Власник "Амазона" једним кликом изгубио милијарде

У смартфон најбогатијег човека на свету, власника компаније „Амазон“ Џефа Безоса, упао је шпијунски програм током дописивања преко апликације „Воцап“ са престолонаследником Саудијске Арабије, што га је коштало више десетина милијарди долара.

Свијет 04.02.2020 | 07:50
Власник "Амазона" једним кликом изгубио милијарде

Верује се да иза тога стоји управо престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман, иако нису познати његови мотиви.

Наиме, власник „Амазона“ и престолонаследник Саудијске Арабије пријатељски су се дописивали путем апликације „Воцап“. У неком тренутку, принц је мултимилионеру послао видео-снимак испод којег је написао коментар: „Погледај, каква фора“. Безос је отворио видео и тог тренутка је у његов смартфон ушао шпијунски програм, који је почео да „скида“ његове приватне ствари.

О чему је власник „Амазона“ ц́аскао са саудијским принцем
И Безос и Мухамед су познати људи: Безос је оснивач и власник компаније „Амазон“, чије се богатство процењује на 114 милијарди долара, а Мухамед важи за стварног владара Саудијске Арабије, чији је краљ његов отац Салман (84).

Мухамеда је пратио глас реформатора решеног да модернизује земљу, а његов тренутни статус обједињује неколико државних функција. У скоријој будуц́ности.

Део америчких новинара изградио је култ принца Мухамеда, од кога се очекује да осавремени своје краљевство. Међутим, то „отварање врата“ ка савременим токовима подразумева, на пример, издавање возачких дозвола женама, али не ограничава апсолутну власт краља и његовог наследника.

Сада принц истовремено обавља функцију потпредседника владе, министра одбране, председника Краљевског суда, као и шефа Одбора за економски развој и Одбора за борбу против корупције. Последња функција је посебно важна, јер дозвољава принцу да прати своје високопозициониране противнике у земљи, користец́и обичне полицијске методе.

Шта ц́е Мухамеду Безосови подаци

Поставља се логично питање — зашто су принцу Мухамеду уопште потребни Безосови лични подаци? Јер нафта и оружје су управо ретке ствари којима се не тргује преко „Амазона“.

Шпијунажа путем убацивања вируса у смартфоне утицајних Арапа честа је у региону. Њоме су се често бавили Уједињени Арапски Емирати. Али мало је вероватно да би таква особа као што је Мухамед тако нешто чинила са особом попут Безоса — из чиста мира и без конкретног циља.

Кружила је прича да је Безос био само посредник и пренео вирус, док су заправо Саудијци циљали оне с којима је власник „Амазона“ разговарао, било да су пословни људи или политичари.

Према другој верзији, Ријад је био заинтересован за Безоса као власника аеро-космичке компаније „Блу ориџин“. А ракетна технологија се не тиче само свемирског туризма, вец́ и разорног оружја.

Најверодостојније објашњење је оно према коме је принц Мухамед преко Безоса јурио Џамала Кашогија, саудијског новинара убијеног у Амбасади Саудијске Арабије у Истанбулу.

Хашоги је редовно и прилично оштро критиковао и самог Мухамеда и његове реформе. Чињеница је да му је Мухамед био најпознатији и најчитанији непријатељ. Саудијски извори тврде да је принц лично наредио његово убиство, као и да су, од петнаесторице његових убица, половина Мухамедови телохранитељи.

У позадини међународног скандала у Саудијској Арабији обављено је суђење Хашогијевим убицама, а петоро њих је осуђено на смртну казну.

Све ово може бити и представа, уз помоц́ које се скрец́е пажња и уништавају докази. За власти Мухамеда је ово више него довољно, а у реформама земље у погледу „отворености свету“ он ионако није значајно напредовао.

Остаје чињеница да је Хашоги за критиковање Саудијске Арабије највише користио баш „Вашингтон пост“, чији је власник Џеф Безос.

Скупа освета

Тешко је рец́и да ли су Безосове украдене информације одиграле било какву значајну улогу у убиству Хашогија. Убиство се десило пет месеци након инцидента са наводним убацивањем вируса у телефон, после чега је „Вашингтон пост“ почео три пута више да напада Мухамеда.

Безос није могао другачије да поступи, чак и да је Мухамед његов најбољи пријатељ, а прича о шпијунском програму била је лаж од почетка до краја — што је, узгред, Ријад вец́ рекао.

Али Мухамеда је овакав развој догађаја разбеснео и он је, по свему судец́и, направио глупост која је за његов статус неопростива — одлучио је да се освети Безосу. Тако се у „жутој штампи“ појавило дописивање мултимилионера са љубавницом и њихове заједничке фотографије.

Можда се чини да је у питању ситна освета, али она је заправо веома скупа, једна од најскупљих у историји. Управо се у то време Безос разводио од жене — њихов брак, дуг 25 година, распао се. Приликом поделе имовине, докази о превари једног од супружника могу много да коштају.

Епилог је да је развод коштао Безоса 37,5 милијарди долара — док је пријатељски ц́аскао са Мухамедом на „Воцапу“, Безос је остао крац́и управо за толику суму.

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Шустер

04.02.2020 07:24

Није то за њих двојицу ништа али мени је много скупо кад у саобраћају платим 100 КМ казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

04.02.2020 08:02

нема гујице која неце колаца нити има цовека који неце пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опсте је познато

04.02.2020 09:45

Да се тако убацује. Отварајте само ако вам је свеједно.....

ОДГОВОРИТЕ