EUFOR: Nismo tražili provjeru donacije Mrkonjiću

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini demantovala je tvrdnje da su direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu uputili zahtjev da prekontrolišu opremu koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete u srijedu 29. januara donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u tom gradu.

Republika Srpska 30.01.2020 | 17:07
EUFOR: Nismo tražili provjeru donacije Mrkonjiću

U odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa iz EUFORA su kazali kako poziv jeste upućen, ali ne i za kontrolu bilo kakve opreme.

„Timovi EUFOR-a redovno posjećuju lokalne zajednice, uključujući škole, kako bi se upoznali sa opštom situacijom i problemima koje zajednice imaju. Tim za vezu EUFOR-a iz Banjaluke kontaktirao je direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu kako bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posjetu", navodi se u odgovoru EUFOR-a.

"Vojnici su, iz pristojnosti, pitali da li je posjeta predsjednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namjera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije“ , stoji u pismenom odgovoru EUFOR-a.

Također je navedeno kako u sklopu posjeta školama obično nude i obuka u poznavanju opasnosti od mina, a koju godišnje organiziraju za 15.000 polaznika.

Portparolka Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Branka Rogač potvrdla je za RSE da je, u četvrtak, stigao dopis od direktora  Gimnazije u Mrkonjić Gradu Zorana Bjelajaca u kojem obavještava da je misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini izrazila namjeru da njeni pripadnici dođu u školu kako bi provjerili i pregledali opremu.

I na zvaničnoj web stranici Ministarstva stoji da ih je Bjelajac obavijestio o ovom zahtjevu, te da je direktor pripadnike EUFOR-a „informisao da bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture ne mogu da posjete školu“.

Kancelarija EUFOR-a u Banjoj Luci, u vezi sa ovim zahtjevom, nije kontaktirala Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, niti su, kako se to navodi u zvaničnom stavu, zaprimili pisani zahtjev.

Inače, bez dopuštenja Ministarstva u škole u Republici Srpskoj, prema zakonima, ne smije da uđe niko ko nije ovlašteno lice.

Takođe je navedeno kako u sklopu posjeta školama obično nude i obuka u poznavanju opasnosti od mina, a koju godišnje organiziraju za 15,000 polaznika.

Donacija koju je dobila Gimnazija Mrkonjić Grad, prilikom posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, odnosi se na dvadeset laptop računara za kabinet informatike i sto knjiga za biblioteku.

(RSE)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tako

30.01.2020 17:43

Drugarice direktorice u laži su kratke noge.

ODGOVORITE
Name

Istina

30.01.2020 18:41

Sta ce Eufor u skoli, i sta ih briga za posijetom Vucica.

ODGOVORITE
Name

Aman

30.01.2020 19:12

A zašto taj vrli rodoljub Bjeljac dodaje ono što nije i ne treba, soli i dosoljava..??!!

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2020 23:05

Bjeljac je retard.

Name

Tt

30.01.2020 20:28

Direktor juce jedva prezivi od treme...

ODGOVORITE
Name

Zoki

31.01.2020 14:30

Ne treba ih pustiti . Kakav je to bezobrazluk i provokacija .

ODGOVORITE