Банка Српске "поклонила" "Воћару" 1,6 милиона КМ

– Одбор повјерилаца Банке Српске донио је одлуку да отпише 1,6 милиона марака дуга фирми „Воћар“ из Градишке која се пожалила да је у тешкој финансијској ситуацији. Истина је да та фирма у власништву Мирка Петровића не послује најбоље, али и да расте добит фирме „Оги воће“ у власништву његовог сина, а који изнајмљује воћњаке и опрему од оца.

Република Српска 30.01.2020 | 19:39
Банка Српске "поклонила" "Воћару" 1,6 милиона КМ

Наиме, фирма „Воћар“ се обратила Банци Српске са понудом да пријевремено измири све доспјеле и недоспјеле обавеза по кредитима кроз једнократну новчану уплату на рачуна Банке Српске у укупно износу од три милиона КМ.

Банка је ангажовала вјештака како би се процијенило колико „Воћар“ дугује и колико би банка могла да наплати ако се одлучи за напалату кроз извршни поступак. Требало је да се процјени и колико би одржавање имовине коштало ако и банка ушла у посјед имовине.

Према налазу вјештака „Воћар“ Банци Српске дугује око 5,3 милиона КМ, а прихватањем понуде за пријевремену отплату, банка би наплатила 3,7 милиона КМ.

У „Воћару“ су навели да било каква прогноза будућности њихове дјелатности није охрабрујућа, имајући у виду стање у узгоју и одржавању воћњака, климатске прилике, стање у погледу комерцијализације производње, радне снаге, набавки репроматеријала те да би би задржавање постојећег кредитног оптерећења све погоршало.

Због тога пријевремену отплату дуга Банци Српске сматрају једино економски оправданом, јер су се, између осталог, изненадили и да саднице не дају плодове одмах кад се засаде.

 „Од садње воћњака до првог пројектованог рода треба да прође пет година што се приликом одобравања кредита није имало у виду тако да је кредит стављен у отплату много прије него се принос од његовог утрошка могао догодити. Других прихода привредно друштво није имало, тако да правовремена отплата кредита није ни била могућа“, навели су у „Воћару“.

Наведено је и да је „Воћар“ због тешких услова пословања и честих блокада рачуна, већи дио површина изнајмио фирми „Оги воће“.

Трошкове пословања које су навели, што је видљиво на претходном документу (1,2 милиона у 2019. години), уствари су расходи и „Воћара“ и фирме „Оги воће“.

Одбор повјерилаца Банке Српске је са пет гласова за и сва уздржана прихватио отпис дугова „Воћару“. На тај начин ће бити наплаћено свега 56 одсто укупних дуговања од те градишке фирме.

“Воћар” намјерно уништен

Међутим, када се погледа мало дубље видљиво је да власници „Воћара“ на истој имовини послују сасвим добро, али преко другог предузећа.

„Воћар“ је 2016. године фирми „Оги воће“ издао у закуп опрему и двије парцеле, да би затим 2018. године у априлу са истом фирмом потписао уговор о заједничкој производњи воћа.

Према уговору „Воћар“ производи по упуствима „Оги воћа“, а „Оги воће“ преузима обавезу пласмана на тржиште.

Поред тога, анексом је додато да „Воћар“ изнајмљује „Оги воћу“ више од једне половине површина под засадом.

Власник „Воћара“ је Мирко Петровић, а власник „Оги воћа“ је његов син Огњен Петровић.

Мирко се и у јавности, али и у евиденцији извозника у Влади РС појављује као представник „Оги воћа“.

„Воћар“ је у 2018. години приказао добит од око 22.000 КМ, док је фирма „Оги воће“ имала добит око 212.000 КМ.

Фирма „Оги воће“ дошла је у фокус јавности прошло љето када се сумњало да су јабуке из њихових воћњака отровне. То се испоставило нетачним.

Тада су се из породице Петровић хвалили да су у производњи воћа дуги низ година, да имају око 100 хектара засада јабуке и крушке и да никада није било проблема, те да су само те године у Русију извезли више од 300 тона јабука.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЗА РЕАЛИСТ

30.01.2020 19:13

РУДОЊА, РУДОЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.01.2020 19:22

А 300 хиљада за помоћ свим неразвијеним општинама у РС, који апсурд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

30.01.2020 19:46

А 3,90км за борацки додатак. А 210км најниза пензија. А фудбалски клуб добије висе новца,од сви неразвијени опстина. То је успех ове владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

30.01.2020 21:50

Паметни људи који су при власти или слицно раде и користе ове будале тј.народ знаци нас који сутимо и гледамо па нек само нас недирају ми це мо некако. БАС СМО ПРАВО ГЛУПИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорона

30.01.2020 21:56

Какво црно вјестацење, смијесно скроз, поготово у резији Свете Вукелица предсједника одбора

ОДГОВОРИТЕ