За сада нема страха у БиХ од коронавируса

Коронавирус тренутно је тема број један у свијету. У БИХ још увијек нема регистрованих случајева обољелих, а истражили смо постоји ли разлог да страхујемо од овог вируса и да ли су грађани забринути.

Босна и Херцеговина 31.01.2020 | 18:47
За сада нема страха у БиХ од коронавируса

Упркос чињеници да је Свјетска здравствена организација прогласила ванредно стање због коронавируса, грађани Босне и Херцеговине за сада немају разлог да страх. То је порука здравствених установа и институција, које ипак не искључују могућност појаве вируса и код нас. Мјесец дана од како се овај вирус појавио у неколико кинеских провинција, у БиХ се проводе активности појачаног епидемиолошког надзора.

„На свим граничним прелазима у БиХ гранична полиција БиХ у сарадњи са здравственим санитарним инспекторима сваког путника који долази из Кине евидентира и провјерава на начин да попуне одговарајући упитник. На основу добијених података одлучује се о даљем поступању током њиховог боравка у БиХ, односно потреби евентуалног стављања под епидемиолошки надзор“, поручила је министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Анкица Гудељевић.

Међу грађанима за сада нема претјераног страха од коронавируса. Кажу да имају повјерења у здравствене установе, али и да су свјесни да треба да буду опрезни.

„Искрено мислим да нема страха. Медији као медиј шире мало и причу, али свакако да треба обратити пажњу приликом уласка страних туриста и мислим да се требају мало појачати контроле на границама".

- Наравно да се плашим. Чак сам и ћерки рекао да не иде на аеродром, ако би нешто радила. Знам да су неке регије више угрожене. Наравно да о томе размишљам да би се могло десити.

- Ма нема страха код нас. Док је бијелог лука, ништа нам не може.

- Ја колико сам чуо, тога у Бањалуци нема. Па нема ни страха. Међу грађанима самим тим нема ни панике, није то видљиво.“

Ситуацији прате и у Институту за јавно здравство Републике Српске. Кажу да су сви грађани који се на било који начин могу довести у везу са Кином под надзором здравствених установа, али да обољелих нема и да се све ради из предострожности. 

„Оно што је јако битно за коронавирус јесте да је инфекција са ниском стопом леталитета. Летатитет је број умрлих у односу на број обољелих. Та стопа леталитета код корона вируса у овој ситуацији је од 2-3%, у просјеку 2,5%.“, каже помоћник директора Института за јавно здравство РС Јања Бојанић.

Коронавирус појавио се почетком јануара у кинеској провинцији Хубеи. До сада је у 19 земаља свијета утврђено постојање тог вируса. Према посљедњим информацијама које је објавила Свјетска здравствена организација, број обољелих од коронавируса је скоро 8 хиљада (7.834), док се број преминулих за сада задржао на 170 особа. Сви смртни случајеви су на територији Кине. У земљама Балкана још увијек нису забиљежени случајеви обољелих.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Маx

31.01.2020 18:21

Податак вецерас са ФАЦЕ ТВ У БиХ у току јануара боравило 5000 Кинеза!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2020 21:00

Битно је да попуне упитник???? Теско нама.

Name

Кратко и јасно

31.01.2020 19:00

Босна је црна рупа.неце нас ниста но ове болести.сви бјезе из ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зен

31.01.2020 19:44

Ни Корона Вирус нам не мозе ниста,Јаци смо од судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

31.01.2020 21:09

Мало морген. Вец има један на укц-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.02.2020 15:08

Толико зло од ове наше БиХ су несретници направили да нас и вирус избјегава.

ОДГОВОРИТЕ