Rješenje za piralen moguće do kraja marta?

Rješenje za upravljanje zemljištem zagađenim piralenom u "Incelu" u Banjaluci će, prema riječima predstavnika UNDP-a, biti ponuđeno do kraja marta ove godine, čime bi afera sa opasnim uljem najvjerovatnije napokon mogla dobiti epilog.

Republika Srpska 01.02.2020 | 08:02
Rješenje za piralen moguće do kraja marta?

"U prvom kvartalu 2020. godine će biti detaljan pregled budućeg održivog upravljanja zemljištem u 'Incelu' koje je zagađeno piralenom", potvrdili su "Nezavisnim" u UNDP-u, koji je ranije angažovao holandske eksperte koji rade na rješavanju pomenutog problema.

Kako navode, eksperti trenutno preduzimaju aktivnosti neophodne za završetak precizne identifikacije tačnih količina i stepena zagađenosti zemljišta.

"Ove aktivnosti će biti polazna osnova za utvrđivanje remedijacijskih tehnika koje treba da se preduzmu kako bi se na održiv i okolinski prihvatljiv način nastavilo rješavanje problema polihlorovanih bifenila (PCB) na lokaciji 'Incela'", naveli su u UNDP-u.

Podsjećanja radi, kako su "Nezavisne" ranije pisale, nakon što su početkom oktobra holandski eksperti prezentovali rezultate svog rada na rješavanju problema zemljišta zagađenog piralenom, predstavnici Inspekcije grada Banjaluka ogorčeni su jer, prema njihovom mišljenju, holandski eksperti tada nisu bili ponudili konkretno rješenje za otrovno ulje, niti su iznijeli podatke o nivou zagađenja u poslovnoj zoni.

Naime, predstavnici gradske inspekcije su istakli da uopšte nisu zadovoljni informacijama koje je tada iznio Baudevajn Foke, ekspert holandske firme "Tauv", kojeg je UNDP angažovao na rješavanju problema zagađenog zemljišta u "Incelu", koji je tada na skupu u poslovnoj zoni "Incel" predstavio  inicijalni konceptualni model i analize rizika za lokaciju bivše fabrike.

Inspektori su naveli da su informacije previše uopštene i ne razlikuju se od onih koje su iznesene prvi put, po angažovanju eksperata.

Kako su "Nezavisne" takođe pisale, analize koje je Ekološka inspekcija grada Banjaluka radila u oktobru i novembru prošle godine pokazale su da je vrijednost piralena na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosila  i do 6.722,49 miligrama po kilogramu.

Ukoliko uzmemo u obzir da je, prema riječima stručnjaka, dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, prostom računicom vidimo da je prisustvo kancerogenog ulja na pojedinim mjestima u "Incelu" i oko 33.000 puta veće od dozvoljenog.

Kako su tada naveli, Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen.

Podsjetimo, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u "Incelu" u martu prošle godine, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boki

01.02.2020 09:01

Pošto ovi iz Gradske Uprave Igor Radojičić i njegova ekipa kažu da je sve u redu. Predlažem da se kabinet Gradonačelnika i Gradska Uprava izmjeste u poslovnu zonu Incela i time pokažu svojim primjerom da nema zagađenja.

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

01.02.2020 12:37

A ako ne do tad onda će sigurno taj problem biti rijesen do izbora u oktobru. Ha,ha, ha....

Name

racic

01.02.2020 10:12

Ma polako, opusteno, nije to nista strasno, uradice se ima vremena, ima precih stvari, ma to je samo piralen, malo je kancerogen, malo truje zemlju al' nema veze...

ODGOVORITE
Name

Lažovi

01.02.2020 11:23

Kada i kako misle riješiti piralen i teške metale na lokaciji koja nije u krugu Incela, a koja se krije? Prvredni subjekt je u naselju i radi.

ODGOVORITE