Молитва за све жртве рата, а биће и УСАИД помоћи

Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини (МРВ БиХ) организује заједничку молитву четири традиционалне религије, у сјећање свим жртвама протеклог рата у БиХ, те потпсивање новог уговора са Америчком организацијом за међународни развој (УСАИД) у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.02.2020 | 14:08
Молитва за све жртве рата, а биће и УСАИД помоћи

Сусрет ће се десити сутра у просторијама Јеврејске заједнице, Хамдије Крешевљаковића

Молитве ће предводити реису-л-улема, Хусеин еф. Кавазовић, кардинал Винко Пуљић, јереј Немања Ђуреиновић и Игор Бенцион Кожемјакин, хазан Јеврејске општине Сарајево.

Након заједничке молитве Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ и предсједавајући Скупштине МРВ БиХ и Боние Глицк, замјеница главног директора УСАИД-а, ће потписати нови уговор измедју МРВ БиХ и УСАИД-а.

Овим уговором УСАИД се обавезује да подржава активности Међурелигијског вијећа на праћењу и реаговању на потицање, говор мржње и нападе на вјерске објекте у БиХ.

Потписивању уговора присуствоваће амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, директорица УСАИД/БиХ Нанцy Еслицк, чланови америчке делегације из Вашингтона, те бројни чланови религијских заједница и МРВ БиХ. Главни циљ заједничког пројекта је минимизација могућности ескалације мржње након било каквог негативног догађаја те јачање међурелигијског дијалога као основе за провођење емпатије и спречавања насиља.

Посљедњих година МРВ БиХ прати и реагује на нападе на вјерске објекте у БиХ, укључујући скрнављење богомоља и гробаља и нападе на особе које су у вези са истим.

Уз УСАИД-ову једногодишњу помоћ МРВ БиХ ће у циљу сузбијања језика мржње и напада на сакралне објекте, повећати сарадњу с властима, цивилним друштвом и медијима, те младима и њиховим мрежама.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар