Програм реформи носи и промјене у економији БиХ

- Када се има у виду да нема економске стабилности без политичке стабилности, засигурно се може тврдити да Програм реформи који је достављен у сједиште НАТО-а може бити снажан вјетар у леђа за цјелокупност потребних економских реформи.

Босна и Херцеговина 31.01.2020 | 22:28
Програм реформи носи и промјене у економији БиХ

Нови сазив Савјета министара БиХ усвојиће нову Реформску агенду.

По први пут Реформску агенду на нивоу државе Босне и Херцеговине пратиће Програм реформи којег је усвојило Предсједништво Босне и Херцеговине и доставило у сједиште НАТО-а у Бриселу.

Тако се усвојеном документу држава Босна и Херцеговина обавезује да ће у економском сектору јачати макро-економску стабилност, међудржавну размјену, обавити смањење трошкова јавне управе и јавне потрошње.

Обављаће се годишња анализа макроекономских индикатора, како би се кроз Фискално вијећа настојао понудити квалитетнији фискални оквир који ће садржавати све потребне елементе за унапређење економске стабилности и финансијског сектора.

Даље се у документу наводи да је посебно је важно да се омогући слободно тржиште на темељима пословне конкурентности.

Јачање економије планирано је кроз подршку малим и средњим предузећима, посебно у дијелу стварања нових радних мјеста, односно повећавања запослености становништва. Самоодрживи економски развој биће темељен на подршци пољопривредној производњи и руралном дијелу земље, у којем се могу пронаћи елементи за смањење незапослености.

Када се има у виду да нема економске стабилности без политичке стабилности, засигурно се може тврдити да Програм реформи који је достављен у сједиште НАТО-а може бити снажан вјетар у леђа за цјелокупност потребних економских реформи.

Тиме се свакако показује да су НАТО и европски пут Босне и Херцеговине дијелом истог процеса којег називамо процесом евроатланских интеграција.

Стога грађани Босне и Херцеговине, долазили они из овог или оног енититета, немају апсолутно никакав разлог да зазиру од динамизирања НАТО пута Босне и Херцеговине, јер је провођење реформи и стварање новог и бољег пословног амбијента једини начин да сви останемо своји на своме, а не да срећу и животне прилике морамо тражити у оним земљама које су опет дијелом истог савеза, пишу Вијести.ба.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Марко89

31.01.2020 21:54

Па то је и птицама на гранама висе јасно,само неке усијане главе и даље би мимо свијета...и лупале главом у зид млатеци празну сламу о вјецитим непријатељима нас Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забокрецина

01.02.2020 02:49

Какве реформе у балканској забокрецини, с министрима с купљеним дипломама. Ха ха ха. Идиотлук. Па за реформе требају министри са Стенфорда и Јејла, не сељацке брабе које се богате на националној и вјерској основи. Нема наука и технологија национални предзнак, него моздани, а овде мозга нема нико. Усрани лоповско наркомански Балкан.

Name

Ре

01.02.2020 07:48

Шта они знају? Па незнају наши политичари да технологија и квалитет зивота не зависе од Србовања и прошлости него будућности у НАТОу

Name

Лака

31.01.2020 22:48

Само сто неким балванима то није јасно па су против свега сто је је од користи за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федер

01.02.2020 04:15

Треба и то да испробамо. Стосмо толику панику подиглу, као Нато је минус,а остало мисмо плус.Видисе из прилозенога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

01.02.2020 05:22

Видим Хрватска је одавно у ЕУ и НАТО, баш им цветају руже, славонија празна, обалу им странци покуповаше, фабрике гиганти су пропали, или пропадају, народ се исељава, баш им је лијепо, све боље од бољег, што рече овдје један коментар, усијане главе не виде, и ЈА СЕ ПИТАМ КАКО НЕ ВИДЕ, ТУПАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале

01.02.2020 06:40

Да је Сјеверна Кореја близе, могли смо са њима.

Name

Колонија

01.02.2020 07:19

Добар примјер господине Сале. Сад им недају ни да купе од орузја ста хоце. То сасвим довољно говори дје су.