"BiH je na začelju ekonomske kolone"

Poreski obveznik u Republici Srpskoj mora da zaradi 194 marke da bi kupio 100 maraka proizvoda. U Federaciji BiH obveznik mora da zaradi 222 KM za 100 maraka proizvoda.

Bosna i Hercegovina 01.02.2020 | 08:37
"BiH je na začelju ekonomske kolone"

Ovo je pokazala analiza stope opterećenja prosječnog poreskog obveznika za zemlje u okruženju i prema toj analizi Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu, a od nas je bolja i Sjeverna Makedonija, u kojoj poreski obveznik mora da zaradi 188 KM ako želi da potroši stotinu maraka.

BiH na začelju

- Računica je jednostavna: od zarađene 194 marke, Srpskoj idu 94, a obvezniku 100 KM. Od zarađenih 222 KM, FBiH dobija 122, a obvezniku u ovom dijelu BiH ostaje stotinu maraka, s tim što ta računica nije u potpunosti tačna, jer u FBiH postoje neke olakšice koje ne postoje u RS-u.

Što su građani bogatiji, država uzima više. Što su siromašniji, to su i izdvajanja za državu manja, naglasio je za Oslobođenje predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić.

On dodaje da poreska opterećenja zavise od bogatstva građana. Trivić ističe da je prema tim pokazateljima Bosna i Hercegovina na začelju ekonomske kolone.

- Ta opterećenja obuhvataju PDV, porez na dohodak i zbirnu stopu doprinosa. Prošla godina je bila bolja i od 2018. i od 2019, ali je 2018. godina bila izuzetno loša. Treba voditi računa i o tome da je u Evropi ovaj procenat oporezivanja daleko veći. U Sloveniji je porez na dohodak 25-30 odsto, rekao je Trivić.

U Centru za politike i upravljanje kažu da prosječne bruto plate i u RS-u i u FBiH pokazuju da je opterećenje rada u našoj zemlji previsoko.

U regionalnim okvirima Bosna i Hercegovina je treća u regionu prema neto iznosima kada je riječ o visini dohodaka.

- Poslodavci u FBiH na neto platni iznos moraju isplatiti još približno toliko u ukupnim bruto izdacima. U kombinaciji sa smanjenjem tekućih Vladinih izdataka proširenjem poreske baze, a kako bi se uključilo više izvora prihoda, poboljšanjem efikasnosti u zdravstvenim i penzionim sistemima i zamjeni dijela finansiranja drugim izvorima prihoda - bosanskohercegovačka ekonomija može postići toliko željeni oporavak, istakli su nedavno u Centru.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i poslanik PDP-a Jelena Trivić za Oslobođenje kaže da je predložila zakon o smanjenu poreskog opterećenja rada RS-a i dodaje da je Vlada taj zakon odbila.

Važniji su helikopteri

- Tim zakonom je bilo objašnjeno šta bi koji fond eventualno izgubio, ali bi došlo do rasta poreskog prihoda. Ponudila sam konkretno rješenje, ali je ono odbijeno.

Predložila sam i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim je propisano povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok bi stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje bila smanjena. I to je odbijeno, naglasila je Trivić.

Ovakvo ciljano opterećenje, dodala je ona, često su isticali i predstavnici poslovne zajednice, ali je očigledno, kaže Trivić, da je vlastima bitnija kupovina novih helikoptera i limuzina u odnosu na poresku politiku.

Trivićeva podsjeća da Bosnu i Hercegovinu uskoro očekuje i povećanje PDV-a, a to je, smatra ona, ujedno najbesmisleniji potez vlasti.

(Oslobođenje)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

penzi0ner

01.02.2020 08:03

Postovana Jelena,cijenim vasu teoriju o sadasnjem rezimu,ali bilo bi normalno da izlozite vas program oporavka R.Srpske i izlaska iz ove agonije.Nije dovoljno pricati !Narod je izvaran,izlagan,izdat,uplasen i osiromasen.Potrebno je da dokazete da vam se moze vjerovati i da ce te odrzati obecanje.Iz vaseg bloka na nivou BiH glasali su za ostanak bijlog hljeba ! I ko da im vjeruje. Ja svakako ne.Vama vjerujem i nisam jedini i zato budite konkretni !

