Дачић: Држављани Србије евакуисани из Вухана

Четворо држављана Србије евакуисано је ноћас из Вухана, епицентра заразе коронавирусом. Они су добро и на путу су за Француску, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Србија 02.02.2020 | 09:36
Дачић: Држављани Србије евакуисани из Вухана

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за телевизију Хепи да је четворо држављана Србије евакуисано из Вухана и да би они око 14 часова требало да слете у француски град Истер.

"Они су прошли контролу, нису заражени, али је, у оквиру превентиних мера, предвиђен карантин. Француска је предвидјела карантин од 14 дана или да их ми преузмемо", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, процес евакуације је компликован и пребацивање држављана из провинције Вухан требало је да почне око 22 сата, али су они кренули тек у 02.30 по нашем времену.

Број заражених новим коронавирусом премашио број обољелих од САРС-а, епидемије из 2003. године, с којом се често пореди новонастала.

Од овог вируса преминуло је 305 особа, а забилежен је и први смртни случај ван Кине  на Филипинима, гдје је преминуо кинески држављанин (44) из Вухана пошто му је констатована тешка упала плућа.

Своје држављане из епицентра заразе извлаче и Сједињене Државе, Француска, Велика Британија, Индија, Јапан, Тајланд, а у суботу увече је авионом из Вухана евакуисано и више од 100 држављана Њемачке.

Истовремено, Кина чартер летовима из иностранствама кући враћа грађане провинције Хубеи.

Двадесетак кинеских градова је у карантину, али читава Кина живи у некој врсти незваничног карантина, будући да су поједине земље, попут Америке и Аустралије, укинуле до даљег летове ка Кини, а Русија је затворила границу.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар