Како постићи компромис између БГ и Приштине?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не види како је тренутно могуће постићи неко компромисно решење између Београда и Приштине.

Србија 31.01.2020 | 15:43
Како постићи компромис између БГ и Приштине?

Вучић је додао да му, упркос томе, "не пада на памет" да одустане од борбе за то решење и да не учествује у том процесу.

Након разговора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борелом, Вучић је подсетио да је са својим саговорником разговарао о пропуштеним шансама и о томе шта је било могуће урадити, када је било предлога о томе да се постигне компромисно решење.

"Не постоји нико ко тада није изговорио најгоре гадости и о мени и о Србији, па и о Албанцима. Као да се то питање не тиче нас и Албанаца, а само се нас тиче. А само ми нисмо смели да одлучујемо ни о чему. И сви су нам држали придике о Пандориној кутији и другачијем решењу. А на моје питање зашто су је они отварали признањем независности 2008. године и бомбардовањем 1999. године, одговор нисам добио. Као и на питање зашто Срби у Црној Гори немају иста права као Албанци у Македонији. Нема одговора нити ће га бити", рекао је он.

Вучић је рекао да Срби морају да науче да их доживљавају као губитнике и некога ко мора да плати високу цену за деведесете године да би постали део цивилизованог света.

"Шта ми можемо да прихватимо - то је на нама да одлучимо, али је у нашем интересу да прихватимо компромис", рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србији доста ратова, јер је имала превише мртвих у ратовима у 20. веку, и да је врхунски интерес да се очува мир.

"То је суштина свега. Економски напредак не може без мира и стабилности. Престигли смо БиХ по платама и стигли Црну Гору а заостајали смо 150 евра. Али то не значи да треба да прихватимо понижење", рекао је он.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар