Banka Srpske "poklonila" "Voćaru" 1,6 miliona KM

– Odbor povjerilaca Banke Srpske donio je odluku da otpiše 1,6 miliona maraka duga firmi „Voćar“ iz Gradiške koja se požalila da je u teškoj finansijskoj situaciji. Istina je da ta firma u vlasništvu Mirka Petrovića ne posluje najbolje, ali i da raste dobit firme „Ogi voće“ u vlasništvu njegovog sina, a koji iznajmljuje voćnjake i opremu od oca.

Republika Srpska 30.01.2020 | 19:39
Banka Srpske "poklonila" "Voćaru" 1,6 miliona KM

Naime, firma „Voćar“ se obratila Banci Srpske sa ponudom da prijevremeno izmiri sve dospjele i nedospjele obaveza po kreditima kroz jednokratnu novčanu uplatu na računa Banke Srpske u ukupno iznosu od tri miliona KM.

Banka je angažovala vještaka kako bi se procijenilo koliko „Voćar“ duguje i koliko bi banka mogla da naplati ako se odluči za napalatu kroz izvršni postupak. Trebalo je da se procjeni i koliko bi održavanje imovine koštalo ako i banka ušla u posjed imovine.

Prema nalazu vještaka „Voćar“ Banci Srpske duguje oko 5,3 miliona KM, a prihvatanjem ponude za prijevremenu otplatu, banka bi naplatila 3,7 miliona KM.

U „Voćaru“ su naveli da bilo kakva prognoza budućnosti njihove djelatnosti nije ohrabrujuća, imajući u vidu stanje u uzgoju i održavanju voćnjaka, klimatske prilike, stanje u pogledu komercijalizacije proizvodnje, radne snage, nabavki repromaterijala te da bi bi zadržavanje postojećeg kreditnog opterećenja sve pogoršalo.

Zbog toga prijevremenu otplatu duga Banci Srpske smatraju jedino ekonomski opravdanom, jer su se, između ostalog, iznenadili i da sadnice ne daju plodove odmah kad se zasade.

 „Od sadnje voćnjaka do prvog projektovanog roda treba da prođe pet godina što se prilikom odobravanja kredita nije imalo u vidu tako da je kredit stavljen u otplatu mnogo prije nego se prinos od njegovog utroška mogao dogoditi. Drugih prihoda privredno društvo nije imalo, tako da pravovremena otplata kredita nije ni bila moguća“, naveli su u „Voćaru“.

Navedeno je i da je „Voćar“ zbog teških uslova poslovanja i čestih blokada računa, veći dio površina iznajmio firmi „Ogi voće“.

Troškove poslovanja koje su naveli, što je vidljivo na prethodnom dokumentu (1,2 miliona u 2019. godini), ustvari su rashodi i „Voćara“ i firme „Ogi voće“.

Odbor povjerilaca Banke Srpske je sa pet glasova za i sva uzdržana prihvatio otpis dugova „Voćaru“. Na taj način će biti naplaćeno svega 56 odsto ukupnih dugovanja od te gradiške firme.

“Voćar” namjerno uništen

Međutim, kada se pogleda malo dublje vidljivo je da vlasnici „Voćara“ na istoj imovini posluju sasvim dobro, ali preko drugog preduzeća.

„Voćar“ je 2016. godine firmi „Ogi voće“ izdao u zakup opremu i dvije parcele, da bi zatim 2018. godine u aprilu sa istom firmom potpisao ugovor o zajedničkoj proizvodnji voća.

Prema ugovoru „Voćar“ proizvodi po upustvima „Ogi voća“, a „Ogi voće“ preuzima obavezu plasmana na tržište.

Pored toga, aneksom je dodato da „Voćar“ iznajmljuje „Ogi voću“ više od jedne polovine površina pod zasadom.

Vlasnik „Voćara“ je Mirko Petrović, a vlasnik „Ogi voća“ je njegov sin Ognjen Petrović.

Mirko se i u javnosti, ali i u evidenciji izvoznika u Vladi RS pojavljuje kao predstavnik „Ogi voća“.

„Voćar“ je u 2018. godini prikazao dobit od oko 22.000 KM, dok je firma „Ogi voće“ imala dobit oko 212.000 KM.

Firma „Ogi voće“ došla je u fokus javnosti prošlo ljeto kada se sumnjalo da su jabuke iz njihovih voćnjaka otrovne. To se ispostavilo netačnim.

Tada su se iz porodice Petrović hvalili da su u proizvodnji voća dugi niz godina, da imaju oko 100 hektara zasada jabuke i kruške i da nikada nije bilo problema, te da su samo te godine u Rusiju izvezli više od 300 tona jabuka.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ZA REALIST

30.01.2020 20:13

RUDONJA, RUDONJA

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

30.01.2020 20:22

A 300 hiljada za pomoć svim nerazvijenim opštinama u RS, koji apsurd.

ODGOVORITE
Name

Uhh

30.01.2020 20:46

A 3,90km za boracki dodatak. A 210km najniza penzija. A fudbalski klub dobije vise novca,od svi nerazvijeni opstina. To je uspeh ove vlade.

ODGOVORITE
Name

Kum

30.01.2020 22:50

Pametni ljudi koji su pri vlasti ili slicno rade i koriste ove budale tj.narod znaci nas koji sutimo i gledamo pa nek samo nas nediraju mi ce mo nekako. BAS SMO PRAVO GLUPI NAROD.

ODGOVORITE
Name

Corona

30.01.2020 22:56

Kakvo crno vjestacenje, smijesno skroz, pogotovo u reziji Svete Vukelica predsjednika odbora

ODGOVORITE