"БиХ је на зачељу економске колоне"

Порески обвезник у Републици Српској мора да заради 194 марке да би купио 100 марака производа. У Федерацији БиХ обвезник мора да заради 222 КМ за 100 марака производа.

Босна и Херцеговина 01.02.2020 | 08:37
"БиХ је на зачељу економске колоне"

Ово је показала анализа стопе оптерећења просјечног пореског обвезника за земље у окружењу и према тој анализи Босна и Херцеговина се налази на самом дну, а од нас је боља и Сјеверна Македонија, у којој порески обвезник мора да заради 188 КМ ако жели да потроши стотину марака.

БиХ на зачељу

- Рачуница је једноставна: од зарађене 194 марке, Српској иду 94, а обвезнику 100 КМ. Од зарађених 222 КМ, ФБиХ добија 122, а обвезнику у овом дијелу БиХ остаје стотину марака, с тим што та рачуница није у потпуности тачна, јер у ФБиХ постоје неке олакшице које не постоје у РС-у.

Што су грађани богатији, држава узима више. Што су сиромашнији, то су и издвајања за државу мања, нагласио је за Ослобођење предсједник Уније удружења послодаваца РС-а Саша Тривић.

Он додаје да пореска оптерећења зависе од богатства грађана. Тривић истиче да је према тим показатељима Босна и Херцеговина на зачељу економске колоне.

- Та оптерећења обухватају ПДВ, порез на доходак и збирну стопу доприноса. Прошла година је била боља и од 2018. и од 2019, али је 2018. година била изузетно лоша. Треба водити рачуна и о томе да је у Европи овај проценат опорезивања далеко већи. У Словенији је порез на доходак 25-30 одсто, рекао је Тривић.

У Центру за политике и управљање кажу да просјечне бруто плате и у РС-у и у ФБиХ показују да је оптерећење рада у нашој земљи превисоко.

У регионалним оквирима Босна и Херцеговина је трећа у региону према нето износима када је ријеч о висини доходака.

- Послодавци у ФБиХ на нето платни износ морају исплатити још приближно толико у укупним бруто издацима. У комбинацији са смањењем текућих Владиних издатака проширењем пореске базе, а како би се укључило више извора прихода, побољшањем ефикасности у здравственим и пензионим системима и замјени дијела финансирања другим изворима прихода - босанскохерцеговачка економија може постићи толико жељени опоравак, истакли су недавно у Центру.

Професор Економског факултета Универзитета у Бањој Луци и посланик ПДП-а Јелена Тривић за Ослобођење каже да је предложила закон о смањену пореског оптерећења рада РС-а и додаје да је Влада тај закон одбила.

Важнији су хеликоптери

- Тим законом је било објашњено шта би који фонд евентуално изгубио, али би дошло до раста пореског прихода. Понудила сам конкретно рјешење, али је оно одбијено.

Предложила сам и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, којим је прописано повећање стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, док би стопа доприноса за здравствено осигурање била смањена. И то је одбијено, нагласила је Тривић.

Овакво циљано оптерећење, додала је она, често су истицали и представници пословне заједнице, али је очигледно, каже Тривић, да је властима битнија куповина нових хеликоптера и лимузина у односу на пореску политику.

Тривићева подсјећа да Босну и Херцеговину ускоро очекује и повећање ПДВ-а, а то је, сматра она, уједно најбесмисленији потез власти.

(Ослобођење)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

пензи0нер

01.02.2020 08:03

Постована Јелена,цијеним васу теорију о садасњем резиму,али било би нормално да излозите вас програм опоравка Р.Српске и изласка из ове агоније.Није довољно прицати !Народ је изваран,излаган,издат,упласен и осиромасен.Потребно је да доказете да вам се мозе вјеровати и да це те одрзати обецање.Из васег блока на нивоу БиХ гласали су за останак бијлог хљеба ! И ко да им вјерује. Ја свакако не.Вама вјерујем и нисам једини и зато будите конкретни !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

01.02.2020 10:35

Захваљујуци претходном савјету министара

Name

Драган Модрица

01.02.2020 08:37

Нико јос није понудио системску промјену тако да се правила постују без обзира ко је премијер а ко министар. Такође не треба финансирати странке, ко хоће у политику нека ради волонтерски као сто смо ми радили у старој Југи. А ово међусобно нападање је трла баба лан да јој прође дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.02.2020 09:15