ODGOVORITE
Name

Hik

01.02.2020 10:35

Zahvaljujuci prethodnom savjetu ministara

Name

Dragan Modrica

01.02.2020 08:37

Niko jos nije ponudio sistemsku promjenu tako da se pravila postuju bez obzira ko je premijer a ko ministar. Takođe ne treba finansirati stranke, ko hoće u politiku neka radi volonterski kao sto smo mi radili u staroj Jugi. A ovo međusobno napadanje je trla baba lan da joj prođe dan...

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.02.2020 09:15

Postoji bitna razlika izmedu vlasti i djela opzicije.Vlast tvrdi da je sve idealno a ovi bar ukazuju na probleme u drustvu. Ali kad su u pitanju mjere koje treba poduzeti da se stanje mjenja jedni i drugi nude kao rjesenje vise nacionalizma,sukobe sa drugima i drugacijima pri tom za sve okrivljujuci "komuniste" kojih nema vec trideset godina.Nikako da shvate da se Republika Srpska moze odbraniti samo intezivnim razvojem ,da sve ostalo vodi narod na kontejner i nestajanje. Osnovni uslov za razvoj je brisanje privilegija koje imaju i jedni i drugi i stvaranje odnosa u drustvu kojim se valorizuje znanje ,rad,postenje i postivanje zakona bez obzira na kojoj funkciji bili. Na to nisu spremni ni jedni ni drugi ,jedni bi ali ne znaju ,drugi pak nece u zatvore jer su to debelo zasluzili. Posljednje kadrovske promjeme pokazuju da lose mjenjamo jos gorima a da je uvodenje u drustvo politickog banditizma legitiman nacin borbe za "osvajanje vlasti".

ODGOVORITE
Name

Vito

01.02.2020 09:24

Jelena to je tako, ali molim opoziciju da usmjeri pažnju na regularnost izbora ( kradju glasova), oni izbore kradu, boriti se po uzoru Milićevića iz Teslić.

ODGOVORITE
Name

@Vito

01.02.2020 10:06

Džaba vam je i promjena izbornog zakona ako će vi koji ovi koji želite na vlast koristiti istu nacionalističku retoriku da se iste domognste.Dokle više srbovanje, četništvo i ostale popovske .izdarije? Djecu smo odgojili da se diče što su potomci onih koji su osim drugih čak i vlastiti narod klali i ubijali.Skontali ste da na finjaka krezavog glasača nemožete pridobiti na svoju stranu pa ste počeli da koristite istu politiku.Umjesto da liječite ovaj napaćeni narod vi ga gurate još dublje u provaliju nenudeći boljitak.Manite se priče da su drugi krivi...Svako iole inteligentan zna da je to šuplja priča.Dok se narod nepromijeni nema naprijed.To je suština problema !!!!!

Name

BL

01.02.2020 10:26

DRAGI NARODE JELENA STALNO GOVORI SZA NEVALJA I ODMA KAZE STA BI TREBALO URADITI DA SE NESTO POBOLJSA AL VLADAJUCI NIKOGA NESLUSAJU SAMO NAS VODE DUBLJE I DUBLJE I DIZU KREDITE KUPUJU AVIONE POVECAVAJU SEBI PRIMANJA I STA SVE NERADE ZBOG RADI SAMO SEBE I SVOJIH BLIZI STA IH BRIGA STA NATOD MISLI E ZATO IH TREBA SAD SVE POSKIDAT DATI SANSU MLADOSTI I SIGURAN PUT U BOLJE

ODGOVORITE
Name

Bane

01.02.2020 11:41

Jedino rješenje za ovu državu je proglasiti stečaj. Većinu političara procesuirati i poslati na robiju. Resetovati državu i onda dovesti nekog sposobnog ekonomisti iz EU, platiti ga i krenuti od nule a njemu dati oddješene ruke da formira sve. Za pet godina bi bili kao Island, garantujem....

ODGOVORITE
Name

Rale

01.02.2020 12:22

EU je smisljeno ovo napravila od nas, a mi bjednici sami sebi ne vjerujemo.

Name

Merc

01.02.2020 12:04

TREBA DATI PRILIKU SKOLOVANIM PATRIOTAMA....JER OVO SADA VODI OD GLADI DO SKAPANJA

ODGOVORITE
Name

Xl

01.02.2020 16:06

Doslo vreme da papkar,dezerteri,lopovi,siledjije,lazovi...vode sve. Da pretnja prolazi. Ko god da se pobuni ili istinu iznese. Odma ga proglase izdajnikom i rusiocem RS.

Name

Brza

02.02.2020 14:16

Ekonomija BiH uvek je bila medu zadnjim. Isli smo u Sloveniju i Hrvatsku radit,sad idemo u EU.Nista novo.