Грађани огорчени, надлежни ћуте, а рампа стоји

Још један шокантан снимак појавио се са пружног прелаза у Бањалуци. Док је воз пролазио пругом, рампа је била подигнута. Грађани огорчени, надлежни несавјесни,

Република Српска 02.02.2020 | 19:45
Грађани огорчени, надлежни ћуте, а рампа стоји

Воз пролази. Рампа је подигнута. Аутомобили и пјешаци чекају. Снимак са пружног прелаза у бањалучком насељу Залужани доказ је да надлежне није опаметила смрт двоје младих људи, који су прије неколико дана настрадали на пружном прелазу у сусједном насељу Дервиши. Ко ће коначно преузети одговорност? 

У овом случају одговорност је на раднику, поручују из „Жељезница РС“, јер у тренутку када је теретни воз пролазио преко путног прелаза, саобраћајући на релацији Бањалука - Омарска, чувар путног прелаза није био на свом радном мјесту. Међутим, увјеравају да су у том тренутку биле предузете све мјере и да нико од учесника у саобраћају ниједног тренутка није био угрожен.

Ово није први пут да на пружном прелазу у Залужанима рампа не буде спуштена. Током 2017. и 2018. догодила су се три инцидента. Чувар није реаговао у тренутку наиласка воза, а могућу трагедију спријечио је машиновођа, други пут рампа је била покварена, а у трећем случају чувар уопште није дошао на посао. Из Агенције за безбједност саобраћаја за ТВ БН су недавно казали да већи број пружних прелаза у Српској није заштићен браницима и полубраницима и свјетлосном сигнализацијом, већ само са пасивним системом заштите, какав је и у Залужанима. 

„Оно што се свакако може рећи јесте да се преиспита сва саобаћајна сигнализација, да ли је постављена у складу са Законом о жељезницама, да ли је постављена у складу са Законом о безбједности саобраћаја, Правилником о саобраћајној сигнализацији, Правилником 322 о прелазу, укрштању пруге и пута“, рекао је замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић. 

Овога пута трагедија је избјегнута. Али није избјегнута 11. јануара 2020. године на пружном прелазу у Подгоричкој улици, у Дервишима, када су смртно страдали Јелена Миловац и Жељко Станић. У Републици Српској у току посљедњих девет година од директног удара воза погинуло је 26 особа. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрзава и еампа

03.02.2020 02:27

Није ваљао социјализам. Постављали рампе. Сад ваља овај поповско мафијаски систем.

ОДГОВОРИТЕ