Постоји битна разлика измеду власти и дјела опзиције.Власт тврди да је све идеално а ови бар указују на проблеме у друству. Али кад су у питању мјере које треба подузети да се стање мјења једни и други нуде као рјесење висе национализма,сукобе са другима и другацијима при том за све окривљујуци "комунисте" којих нема вец тридесет година.Никако да схвате да се Република Српска мозе одбранити само интезивним развојем ,да све остало води народ на контејнер и нестајање. Основни услов за развој је брисање привилегија које имају и једни и други и стварање односа у друству којим се валоризује знање ,рад,постење и постивање закона без обзира на којој функцији били. На то нису спремни ни једни ни други ,једни би али не знају ,други пак неце у затворе јер су то дебело заслузили. Посљедње кадровске промјеме показују да лосе мјењамо јос горима а да је уводење у друство политицког бандитизма легитиман нацин борбе за "освајање власти".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

01.02.2020 09:24

Јелена то је тако, али молим опозицију да усмјери пажњу на регуларност избора ( крадју гласова), они изборе краду, борити се по узору Милићевића из Теслић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Вито

01.02.2020 10:06

Џаба вам је и промјена изборног закона ако ће ви који ови који желите на власт користити исту националистичку реторику да се исте домогнсте.Докле више србовање, четништво и остале поповске .издарије? Дјецу смо одгојили да се диче што су потомци оних који су осим других чак и властити народ клали и убијали.Сконтали сте да на фињака крезавог гласача неможете придобити на своју страну па сте почели да користите исту политику.Умјесто да лијечите овај напаћени народ ви га гурате још дубље у провалију ненудећи бољитак.Маните се приче да су други криви...Свако иоле интелигентан зна да је то шупља прича.Док се народ непромијени нема напријед.То је суштина проблема !!!!!

Name

БЛ

01.02.2020 10:26

ДРАГИ НАРОДЕ ЈЕЛЕНА СТАЛНО ГОВОРИ СЗА НЕВАЉА И ОДМА КАЗЕ СТА БИ ТРЕБАЛО УРАДИТИ ДА СЕ НЕСТО ПОБОЉСА АЛ ВЛАДАЈУЦИ НИКОГА НЕСЛУСАЈУ САМО НАС ВОДЕ ДУБЉЕ И ДУБЉЕ И ДИЗУ КРЕДИТЕ КУПУЈУ АВИОНЕ ПОВЕЦАВАЈУ СЕБИ ПРИМАЊА И СТА СВЕ НЕРАДЕ ЗБОГ РАДИ САМО СЕБЕ И СВОЈИХ БЛИЗИ СТА ИХ БРИГА СТА НАТОД МИСЛИ Е ЗАТО ИХ ТРЕБА САД СВЕ ПОСКИДАТ ДАТИ САНСУ МЛАДОСТИ И СИГУРАН ПУТ У БОЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

01.02.2020 11:41

Једино рјешење за ову државу је прогласити стечај. Већину политичара процесуирати и послати на робију. Ресетовати државу и онда довести неког способног економисти из ЕУ, платити га и кренути од нуле а њему дати оддјешене руке да формира све. За пет година би били као Исланд, гарантујем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.02.2020 12:22

ЕУ је смисљено ово направила од нас, а ми бједници сами себи не вјерујемо.

Name

Мерц

01.02.2020 12:04

ТРЕБА ДАТИ ПРИЛИКУ СКОЛОВАНИМ ПАТРИОТАМА....ЈЕР ОВО САДА ВОДИ ОД ГЛАДИ ДО СКАПАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.02.2020 16:06

Досло време да папкар,дезертери,лопови,силедјије,лазови...воде све. Да претња пролази. Ко год да се побуни или истину изнесе. Одма га прогласе издајником и русиоцем РС.

Name

Брза

02.02.2020 14:16

Економија БиХ увек је била меду задњим. Исли смо у Словенију и Хрватску радит,сад идемо у ЕУ.Ниста ново.