ЦГ: Стразбур одбио забрану спровођења закона

Црногорска влада саопштила је да је Суд у Стразбуру одбио захтев београдских адвоката за забрану спровођења спорног Закона о слободи вероисповести.

Регион 02.02.2020 | 12:16
ЦГ: Стразбур одбио забрану спровођења закона

Европски суд за људска права одбио је захтев Адвокатске канцеларије Радић из Београда да се Црној Гори забрани спровођење Закона о слободи вероисповести до доношења одлуке Уставног суда о уставности Закона или до закључења темељног уговора са Српском православном црквом, наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.

Како наводе, адвокатска канцеларија Радић из Београда поднела је 27. и 30. јануара 2020. године иницијативе Европском суду за издавање привремене мере којом би се државним органима Црне Горе забранило спровођење Закона о слободи вероисповести, до доношења одлуке Уставног суда Црне Горе по поднетим иницијативама за оцену уставности и законитости или до закључења темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

Суд у Стразбуру је, како се наводи, одбио овакав захтев, о чему је званично обавештена Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права.

"Подсјећамо да је још 2012. године Црна Гора добила спор пред Европским судом за људска права по тужби Српске православне цркве која је захтијевала реституцију црквене имовине у Црној Гори. Суд у Стразбуру је тада обацио тужбу СПЦ, којој се придружила у својству умјешача и Република Србија, као очигледно неосновану и неприхватљиву, утврдивши да подносиоци тужбе нијесу имали 'постојећу имовину' нити 'легитимно очекивање' за повраћај имовине чију су реституцију захтијевали", напомиње се у саопштењу владе.

Најновија одлука Суда у Стразбуру представља, истичу, још један доказ да су примедбе које се износе на рачун Закона о слободи вероисповести искључиво политичке и идеолошке природе и да "немају утемељања ни у домаћем ни у међународном праву".

РТС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

демократија

02.02.2020 11:39

Дукановиц има подрску зато то ради. Ријец демократија треба избацит из употребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО СУД

02.02.2020 14:43

Па то је НАТО суд. Ста це ти гротњаци и аветиње да забране НАТО миљенику.

Name

Босанац

02.02.2020 11:48

Адвокатска канцеларија из Београда се брине о проблемима у Црној Гори?!?! Мир на Балкану ће почети оног тренутка кад се Србија и Хрватска почну бринути о проблемима унутар њихових држава а своје комшије оставе да своје проблеме рјешавају сами и унутар својих граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро људи

02.02.2020 12:12

Ако се неки закон прави и примењује у "име народа" а народ га одбија и у толиком броју протестује против истог.Поставља се питање, засто и у име кога је донесен тај закон. Казу да су цак и у скупстини противници тог закона, хапсени. Изгледа да је некоме (ко не зна ста је црква) много вазан тај закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

02.02.2020 14:54

Закон је донесен у ИМЕ ЦРНОГОРСКОГ НАРОДА И КАО ТАКАВ ЈЕ ЛЕГАЛАН И ПРОВОДИВ. ЈЕ ЛИ САДА ЈАСНИЈЕ. ПРЕКО ТАРЕ ПОЧИЊЕ ЦРНА ГОРА. ТУ ПРЕСТАЈУ СВАКО ДРУГО ЗАКОНОДАВСТВО И ВАЗИ САМО, САМО ЦРНОГОРСКО.

Name

Милос

02.02.2020 15:07

Демократе смију туц народ! Не боли тако као кад туку диктатори?

Name

Василије

02.02.2020 15:21

То је било и за очекивати. У Бриселу као и у том Стразбуру нема права ни правде. Тамо се све усваја што је на штету српскога народа и православља. То Ђукановић добро зна, није се он сам усудио да иде у ту отимачину имовине СПЦ. За та ђаволска посла има подршку оних који у имену демократије хоће да отму останке остатка српске имовине, културе и језика. Срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трц

02.02.2020 17:20

Ма хајде.. Закон је усвојен И мора се постоват. Мозес да будес против закона а да га негирас кад се усвојен то је казњиво.. Вецина одлуцила па сад ти гледај одакле је ведро

Name

Док Холидеј

02.02.2020 20:25

Па та инцијатива је и клренула отуд како ће они против себе то је та пријатељска еуропа .

Name

ниxон

04.02.2020 16:22

Цуј ови против православља??? Па Василије нису ваљда црногорци хиндуси ил буде?? Лупи па оставе зив..