Рјешење за пирален могуће до краја марта?

Рјешење за управљање земљиштем загађеним пираленом у "Инцелу" у Бањалуци ће, према ријечима представника УНДП-а, бити понуђено до краја марта ове године, чиме би афера са опасним уљем највјероватније напокон могла добити епилог.

Република Српска 01.02.2020 | 08:02
Рјешење за пирален могуће до краја марта?

"У првом кварталу 2020. године ће бити детаљан преглед будућег одрживог управљања земљиштем у 'Инцелу' које је загађено пираленом", потврдили су "Независним" у УНДП-у, који је раније ангажовао холандске експерте који раде на рјешавању поменутог проблема.

Како наводе, експерти тренутно предузимају активности неопходне за завршетак прецизне идентификације тачних количина и степена загађености земљишта.

"Ове активности ће бити полазна основа за утврђивање ремедијацијских техника које треба да се предузму како би се на одржив и околински прихватљив начин наставило рјешавање проблема полихлорованих бифенила (ПЦБ) на локацији 'Инцела'", навели су у УНДП-у.

Подсјећања ради, како су "Независне" раније писале, након што су почетком октобра холандски експерти презентовали резултате свог рада на рјешавању проблема земљишта загађеног пираленом, представници Инспекције града Бањалука огорчени су јер, према њиховом мишљењу, холандски експерти тада нису били понудили конкретно рјешење за отровно уље, нити су изнијели податке о нивоу загађења у пословној зони.

Наиме, представници градске инспекције су истакли да уопште нису задовољни информацијама које је тада изнио Баудевајн Фоке, експерт холандске фирме "Таув", којег је УНДП ангажовао на рјешавању проблема загађеног земљишта у "Инцелу", који је тада на скупу у пословној зони "Инцел" представио  иницијални концептуални модел и анализе ризика за локацију бивше фабрике.

Инспектори су навели да су информације превише уопштене и не разликују се од оних које су изнесене први пут, по ангажовању експерата.

Како су "Независне" такође писале, анализе које је Еколошка инспекција града Бањалука радила у октобру и новембру прошле године показале су да је вриједност пиралена на појединим мјестима у кругу "Инцела" износила  и до 6.722,49 милиграма по килограму.

Уколико узмемо у обзир да је, према ријечима стручњака, дозвољена вриједност пиралена за ово подручје 0,2 милиграма по килограму, простом рачуницом видимо да је присуство канцерогеног уља на појединим мјестима у "Инцелу" и око 33.000 пута веће од дозвољеног.

Како су тада навели, Еколошка инспекција је током октобра и новембра путем овлаштене куће извршила узимање 101 новог узорка земљишта ради хемијске анализе на пирален.

Подсјетимо, након што је дошло до пожара и горења уља пирален у "Инцелу" у марту прошле године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боки

01.02.2020 08:01

Пошто ови из Градске Управе Игор Радојичић и његова екипа кажу да је све у реду. Предлажем да се кабинет Градоначелника и Градска Управа измјесте у пословну зону Инцела и тиме покажу својим примјером да нема загађења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

01.02.2020 11:37

А ако не до тад онда ће сигурно тај проблем бити ријесен до избора у октобру. Ха,ха, ха....

Name

рациц

01.02.2020 09:12

Ма полако, опустено, није то ниста страсно, урадице се има времена, има прецих ствари, ма то је само пирален, мало је канцероген, мало трује земљу ал' нема везе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажови

01.02.2020 10:23

Када и како мисле ријешити пирален и тешке метале на локацији која није у кругу Инцела, а која се крије? Првредни субјект је у насељу и ради.

ОДГОВОРИТЕ