БиХ има годину дана да регулише односе са Британијом

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине запримило је нотификације Амбасаде Велике Британије, као и Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини да су ВБ и ЕУ постигли званични споразум о повлачењу који је потписан у Лондону, 24. јануара 2020. године.

Босна и Херцеговина 31.01.2020 | 10:48
БиХ има годину дана да регулише односе са Британијом

Он ће ступити на снагу 31. јануара 2020. у поноћ (по средњоевропском времену).
С тим у вези, Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске од тог тренутка више неће бити пуноправна држава чланица ЕУ.

Сви међународни уговори између Босне и Херцеговине и Европске уније наставиће примјењивати и на уговорне односе између Босне и Херцеговине и Велике Британије, до краја прелазног периода, тачније до 31.12.2020. године.

Надаље, правни статус грађана Босне и Херцеговине који бораве у Великој Британији такође остаје исти и након изласка из Европске уније.

Надлежне институције Босне и Херцеговине ће у наредном периоду предузети неопходне кораке у циљу правног регулисања односа између Босне и Херцеговине и Велике Британије, а који су до сада били регулисани међународним уговорима између Босне и Херцеговине и Европске уније.

"Повлачење Велике Британије из Европске уније неће утицати на изузетно добре и пријатељске односе између наше двије земље, као и на наставак веома важне подршке коју пружа Велика Британија међународним аспирацијама Босне и Херцеговине", поручују из Министарства спољних послова БиХ..

Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске је 29. марта 2017. године службено објавило намјеру повлачења из Европске уније, у складу са чланом 50. Уговора о Европској унији. 

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дипломата сеоски

31.01.2020 10:17

ништа са њима не потписивати, они су непријатељи РС И Срба уопште-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.01.2020 14:19

Тачно тако! И, ко су они, који клинац, па да се у свим околностима остали морају прилагођавати њима?! Сад смо исти, нека се они прилагођавају нама! Ево, за почетак, нека почну возити десном страном, као остатак континента. Онда ћемо да видимо за даље.

Name

Фуј

31.01.2020 17:44

Све ми се гади и сви ми се гаде. Гадим се сама себи. Повраћа ми се, људи. Боже, што ае родих у оваквој ФУЈ земљи. Фуј, фуј, фуј..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.02.2020 15:20

Ако Британија не буде сарађивала онако како то хоће БиХ постоји могућност да им БиХ уведе санкције.

ОДГОВОРИТЕ