ЕУФОР: Нисмо тражили провјеру донације Мркоњићу

Мисија ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини демантовала је тврдње да су директору Гимназије у Мркоњић Граду упутили захтјев да преконтролишу опрему коју је предсједник Србије Александар Вучић током посјете у сриједу 29. јануара донирао Машинској школи и Гимназији у том граду.

Република Српска 30.01.2020 | 17:07
ЕУФОР: Нисмо тражили провјеру донације Мркоњићу

У одговору на упит Радија Слободна Европа из ЕУФОРА су казали како позив јесте упућен, али не и за контролу било какве опреме.

„Тимови ЕУФОР-а редовно посјећују локалне заједнице, укључујући школе, како би се упознали са општом ситуацијом и проблемима које заједнице имају. Тим за везу ЕУФОР-а из Бањалуке контактирао је директора Гимназије у Мркоњић Граду како би утврдио да ли је школа заинтересована за посјету", наводи се у одговору ЕУФОР-а.

"Војници су, из пристојности, питали да ли је посјета предсједника Вучића протекла добро. Ни у једном тренутку није постојала намјера да се врши инспекција или контрола донације“ , стоји у писменом одговору ЕУФОР-а.

Такођер је наведено како у склопу посјета школама обично нуде и обука у познавању опасности од мина, а коју годишње организирају за 15.000 полазника.

Портпаролка Министарства просвјете и културе Републике Српске Бранка Рогач потврдла је за РСЕ да је, у четвртак, стигао допис од директора  Гимназије у Мркоњић Граду Зорана Бјелајаца у којем обавјештава да је мисија ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини изразила намјеру да њени припадници дођу у школу како би провјерили и прегледали опрему.

И на званичној wеб страници Министарства стоји да их је Бјелајац обавијестио о овом захтјеву, те да је директор припаднике ЕУФОР-а „информисао да без сагласности Министарства просвјете и културе не могу да посјете школу“.

Канцеларија ЕУФОР-а у Бањој Луци, у вези са овим захтјевом, није контактирала Министарство просвјете и културе Републике Српске, нити су, како се то наводи у званичном ставу, запримили писани захтјев.

Иначе, без допуштења Министарства у школе у Републици Српској, према законима, не смије да уђе нико ко није овлаштено лице.

Такође је наведено како у склопу посјета школама обично нуде и обука у познавању опасности од мина, а коју годишње организирају за 15,000 полазника.

Донација коју је добила Гимназија Мркоњић Град, приликом посјете предсједника Републике Србије Александра Вучића, односи се на двадесет лаптоп рачунара за кабинет информатике и сто књига за библиотеку.

(РСЕ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тако

30.01.2020 16:43

Другарице директорице у лажи су кратке ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.01.2020 17:41

Ста це Еуфор у сколи, и ста их брига за посијетом Вуцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

30.01.2020 18:12

А зашто тај врли родољуб Бјељац додаје оно што није и не треба, соли и досољава..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2020 22:05

Бјељац је ретард.

Name

Тт

30.01.2020 19:28

Директор јуце једва презиви од треме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.01.2020 13:30

Не треба их пустити . Какав је то безобразлук и провокација .

ОДГОВОРИТЕ