BiH ima godinu dana da reguliše odnose sa Britanijom

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je notifikacije Ambasade Velike Britanije, kao i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini da su VB i EU postigli zvanični sporazum o povlačenju koji je potpisan u Londonu, 24. januara 2020. godine.

Bosna i Hercegovina 31.01.2020 | 10:48
BiH ima godinu dana da reguliše odnose sa Britanijom

On će stupiti na snagu 31. januara 2020. u ponoć (po srednjoevropskom vremenu).
S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od tog trenutka više neće biti punopravna država članica EU.

Svi međunarodni ugovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije nastaviće primjenjivati i na ugovorne odnose između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, do kraja prelaznog perioda, tačnije do 31.12.2020. godine.

Nadalje, pravni status građana Bosne i Hercegovine koji borave u Velikoj Britaniji takođe ostaje isti i nakon izlaska iz Evropske unije.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu preduzeti neophodne korake u cilju pravnog regulisanja odnosa između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, a koji su do sada bili regulisani međunarodnim ugovorima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

"Povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije neće uticati na izuzetno dobre i prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i na nastavak veoma važne podrške koju pruža Velika Britanija međunarodnim aspiracijama Bosne i Hercegovine", poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova BiH..

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je 29. marta 2017. godine službeno objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije, u skladu sa članom 50. Ugovora o Evropskoj uniji. 

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

diplomata seoski

31.01.2020 10:17

ništa sa njima ne potpisivati, oni su neprijatelji RS I Srba uopšte-

ODGOVORITE
Name

Re:

31.01.2020 14:19

Тачно тако! И, ко су они, који клинац, па да се у свим околностима остали морају прилагођавати њима?! Сад смо исти, нека се они прилагођавају нама! Ево, за почетак, нека почну возити десном страном, као остатак континента. Онда ћемо да видимо за даље.

Name

Fuj

31.01.2020 17:44

Sve mi se gadi i svi mi se gade. Gadim se sama sebi. Povraća mi se, ljudi. Bože, što ae rodih u ovakvoj FUJ zemlji. Fuj, fuj, fuj..

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

01.02.2020 15:20

Ako Britanija ne bude sarađivala onako kako to hoće BiH postoji mogućnost da im BiH uvede sankcije.

ODGOVORITE