Мозак јој је био мртав, а после 7 месеци пробудила се из коме!

Судбина 31-годишње Кертише Брабсон из САД пример је да не треба губити наду без обзира на озбиљност здравствених проблема...

Занимљивости 30.01.2020 | 20:39
Мозак јој је био мртав, а после 7 месеци пробудила се из коме!

Кертисха Брабсон је прве тегобе имала током лета 2018. године. Осетила је малаксалост, анксиозност и отежан говор.

"Нисам знала шта се догађа са мојим телом. Нешто није било у реду, али нисам препознала о чему је реч" каже Кертиша.

Примљена је у болницу без дијагнозе. Убрзо је почела да доживљава нападе, а после неколико дана пала је у кому.

"Њено стање се погоршавало пред мојим очима. Изгледало је трауматично, јер нисам могла да помогнем свом детету" објашњава Кертишина мајка Кертис Вилијамс.

Лекари са клинике у Кливленду констатовали су да Кертиша болује од енцефалитиса анти-НМДА рецептора. Реч је о аутоимуној болести која напада мозак.

"Плакала сам сваке ноћи, јер сам се бојала да ћу изгубити дете. Нисам знала да ли ћемо се заједно вратити кући" каже мајка Кетрише.

Пролазили су дани и месеци, а Кертиша је и даље била у коми. Број напада се повећао на 20 дневно. Кертис каже да се њена ћерка лечила у неколико здравствених установа, а одређено време провела је и у дому за стара лица.

-"Говорили су да искључим апарате јер је њен мозак мртав. Никада то не бих учинила " објашњава Кертис.

Одлучила је да пребаци Кертишу у медицински центар Универзитета Векснер, Охајо. Бригу о њеном здрављу преузео је тим неуролога.

"Нисмо одустајали " каже докторка Шрада Маинали, чланица тима лекара који се током четири месеца борио за Кертишин опоравак.

Дисала је помоћу апарата и све време живела на инфузији. Примала је имуносупресивне лекове и стероиде који се користе у лечењу енцефалитиса. Лекари су покушавали да смање број напада који су угрожавали Кертишино стање.

"Молила сам Бога да сачува Кертишу, а мени пошаље знак да ће све бити у реду " присећа се Кертис тешког периода.

Коначно, Кертиша се пробудила из седмомесечне коме.

" Била сам шокирана и згрожена што сам спавала седам месеци, а онда сам се изненада пробудила" каже Кертиша, а преноси Фоx8.

У почетку није препознала чланове породице, али се стање побољшавало из дана у дан. После периода рехабилитације од четири месеца напустила је болницу.

Кертис се преселила код ћерке како би јој помогла током опоравка. Памћење се постепено побољшало. Тридесетједногодишња мајка двоје деце каже да сада више цени живот. Захвална је лекарском тиму и члановима породице који нису губили наду.

" Право је чудо што сам жива" наводи Кертиша.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар