CG: Strazbur odbio zabranu sprovođenja zakona

Crnogorska vlada saopštila je da je Sud u Strazburu odbio zahtev beogradskih advokata za zabranu sprovođenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Region 02.02.2020 | 12:16
CG: Strazbur odbio zabranu sprovođenja zakona

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Kako navode, advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Sud u Strazburu je, kako se navodi, odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaveštena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Podsjećamo da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori. Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali 'postojeću imovinu' niti 'legitimno očekivanje' za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali", napominje se u saopštenju vlade.

Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja, ističu, još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da "nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu".

RTS

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

demokratija

02.02.2020 11:39

Dukanovic ima podrsku zato to radi. Rijec demokratija treba izbacit iz upotrebe.

ODGOVORITE
Name

NATO SUD

02.02.2020 14:43

Pa to je NATO sud. Sta ce ti grotnjaci i avetinje da zabrane NATO miljeniku.

Name

Bosanac

02.02.2020 11:48

Advokatska kancelarija iz Beograda se brine o problemima u Crnoj Gori?!?! Mir na Balkanu će početi onog trenutka kad se Srbija i Hrvatska počnu brinuti o problemima unutar njihovih država a svoje komšije ostave da svoje probleme rješavaju sami i unutar svojih granica.

ODGOVORITE
Name

Pa dobro ljudi

02.02.2020 12:12

Ako se neki zakon pravi i primenjuje u "ime naroda" a narod ga odbija i u tolikom broju protestuje protiv istog.Postavlja se pitanje, zasto i u ime koga je donesen taj zakon. Kazu da su cak i u skupstini protivnici tog zakona, hapseni. Izgleda da je nekome (ko ne zna sta je crkva) mnogo vazan taj zakon.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

02.02.2020 14:54

Zakon je donesen u IME CRNOGORSKOG NARODA I KAO TAKAV JE LEGALAN I PROVODIV. JE LI SADA JASNIJE. PREKO TARE POČINJE CRNA GORA. TU PRESTAJU SVAKO DRUGO ZAKONODAVSTVO I VAZI SAMO, SAMO CRNOGORSKO.

Name

Milos

02.02.2020 15:07

Demokrate smiju tuc narod! Ne boli tako kao kad tuku diktatori?

Name

Василије

02.02.2020 15:21

То је било и за очекивати. У Бриселу као и у том Стразбуру нема права ни правде. Тамо се све усваја што је на штету српскога народа и православља. То Ђукановић добро зна, није се он сам усудио да иде у ту отимачину имовине СПЦ. За та ђаволска посла има подршку оних који у имену демократије хоће да отму останке остатка српске имовине, културе и језика. Срам их било.

ODGOVORITE
Name

Trc

02.02.2020 17:20

Ma hajde.. Zakon je usvojen I mora se postovat. Mozes da budes protiv zakona a da ga negiras kad se usvojen to je kaznjivo.. Vecina odlucila pa sad ti gledaj odakle je vedro

Name

Dok Holidej

02.02.2020 20:25

Pa ta incijativa je i klrenula otud kako će oni protiv sebe to je ta prijateljska europa .

Name

nixon

04.02.2020 16:22

Cuj ovi protiv pravoslavlja??? Pa Vasilije nisu valjda crnogorci hindusi il bude?? Lupi pa ostave ziv..