Poreska uprava otkrila utajivače poreza u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske je u 2019. godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS u iznosu od 3,3 miliona maraka.

Republika Srpska 03.02.2020 | 10:58
Poreska uprava otkrila utajivače poreza u Srpskoj

-Izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te nepravilnog izdvajanja sredstava, zaključivanja štetnog ugovora, zloupotreba ovlaštenja u privredi i drugih – saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u prošloj godini, njih 18, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorne osobe u 15 preduzeća i tri fizička lica utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.852.662 KM štete za budžet RS.

Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih osoba u preduzećima: AD „GOinfo“ Banjaluka, DOO „Euro K 2007“ Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, DOO „Agrocom VD“ Srbac, DOO „Klub Aparthotel Vučko“ Pale, DOO „Shop&Go“ Bijeljina, DOO „Boden Agrar JS Sema“ Banjaluka, DOO „“Mald“ Gradiška, zatim DOO „Masa“ Banjaluka, „Happy planet“ Laktaši, DOO „Drvo eksport“ Teslić, DOO „Agrotruck“ Srbac, DOO „Drvo-impeks“ Bijeljina, DOO „K-uni plus“ Bijeljina i DOO „Dionis komerc“ Banjaluka, te protiv osoba Neven Rakić, Irina Viktorovna Isupova i Gojko Janković.

Pored toga, u 2019. godini Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih osoba u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 41.798 KM, a izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih osoba u preduzećima AD „Malpreh“ Banjaluka i DOO „HA-grad“ Teslić.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih osoba u DOO „Dva javora“ Pale i u Komunalnom preduzeću „Cvrcka“ Kneževo zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 534.500 KM. Nadležnom tužilaštvu je podnijet i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorna osoba u preduzeću AD „Put“ Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga.

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog osoba u DOO „Handy pet“ Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zaključenje štetnog ugovora, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 53.792 KM.

Podnesen je izvještaj i protiv odgovorne osobe u AD „Saničani“ Prijedor zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda prava radnika, čime je budžet RS oštećen za 178.472 KM, kao i protiv odgovorne osobe u AD „Metal“ Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 650.783 KM. Takođe, u prošloj godini podnesen je i izvještaj Okružnom tužilaštvu Doboj protiv osobe Miroslav Tolić, zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2019. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

-Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske – rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Poređenja radi, Poreska uprava RS je u prošloj godini podnijela više izvještaja nadležnim tužilaštvima u odnosu na godinu ranije, dok je i iznos utvrđene štete po Budžet RS zbog sumnje u počinjena krivična djela veći nego u 2018. godini.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

099

03.02.2020 10:09

e gorane maricicu bassi izmislijo toplu vodu to znadu i ptice sa grane kojisu povezani sa vlasti tisu oslobodjeni poreza

ODGOVORITE
Name

JANKO

03.02.2020 10:34

MA KOGA VI ZAJEBAVATE SA OVAKVIM INFORMACIJAMA . NEĆE NAROD I NA OVO VALJDA DA NASJEDNE.

ODGOVORITE
Name

Jadni li smo

03.02.2020 10:43

Dok god imamo bivse taksiste na mjestima kao sto je ovo "direktor poreske uprave" nema nam napretka!

ODGOVORITE
Name

Hm

03.02.2020 10:59

Laktašenko na listi dobrovoljaca....

ODGOVORITE
Name

Ali...

03.02.2020 11:04

i nakon izjave ministarke finansija da Veliki trgovački marketi imaju duple softvere na fiskalnim kasam, u ovom IZVJEŠTAJU se ne vidi niti jedan od Velikih trgovačkih marketa! Ili je ministarka LAGALA?

ODGOVORITE
Name

reAli

03.02.2020 11:32

Sta oces bre?? SIKTER marvo !!! ti ces se petljat u rad drzavnih institucija Srpske??!! Mogao bi i jednu KRIVICNU prijavu na dobiti !!!

Name

Reket je

03.02.2020 13:07

Aktuelni oblik placanja.

Name

Totalitarizam

03.02.2020 11:21

Pa nemamo mi nikakvog tuzilastva, samo stranacke povjerioce na takvoj kvazi-funkciji.

ODGOVORITE
Name

Od najvecih

03.02.2020 12:21

Poreskih duznika naplatiti, pa sve redom......Ovako,samo produbljivanje bezakonja,kriminala i kirupcije, na ogromnu stete budjeta RS.

ODGOVORITE