Program reformi nosi i promjene u ekonomiji BiH

- Kada se ima u vidu da nema ekonomske stabilnosti bez političke stabilnosti, zasigurno se može tvrditi da Program reformi koji je dostavljen u sjedište NATO-a može biti snažan vjetar u leđa za cjelokupnost potrebnih ekonomskih reformi.

Bosna i Hercegovina 31.01.2020 | 22:28
Program reformi nosi i promjene u ekonomiji BiH

Novi saziv Savjeta ministara BiH usvojiće novu Reformsku agendu.

Po prvi put Reformsku agendu na nivou države Bosne i Hercegovine pratiće Program reformi kojeg je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i dostavilo u sjedište NATO-a u Briselu.

Tako se usvojenom dokumentu država Bosna i Hercegovina obavezuje da će u ekonomskom sektoru jačati makro-ekonomsku stabilnost, međudržavnu razmjenu, obaviti smanjenje troškova javne uprave i javne potrošnje.

Obavljaće se godišnja analiza makroekonomskih indikatora, kako bi se kroz Fiskalno vijeća nastojao ponuditi kvalitetniji fiskalni okvir koji će sadržavati sve potrebne elemente za unapređenje ekonomske stabilnosti i finansijskog sektora.

Dalje se u dokumentu navodi da je posebno je važno da se omogući slobodno tržište na temeljima poslovne konkurentnosti.

Jačanje ekonomije planirano je kroz podršku malim i srednjim preduzećima, posebno u dijelu stvaranja novih radnih mjesta, odnosno povećavanja zaposlenosti stanovništva. Samoodrživi ekonomski razvoj biće temeljen na podršci poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom dijelu zemlje, u kojem se mogu pronaći elementi za smanjenje nezaposlenosti.

Kada se ima u vidu da nema ekonomske stabilnosti bez političke stabilnosti, zasigurno se može tvrditi da Program reformi koji je dostavljen u sjedište NATO-a može biti snažan vjetar u leđa za cjelokupnost potrebnih ekonomskih reformi.

Time se svakako pokazuje da su NATO i evropski put Bosne i Hercegovine dijelom istog procesa kojeg nazivamo procesom evroatlanskih integracija.

Stoga građani Bosne i Hercegovine, dolazili oni iz ovog ili onog enititeta, nemaju apsolutno nikakav razlog da zaziru od dinamiziranja NATO puta Bosne i Hercegovine, jer je provođenje reformi i stvaranje novog i boljeg poslovnog ambijenta jedini način da svi ostanemo svoji na svome, a ne da sreću i životne prilike moramo tražiti u onim zemljama koje su opet dijelom istog saveza, pišu Vijesti.ba.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Marko89

31.01.2020 21:54

Pa to je i pticama na granama vise jasno,samo neke usijane glave i dalje bi mimo svijeta...i lupale glavom u zid mlateci praznu slamu o vjecitim neprijateljima nas Srba!

ODGOVORITE
Name

Zabokrecina

01.02.2020 02:49

Kakve reforme u balkanskoj zabokrecini, s ministrima s kupljenim diplomama. Ha ha ha. Idiotluk. Pa za reforme trebaju ministri sa Stenforda i Jejla, ne seljacke brabe koje se bogate na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Nema nauka i tehnologija nacionalni predznak, nego mozdani, a ovde mozga nema niko. Usrani lopovsko narkomanski Balkan.

Name

Re

01.02.2020 07:48

Šta oni znaju? Pa neznaju naši političari da tehnologija i kvalitet zivota ne zavise od Srbovanja i prošlosti nego budućnosti u NATOu

Name

Laka

31.01.2020 22:48

Samo sto nekim balvanima to nije jasno pa su protiv svega sto je je od koristi za sve.

ODGOVORITE
Name

Feder

01.02.2020 04:15

Treba i to da isprobamo. Stosmo toliku paniku podiglu, kao Nato je minus,a ostalo mismo plus.Vidise iz prilozenoga

ODGOVORITE
Name

Sale

01.02.2020 05:22

Vidim Hrvatska je odavno u EU i NATO, baš im cvetaju ruže, slavonija prazna, obalu im stranci pokupovaše, fabrike giganti su propali, ili propadaju, narod se iseljava, baš im je lijepo, sve bolje od boljeg, što reče ovdje jedan komentar, usijane glave ne vide, i JA SE PITAM KAKO NE VIDE, TUPANI

ODGOVORITE
Name

Re Sale

01.02.2020 06:40

Da je Sjeverna Koreja blize, mogli smo sa njima.

Name

Kolonija

01.02.2020 07:19

Dobar primjer gospodine Sale. Sad im nedaju ni da kupe od oruzja sta hoce. To sasvim dovoljno govori dje su.