Пореска управа открила утајиваче пореза у Српској

Пореска управа Републике Српске је у 2019. години надлежним тужилаштвима у РС доставила 27 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет РС у износу од 3,3 милиона марака.

Република Српска 03.02.2020 | 10:58
Пореска управа открила утајиваче пореза у Српској

-Извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те неправилног издвајања средстава, закључивања штетног уговора, злоупотреба овлаштења у привреди и других – саопштено је из Пореске управе РС.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима у прошлој години, њих 18, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорне особе у 15 предузећа и три физичка лица утајили порезе и доприносе у укупном износу од 1.852.662 КМ штете за буџет РС.

За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних особа у предузећима: АД „ГОинфо“ Бањалука, ДОО „Еуро К 2007“ Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, ДОО „Агроцом ВД“ Србац, ДОО „Клуб Апартхотел Вучко“ Пале, ДОО „Схоп&Го“ Бијељина, ДОО „Боден Аграр ЈС Сема“ Бањалука, ДОО „“Малд“ Градишка, затим ДОО „Маса“ Бањалука, „Хаппy планет“ Лакташи, ДОО „Дрво експорт“ Теслић, ДОО „Агротруцк“ Србац, ДОО „Дрво-импекс“ Бијељина, ДОО „К-уни плус“ Бијељина и ДОО „Дионис комерц“ Бањалука, те против особа Невен Ракић, Ирина Викторовна Исупова и Гојко Јанковић.

Поред тога, у 2019. години Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних особа у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 41.798 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних особа у предузећима АД „Малпрех“ Бањалука и ДОО „ХА-град“ Теслић.

Два извјештаја надлежним тужилаштвима поднесена су и против одговорних особа у ДОО „Два јавора“ Пале и у Комуналном предузећу „Цврцка“ Кнежево због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу од 534.500 КМ. Надлежном тужилаштву је поднијет и извјештај због основа сумње да је одговорна особа у предузећу АД „Пут“ Бањалука починило кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних књига.

У овом периоду Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесен је и извјештај против одговорног особа у ДОО „Хандy пет“ Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела закључење штетног уговора, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 53.792 КМ.

Поднесен је извјештај и против одговорне особе у АД „Саничани“ Приједор због сумње у постојање кривичног дјела повреда права радника, чиме је буџет РС оштећен за 178.472 КМ, као и против одговорне особе у АД „Метал“ Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је буџет РС оштећен за 650.783 КМ. Такође, у прошлој години поднесен је и извјештај Окружном тужилаштву Добој против особе Мирослав Толић, због основа сумње да је починило кривично дјело недозвољена трговина.

Ови подаци показују да је и у 2019. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела.

-Инспектори Пореске управе РС ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске – рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Поређења ради, Пореска управа РС је у прошлој години поднијела више извјештаја надлежним тужилаштвима у односу на годину раније, док је и износ утврђене штете по Буџет РС због сумње у почињена кривична дјела већи него у 2018. години.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

099

03.02.2020 10:09

е горане марицицу басси измислијо топлу воду то знаду и птице са гране којису повезани са власти тису ослободјени пореза

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

03.02.2020 10:34

МА КОГА ВИ ЗАЈЕБАВАТЕ СА ОВАКВИМ ИНФОРМАЦИЈАМА . НЕЋЕ НАРОД И НА ОВО ВАЉДА ДА НАСЈЕДНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни ли смо

03.02.2020 10:43

Док год имамо бивсе таксисте на мјестима као сто је ово "директор пореске управе" нема нам напретка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.02.2020 10:59

Лакташенко на листи добровољаца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али...

03.02.2020 11:04

и након изјаве министарке финансија да Велики трговачки маркети имају дупле софтвере на фискалним касам, у овом ИЗВЈЕШТАЈУ се не види нити један од Великих трговачких маркета! Или је министарка ЛАГАЛА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реАли

03.02.2020 11:32

Ста оцес бре?? СИКТЕР марво !!! ти цес се петљат у рад дрзавних институција Српске??!! Могао би и једну КРИВИЦНУ пријаву на добити !!!

Name

Рекет је

03.02.2020 13:07

Актуелни облик плацања.

Name

Тоталитаризам

03.02.2020 11:21

Па немамо ми никаквог тузиластва, само странацке повјериоце на таквој квази-функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од највецих

03.02.2020 12:21

Пореских дузника наплатити, па све редом......Овако,само продубљивање безакоња,криминала и кирупције, на огромну стете будјета РС.

ОДГОВОРИТЕ