Ђоковић освојио 8. трофеј и поново на врху АТП листе

НОВАК ЈЕ АПСОЛУТНИ ВЛАДАР МЕЛБУРНА: Ђоковић самлео Тима, освојио 8. трофеј на АО и вратио се на 1. место АТП листе.

Тенис 02.02.2020 | 13:48
Ђоковић освојио 8. трофеј и поново на врху АТП листе

Новак Ђоковић је рекордни, осми пут освојио Аустралијан опен, а победом над Домиником Тимом од 6:4, 4:6, 2:6, 6:4, 6:4 не само да је дошао до 17. гренд слем титуле, већ се вратио се и на прво место АТП листе, сменивши са водеће позиције Рафаела Надала.

Освајањем овог пехара, Новак је постао први тенисер у Опен ери са титулама у три различите декаде и то послије Кена Роузвела који је то урадио током 50-тих, 60-тих и 70-година 20. вијека.

– Честитам Тиму на сјајном турниру. Био је тежак противник у финалу, био је  близу побједе и сигуран сам да ћеш ускоро освојити Гренд слем трофеј. Не само један, већ више њих јер има квалитет за то – рекао је тенисер.

– Као што је Доминик рекао ужасавајуће ствари су се дешавале пред старт турнира. Пратили смо шта се дешава са пожарима, били смо забринути, затим ту је и смрт Кобија Брајанта који ми је у једном моменту био ментор. То је подсећање свима да будемо близу породице, близу људи које волимо, то је најважније у животу, бити захвалан на љубави. Захвалан сам свим навијачима који су пратили мечеве, свим скупљачима лоптица, одрадили сте сјајан посао, и свим људима који су били умијешани у организацију. Ово је један од мојих најдражих турнира и срећан сам што стојим овде поново са пехаром у рукама – додао је Новак Ђоковић.

Може бити да нас Новак Ђоковић све "размазио" када се о успесима у Мелбурну ради, али... Његов ривал није био било ко. Момак који је управо Надала склонио са Нолетовог пута на овом гренд слему, јесте у овај дуел ушао са лошијим учинком у међусобним дуелима (4:6), али је Тим добио њихова два последња меча, а четири од последњих пет међусобних дуела, а на све то је на гренд слемовима имао 2:1 против Новака.

Па опет, шест година млађи, 26-годишњи Аустријанац, био је испрва сабијен у угао фантастичном игром браниоца трона. Што због мајсторија Ђоковића, који је сервирао готово савршено (80% убаченог првог сервиса, а чак 80% освојених поена на други, наспрам свега 23% његових ривала, што због својих грешака, Тим је био у подређеној улози и врло брзо губио са 4:1. Међутим, иако је у наредном гему Новак био на два поена од брејка - сам је доживео брејк неколико минута касније. Доминик Тим се најпре сервисом спасао, а онда искористио три Ђоковићеве грешке у пет следећих поена, чиме је утро пут ка изједначењу.

А онда, када је било најнапетије, Новака је прилично наљутило понашање дела навијача, који су добацивали нешто док је поен трајао. Издрао се у њиховом правцу, а потом освојио седам од наредних 11 поена, тиме и сет.

Други је, већ, био друга прича. Рани Ђоковићев узлазак у грешке са основне линије омогућио је брејк предности за Аустријанца, да би се потом десила још једна непријатност за Новака, јер су пред његове сервисе навијачи добацивали, због чега је на старту петог гема, при заостатку 1:3, застао и није хтео десетак секунди да изведе почетни ударац, гледајући управо у галамџије. И, иако је успео да направи брејк недуго затим, кренуо је велики пад.

Најпре - неверица због тога што га је судија Дамијен Думусоа двапут опоменуо због превелике паузе између поена, када је сервирао за 4:4. Када је изгубио тај гем, потом и сет, урадио је оно што је тениским правилима изричито забрањено, не само да је ушао у расправу са судијом већ га је и додирнуо, али, ту није био крај непланираним дешавањима.

Како му је ниво прецизности сервиса драстично опао (на 41% када се ради о убацивању првог где треба, а на 36% када се ради о поенима на други), Ђоковић је кренуо ка понору, који се на семафору исписивао бројкама 0:4. У потпуно подређеној улози, Ђоковић се борио, спасао три сет лопте и створио брејк шансу али... није успео више од тога у трећој деоници, и њу је добио момак који је жарко желео да освоји прву гренд слем титулу.

После четвороминутног одласка у свлачионицу и, потом, краће консулације са лекаром, Новак је у четвртом сету најпре спасао брејк лопту (на 1:1). Затим је прокоцкао једну, али је у финишу заблистао. Након што га је Тим прилично "провозао" пре него што је изједначио на 3:3, Ђоковић је заиграо као у трансу, офанзивним бравурама је ставио супарника у подређен положај и, уз брејк, прославио освајање те деонице.

А недуго након почетка пете, у рату живаца који се тада водио, психичка стабилност донела је у тим напетим тренуцима Ђоковићу брејк за вођство од 2:1. Млађи такмац је одмах затим имао шансу за изједначење, али ју је испратио уз длан међу шакама, јер је погодио мрежу. Тако је испратио и следећу прилику коју је имао за 2:2, јер је Ноле заблистао баш када је била највећа "фрка". И, од тог тренутка, Ђоковић је ставио једну руку на пехар. Ма колико да се ривал трудио, Ноле је био тај који је имао нове брејк шансе, али оно што је много важније - "чувао је стечено". После скоро четири сата игре сачувао је и звање шампиона Аустралијан опена. Осми пут је у тој улози, што никада никоме није пошло за руком у Мелбурну.

БЛИЦ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сале

02.02.2020 12:53

Браво, Ноле. Волимо те......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

02.02.2020 14:27

Браво Србине!!!!

Name

сарајлија

02.02.2020 13:12

Браво.Прави спортиста и људина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????????

02.02.2020 13:26

Браво царе ???? Живјелииии??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

02.02.2020 13:43

То Србине само србуј с вјером својом никад не тргуј ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

02.02.2020 14:07

Шта речи:број И.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дохватац лоптица

02.02.2020 14:44

Хвала што си нас макар на кратко усрећио КРАЉУ бијелог спорта

Name

Ноле

02.02.2020 14:33

Легендо???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.02.2020 14:51

Аустрија је припремала славље. Хрвати су припремали славље. Словенци су припремали славље. Милогорци су припремали славље. Шиптари на Косову и Метохији су припремали славље. Бошњаци су припремали славље. Десило се сасвим супротно, данас је славље српскога народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

02.02.2020 15:24

Хвала пуно нас вољени Ноле! Честитке од срца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

02.02.2020 15:53

Свака част прво велики човјече Ноле!!

ОДГОВОРИТЕ