Компаније у милионском спору због губитка концесије у Невесињу

Након што је Влада Републике Српске одузела концесију за градњу вјетропарка Трусина у Невесињу, компаније Омега Плус из Београда и Кермас Енергија из Загреба, чије је заједничко предузеће Еол Први добило концесију, ушле су у спор вриједан готово 38 милиона евра.

Република Српска 30.01.2020 | 12:03
Компаније у милионском спору због губитка концесије у Невесињу

Влада Републике Српске је 2012. додијелила концесију за изградњу и кориштење вјетропарка Трусина, инсталиране снаге 51 мегават, компанија Еол Први у којој удјел од три посто има и општина Невесиње. Будући да су пробијени сви рокови за изградњу енергетског објекта вриједног 150 милиона КМ, концесија је одузета.

Како преносе регионални медији, Омега Плус од Кермас Енергије, бивше компаније Данка Кончара, тужбом покушава наплатити 33,7 милиона евра по основу изгубљене добити због одузимања концесије, за што је, како сматрају, одговоран њихов партнер из Загреба.

Такође, траже и 4,5 милиона евра по основу преосталог дуга из 2014. када су као оснивачи концесијског друштва Еол Први на Кермас Енергију пренијели 87 посто удјела, јер тврде да им је плаћено само 27 посто удјела.

С друге стране, Кермас Енергија покушава преко скупштине фирме Еол Први смијенити директора Златка Манџуку, уједно и директора Омега Плуса, јер како кажу, покушава на своју компанију незаконито пренијети 67 посто удјела Кермас Енергије.

Они су лани покушали заказати сједницу на којој би Манџуку разријешили дужности, али је Смаил Беговић, предсједник Окружног привредног суда у Требињу, донио рјешење којим се Кермас Енергији забрањује располагање са 87 посто удјела у Еол Први те право гласа из 60 посто удјела, те тако блокирао рад компаније. Правни заступници Кермас Енергије жалили су се Вишем привредном суду у Бањој Луци.

Како доноси Цапитал.ба, суд жалбу уважава и предмет враћа првостепенопм суду. Адвокат Предраг Барош каже како Кермас Енергија од правосуђа РС не очекује ништа осим фер и правичног суђења.

"Два пута смо се обраћали амбасади РХ у БиХ молбом за мониторинг и да захтијева извјештај о поступању суда у Требињу", рекао је Барош.

Спор, међутим, новом тужбом иде даље.

У Босни и Херцеговини је и поред сталних најава досад изграђен само један вјетропарк и то онај у Томиславграду, Месиховина, Електропривреде ХЗХБ.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јован К.

30.01.2020 15:30

Треба се подсјетити како је помпезно и у предизборне сврхе најављиван овај пројекат. Опште је познато како је Манџука добио ту концесију и ко му је помогао. Због пријатељских односа (по џепу и новчанику) са најутицајнијим људима Манџука је добио статус спаситеља РС и једног од најперспективнијих инвсетитора. Због таквих су растјерани сви озбиљни страни инвеститори из РС. Нека вам је са срећом у вашем мраку. Никад више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гашо

30.01.2020 15:32

Све режирано и договорено да пријатељи добију велико обештећење и да се онда добит подијели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхлад

30.01.2020 16:37

То је И онако пропали пројекат измисљена производња енергизе ос тога се одавно остало ал ето као И отпадне намјернице као месо које увози Бих засто неби И вјетрењаце то питајте Саровица он је вијест у томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.01.2020 16:40

А ста казе Бивси министар економија ба то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

30.01.2020 19:42

Јел и овдје умјесао прсте министар енергетике РС?

ОДГОВОРИТЕ