobri momci skroz ali nas ubiše vlastodršci

ODGOVORITE
Name

075

04.02.2020 10:03

Još da trojica od četvorice nisu glasnogovornici mafijaša iz SDA, HDZ i SNSD bilo bi to lijepo! Čast gospodinu Finciju!

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

04.02.2020 11:42

ovo nam je svima potrebno, mir i toleracija, svi smo imali nevinih zrtava i tim zrtvama treba odati pocast.Na sudu je da goni krivce a na nama je da se drzimo zajedno i pomazemo.

ODGOVORITE
Name

Osvit

04.02.2020 12:01

Sramota, okupile ih pare. Jedan od razloga sto smo postali ovo sto jesmo i sto svi masovno bjezimo od svojih. Radimo ili ono sto moramo ili sto nam je placeno.Ono sto bi trebali i u ime Boga i u ime naroda davno smo zaboravili.

ODGOVORITE