Свјетска банка да прати програм Савјета министара

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Сарајеву да би Стратегија свјетске банке за будући петогодишњи период требало да прати и програм рада Савјета министара и социјално-економске реформе које су заједнички усаглашене у БиХ.

Вијести 30.01.2020 | 11:43
Свјетска банка да прати програм Савјета министара

- Стратегија би требало да буде фокусирана на неколико области - реструктурисање сектора здравства који свима ствара значајне финансијске проблеме, реформу јавних предузећа те реформу образовног система, чију анализу ће Свјетска банка направити и представити у наредна два до три мјесеца - рекао је Тегелтија новинарима након састанка са извршним директором Свјетске банке Куном Давидсеом.

Истакао је да је на састанку разговарано о свим важним темама који диктирају и дефинишу односе БиХ и Свјетске банке те подсјетио да је БиХ на истеку петогодишњег аранжмана са овом финансијском институцијом.

Када је ријеч о процедурама у вези са реализацијом пројеката Свјетске банке у БиХ, Тегелтија је истакао да је навјећи проблем то што је потребно више од 30 мјесеци од тренутка када Одбор Свјетске банке одобри неки пројекат, до почетка његове реализације.

- Проблем је и то што је предуг и процес ратификације споразума са Свјетском банком. Неопходно је да се процес ратификације поједностави и скрати, искључивањем појединих процедура - истакао је он и додао да ће убудуће Савјет министара свој дио посла одрадити на вријеме и неће успоравати процес ратификације споразума.

Говорећи о пројектима који се тренутно спроводе у БиХ, Тегелтија је рекао да није добро што регионални пројекти везани за ријеке Дрину и Саву касне, те додао да ће се наставити са њиховом реализацијом, укључујући и оне пројекте који се односе на енергетску ефикасност и путну инфраструктуру.

Према ријечима предсједавајућег Савјета министара, Свјетска банка је дуго присутна у БиХ и преко ње су реализовани многи важни пројекти у земљи, а у овом тренутку се реализује неколико њих.

- Банка није присутна само као кредитор у БиХ, већ пружа и консултантске и друге услуге, свим институцијама власти у БиХ, али и локалним заједницама и јавним предузећима. Сарадња је на високом нивоу и очекујем да се она настави и убудуће - истакао је Тегелтија, те додао да се највећи дио пројеката реализује преко ентитетских влада, нешто преко кантона и локалних заједница.

Извршни директор Свјетске банке Кун Давидсе рекао је да је ова финансијска институција у претходним деценијама имала изузетно успјешну сарадњу са БиХ, додавши да се нада да ће се тако и наставити у новом петогодишњем програму сарадње који ће бити договорен у наредним мјесецима.

-На састанку смо имали конструктивну дискусију о темама које ће бити укључене у програм сарадње и елементи тога су улагање у људе, здравље, образовање. Такође ћемо наставити са реформом предузећа у државном власништву, стварањем прилика за рад у приватном сектору и покушати све надовезивати на раније успјехе, укључујући енергетску ефикасност - истакао је Давидсе.

Према његовим ријечима, разговарано је и о предстојећем Годишњем састанаку конституенце Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) који ће бити одржан у Сарајеву у јуну.

- То је скуп 13 чланица Свјетске банке чији је дио и БиХ. Ту ће бити највиши представници тих 13 земаља, а такође и највиши представници Свјетске банке и ММФ-а - рекао је Давидсе и додао да то све потврђује колико је партнерство са БиХ важно и за Свјетску банку и ММФ.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дијагноза

30.01.2020 11:17

Е јес' капацитет овај патокар, следећи мандат му је у ММФ-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај кредите

30.01.2020 12:56

Цијела филозофија је дај кредите па да крадемо немилице.

Name

Цињенице

30.01.2020 13:09

Су какав је зивот градјана од те "криминалне"сарадње, у каквом економском стању је БиХ.Како смо рангирани у Европи и свијету, по свим питањима и након те досадасње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

30.01.2020 15:26

Нестало му пара за хаписање,хаха.