Kompanije u milionskom sporu zbog gubitka koncesije u Nevesinju

Nakon što je Vlada Republike Srpske oduzela koncesiju za gradnju vjetroparka Trusina u Nevesinju, kompanije Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće Eol Prvi dobilo koncesiju, ušle su u spor vrijedan gotovo 38 miliona evra.

Republika Srpska 30.01.2020 | 12:03
Kompanije u milionskom sporu zbog gubitka koncesije u Nevesinju

Vlada Republike Srpske je 2012. dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroparka Trusina, instalirane snage 51 megavat, kompanija Eol Prvi u kojoj udjel od tri posto ima i opština Nevesinje. Budući da su probijeni svi rokovi za izgradnju energetskog objekta vrijednog 150 miliona KM, koncesija je oduzeta.

Kako prenose regionalni mediji, Omega Plus od Kermas Energije, bivše kompanije Danka Končara, tužbom pokušava naplatiti 33,7 miliona evra po osnovu izgubljene dobiti zbog oduzimanja koncesije, za što je, kako smatraju, odgovoran njihov partner iz Zagreba.

Takođe, traže i 4,5 miliona evra po osnovu preostalog duga iz 2014. kada su kao osnivači koncesijskog društva Eol Prvi na Kermas Energiju prenijeli 87 posto udjela, jer tvrde da im je plaćeno samo 27 posto udjela.

S druge strane, Kermas Energija pokušava preko skupštine firme Eol Prvi smijeniti direktora Zlatka Mandžuku, ujedno i direktora Omega Plusa, jer kako kažu, pokušava na svoju kompaniju nezakonito prenijeti 67 posto udjela Kermas Energije.

Oni su lani pokušali zakazati sjednicu na kojoj bi Mandžuku razriješili dužnosti, ali je Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju, donio rješenje kojim se Kermas Energiji zabranjuje raspolaganje sa 87 posto udjela u Eol Prvi te pravo glasa iz 60 posto udjela, te tako blokirao rad kompanije. Pravni zastupnici Kermas Energije žalili su se Višem privrednom sudu u Banjoj Luci.

Kako donosi Capital.ba, sud žalbu uvažava i predmet vraća prvostepenopm sudu. Advokat Predrag Baroš kaže kako Kermas Energija od pravosuđa RS ne očekuje ništa osim fer i pravičnog suđenja.

"Dva puta smo se obraćali ambasadi RH u BiH molbom za monitoring i da zahtijeva izvještaj o postupanju suda u Trebinju", rekao je Baroš.

Spor, međutim, novom tužbom ide dalje.

U Bosni i Hercegovini je i pored stalnih najava dosad izgrađen samo jedan vjetropark i to onaj u Tomislavgradu, Mesihovina, Elektroprivrede HZHB.

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jovan K.

30.01.2020 15:30

Treba se podsjetiti kako je pompezno i u predizborne svrhe najavljivan ovaj projekat. Opšte je poznato kako je Mandžuka dobio tu koncesiju i ko mu je pomogao. Zbog prijateljskih odnosa (po džepu i novčaniku) sa najuticajnijim ljudima Mandžuka je dobio status spasitelja RS i jednog od najperspektivnijih invsetitora. Zbog takvih su rastjerani svi ozbiljni strani investitori iz RS. Neka vam je sa srećom u vašem mraku. Nikad više.

ODGOVORITE
Name

Гашо

30.01.2020 15:32

Све режирано и договорено да пријатељи добију велико обештећење и да се онда добит подијели

ODGOVORITE
Name

Deutschlad

30.01.2020 16:37

To je I onako propali projekat izmisljena proizvodnja energize os toga se odavno ostalo al eto kao I otpadne namjernice kao meso koje uvozi Bih zasto nebi I vjetrenjace to pitajte Sarovica on je vijest u tome

ODGOVORITE
Name

Pero

30.01.2020 16:40

A sta kaze Bivsi ministar ekonomija ba to

ODGOVORITE
Name

Waller

30.01.2020 19:42

Jel i ovdje umjesao prste ministar energetike RS?

ODGOVORITE