Građani ogorčeni, nadležni ćute, a rampa stoji

Još jedan šokantan snimak pojavio se sa pružnog prelaza u Banjaluci. Dok je voz prolazio prugom, rampa je bila podignuta. Građani ogorčeni, nadležni nesavjesni,

Republika Srpska 02.02.2020 | 19:45
Građani ogorčeni, nadležni ćute, a rampa stoji

Voz prolazi. Rampa je podignuta. Automobili i pješaci čekaju. Snimak sa pružnog prelaza u banjalučkom naselju Zalužani dokaz je da nadležne nije opametila smrt dvoje mladih ljudi, koji su prije nekoliko dana nastradali na pružnom prelazu u susjednom naselju Derviši. Ko će konačno preuzeti odgovornost? 

U ovom slučaju odgovornost je na radniku, poručuju iz „Željeznica RS“, jer u trenutku kada je teretni voz prolazio preko putnog prelaza, saobraćajući na relaciji Banjaluka - Omarska, čuvar putnog prelaza nije bio na svom radnom mjestu. Međutim, uvjeravaju da su u tom trenutku bile preduzete sve mjere i da niko od učesnika u saobraćaju nijednog trenutka nije bio ugrožen.

Ovo nije prvi put da na pružnom prelazu u Zalužanima rampa ne bude spuštena. Tokom 2017. i 2018. dogodila su se tri incidenta. Čuvar nije reagovao u trenutku nailaska voza, a moguću tragediju spriječio je mašinovođa, drugi put rampa je bila pokvarena, a u trećem slučaju čuvar uopšte nije došao na posao. Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja za TV BN su nedavno kazali da veći broj pružnih prelaza u Srpskoj nije zaštićen branicima i polubranicima i svjetlosnom signalizacijom, već samo sa pasivnim sistemom zaštite, kakav je i u Zalužanima. 

„Ono što se svakako može reći jeste da se preispita sva saobaćajna signalizacija, da li je postavljena u skladu sa Zakonom o željeznicama, da li je postavljena u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, Pravilnikom 322 o prelazu, ukrštanju pruge i puta“, rekao je zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović. 

Ovoga puta tragedija je izbjegnuta. Ali nije izbjegnuta 11. januara 2020. godine na pružnom prelazu u Podgoričkoj ulici, u Dervišima, kada su smrtno stradali Jelena Milovac i Željko Stanić. U Republici Srpskoj u toku posljednjih devet godina od direktnog udara voza poginulo je 26 osoba. 

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drzava i eampa

03.02.2020 02:27

Nije valjao socijalizam. Postavljali rampe. Sad valja ovaj popovsko mafijaski sistem.

ODGOVORITE