Đoković osvojio 8. trofej i ponovo na vrhu ATP liste

NOVAK JE APSOLUTNI VLADAR MELBURNA: Đoković samleo Tima, osvojio 8. trofej na AO i vratio se na 1. mesto ATP liste.

Tenis 02.02.2020 | 13:48
Đoković osvojio 8. trofej i ponovo na vrhu ATP liste

Novak Đoković je rekordni, osmi put osvojio Australijan open, a pobedom nad Dominikom Timom od 6:4, 4:6, 2:6, 6:4, 6:4 ne samo da je došao do 17. grend slem titule, već se vratio se i na prvo mesto ATP liste, smenivši sa vodeće pozicije Rafaela Nadala.

Osvajanjem ovog pehara, Novak je postao prvi teniser u Open eri sa titulama u tri različite dekade i to poslije Kena Rouzvela koji je to uradio tokom 50-tih, 60-tih i 70-godina 20. vijeka.

– Čestitam Timu na sjajnom turniru. Bio je težak protivnik u finalu, bio je  blizu pobjede i siguran sam da ćeš uskoro osvojiti Grend slem trofej. Ne samo jedan, već više njih jer ima kvalitet za to – rekao je teniser.

– Kao što je Dominik rekao užasavajuće stvari su se dešavale pred start turnira. Pratili smo šta se dešava sa požarima, bili smo zabrinuti, zatim tu je i smrt Kobija Brajanta koji mi je u jednom momentu bio mentor. To je podsećanje svima da budemo blizu porodice, blizu ljudi koje volimo, to je najvažnije u životu, biti zahvalan na ljubavi. Zahvalan sam svim navijačima koji su pratili mečeve, svim skupljačima loptica, odradili ste sjajan posao, i svim ljudima koji su bili umiješani u organizaciju. Ovo je jedan od mojih najdražih turnira i srećan sam što stojim ovde ponovo sa peharom u rukama – dodao je Novak Đoković.

Može biti da nas Novak Đoković sve "razmazio" kada se o uspesima u Melburnu radi, ali... Njegov rival nije bio bilo ko. Momak koji je upravo Nadala sklonio sa Noletovog puta na ovom grend slemu, jeste u ovaj duel ušao sa lošijim učinkom u međusobnim duelima (4:6), ali je Tim dobio njihova dva poslednja meča, a četiri od poslednjih pet međusobnih duela, a na sve to je na grend slemovima imao 2:1 protiv Novaka.

Pa opet, šest godina mlađi, 26-godišnji Austrijanac, bio je isprva sabijen u ugao fantastičnom igrom branioca trona. Što zbog majstorija Đokovića, koji je servirao gotovo savršeno (80% ubačenog prvog servisa, a čak 80% osvojenih poena na drugi, naspram svega 23% njegovih rivala, što zbog svojih grešaka, Tim je bio u podređenoj ulozi i vrlo brzo gubio sa 4:1. Međutim, iako je u narednom gemu Novak bio na dva poena od brejka - sam je doživeo brejk nekoliko minuta kasnije. Dominik Tim se najpre servisom spasao, a onda iskoristio tri Đokovićeve greške u pet sledećih poena, čime je utro put ka izjednačenju.

A onda, kada je bilo najnapetije, Novaka je prilično naljutilo ponašanje dela navijača, koji su dobacivali nešto dok je poen trajao. Izdrao se u njihovom pravcu, a potom osvojio sedam od narednih 11 poena, time i set.

Drugi je, već, bio druga priča. Rani Đokovićev uzlazak u greške sa osnovne linije omogućio je brejk prednosti za Austrijanca, da bi se potom desila još jedna neprijatnost za Novaka, jer su pred njegove servise navijači dobacivali, zbog čega je na startu petog gema, pri zaostatku 1:3, zastao i nije hteo desetak sekundi da izvede početni udarac, gledajući upravo u galamdžije. I, iako je uspeo da napravi brejk nedugo zatim, krenuo je veliki pad.

Najpre - neverica zbog toga što ga je sudija Damijen Dumusoa dvaput opomenuo zbog prevelike pauze između poena, kada je servirao za 4:4. Kada je izgubio taj gem, potom i set, uradio je ono što je teniskim pravilima izričito zabranjeno, ne samo da je ušao u raspravu sa sudijom već ga je i dodirnuo, ali, tu nije bio kraj neplaniranim dešavanjima.

Kako mu je nivo preciznosti servisa drastično opao (na 41% kada se radi o ubacivanju prvog gde treba, a na 36% kada se radi o poenima na drugi), Đoković je krenuo ka ponoru, koji se na semaforu ispisivao brojkama 0:4. U potpuno podređenoj ulozi, Đoković se borio, spasao tri set lopte i stvorio brejk šansu ali... nije uspeo više od toga u trećoj deonici, i nju je dobio momak koji je žarko želeo da osvoji prvu grend slem titulu.

Posle četvorominutnog odlaska u svlačionicu i, potom, kraće konsulacije sa lekarom, Novak je u četvrtom setu najpre spasao brejk loptu (na 1:1). Zatim je prokockao jednu, ali je u finišu zablistao. Nakon što ga je Tim prilično "provozao" pre nego što je izjednačio na 3:3, Đoković je zaigrao kao u transu, ofanzivnim bravurama je stavio suparnika u podređen položaj i, uz brejk, proslavio osvajanje te deonice.

A nedugo nakon početka pete, u ratu živaca koji se tada vodio, psihička stabilnost donela je u tim napetim trenucima Đokoviću brejk za vođstvo od 2:1. Mlađi takmac je odmah zatim imao šansu za izjednačenje, ali ju je ispratio uz dlan među šakama, jer je pogodio mrežu. Tako je ispratio i sledeću priliku koju je imao za 2:2, jer je Nole zablistao baš kada je bila najveća "frka". I, od tog trenutka, Đoković je stavio jednu ruku na pehar. Ma koliko da se rival trudio, Nole je bio taj koji je imao nove brejk šanse, ali ono što je mnogo važnije - "čuvao je stečeno". Posle skoro četiri sata igre sačuvao je i zvanje šampiona Australijan opena. Osmi put je u toj ulozi, što nikada nikome nije pošlo za rukom u Melburnu.

BLIC

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sale

02.02.2020 12:53

Bravo, Nole. Volimo te......

ODGOVORITE
Name

Tako je

02.02.2020 14:27

Bravo Srbine!!!!

Name

sarajlija

02.02.2020 13:12

Bravo.Pravi sportista i ljudina.

ODGOVORITE
Name

????????

02.02.2020 13:26

Bravo care ???? Živjeliiii??????????

ODGOVORITE
Name

Nemanja

02.02.2020 13:43

To Srbine samo srbuj s vjerom svojom nikad ne trguj ??????

ODGOVORITE
Name

oo7

02.02.2020 14:07

Šta reči:broj I.

ODGOVORITE
Name

Dohvatac loptica

02.02.2020 14:44

Hvala što si nas makar na kratko usrećio KRALjU bijelog sporta

Name

Nole

02.02.2020 14:33

Legendo???????????

ODGOVORITE
Name

Василије

02.02.2020 14:51

Аустрија је припремала славље. Хрвати су припремали славље. Словенци су припремали славље. Милогорци су припремали славље. Шиптари на Косову и Метохији су припремали славље. Бошњаци су припремали славље. Десило се сасвим супротно, данас је славље српскога народа.

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

02.02.2020 15:24

Hvala puno nas voljeni Nole! Čestitke od srca!

ODGOVORITE
Name

075

02.02.2020 15:53

Svaka čast prvo veliki čovječe Nole!!

ODGOVORITE