Za sada nema straha u BiH od koronavirusa

Koronavirus trenutno je tema broj jedan u svijetu. U BIH još uvijek nema registrovanih slučajeva oboljelih, a istražili smo postoji li razlog da strahujemo od ovog virusa i da li su građani zabrinuti.

Bosna i Hercegovina 31.01.2020 | 18:47
Za sada nema straha u BiH od koronavirusa

Uprkos činjenici da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa, građani Bosne i Hercegovine za sada nemaju razlog da strah. To je poruka zdravstvenih ustanova i institucija, koje ipak ne isključuju mogućnost pojave virusa i kod nas. Mjesec dana od kako se ovaj virus pojavio u nekoliko kineskih provincija, u BiH se provode aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

„Na svim graničnim prelazima u BiH granična policija BiH u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik. Na osnovu dobijenih podataka odlučuje se o daljem postupanju tokom njihovog boravka u BiH, odnosno potrebi eventualnog stavljanja pod epidemiološki nadzor“, poručila je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Ankica Gudeljević.

Među građanima za sada nema pretjeranog straha od koronavirusa. Kažu da imaju povjerenja u zdravstvene ustanove, ali i da su svjesni da treba da budu oprezni.

„Iskreno mislim da nema straha. Mediji kao medij šire malo i priču, ali svakako da treba obratiti pažnju prilikom ulaska stranih turista i mislim da se trebaju malo pojačati kontrole na granicama".

- Naravno da se plašim. Čak sam i ćerki rekao da ne ide na aerodrom, ako bi nešto radila. Znam da su neke regije više ugrožene. Naravno da o tome razmišljam da bi se moglo desiti.

- Ma nema straha kod nas. Dok je bijelog luka, ništa nam ne može.

- Ja koliko sam čuo, toga u Banjaluci nema. Pa nema ni straha. Među građanima samim tim nema ni panike, nije to vidljivo.“

Situaciji prate i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Kažu da su svi građani koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa Kinom pod nadzorom zdravstvenih ustanova, ali da oboljelih nema i da se sve radi iz predostrožnosti. 

„Ono što je jako bitno za koronavirus jeste da je infekcija sa niskom stopom letaliteta. Letatitet je broj umrlih u odnosu na broj oboljelih. Ta stopa letaliteta kod korona virusa u ovoj situaciji je od 2-3%, u prosjeku 2,5%.“, kaže pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo RS Janja Bojanić.

Koronavirus pojavio se početkom januara u kineskoj provinciji Hubei. Do sada je u 19 zemalja svijeta utvrđeno postojanje tog virusa. Prema posljednjim informacijama koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, broj oboljelih od koronavirusa je skoro 8 hiljada (7.834), dok se broj preminulih za sada zadržao na 170 osoba. Svi smrtni slučajevi su na teritoriji Kine. U zemljama Balkana još uvijek nisu zabilježeni slučajevi oboljelih.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Max

31.01.2020 18:21

Podatak veceras sa FACE TV U BiH u toku januara boravilo 5000 Kineza!!

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2020 21:00

Bitno je da popune upitnik???? Tesko nama.

Name

Kratko i jasno

31.01.2020 19:00

Bosna je crna rupa.nece nas nista no ove bolesti.svi bjeze iz nje.

ODGOVORITE
Name

Zen

31.01.2020 19:44

Ni Korona Virus nam ne moze nista,Jaci smo od sudbine.

ODGOVORITE
Name

B

31.01.2020 21:09

Malo morgen. Vec ima jedan na ukc-u.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

01.02.2020 15:08

Toliko zlo od ove naše BiH su nesretnici napravili da nas i virus izbjegava.

ODGOVORITE