Svjetska banka da prati program Savjeta ministara

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da bi Strategija svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo da prati i program rada Savjeta ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usaglašene u BiH.

Vijesti 30.01.2020 | 11:43
Svjetska banka da prati program Savjeta ministara

- Strategija bi trebalo da bude fokusirana na nekoliko oblasti - restrukturisanje sektora zdravstva koji svima stvara značajne finansijske probleme, reformu javnih preduzeća te reformu obrazovnog sistema, čiju analizu će Svjetska banka napraviti i predstaviti u naredna dva do tri mjeseca - rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka sa izvršnim direktorom Svjetske banke Kunom Davidseom.

Istakao je da je na sastanku razgovarano o svim važnim temama koji diktiraju i definišu odnose BiH i Svjetske banke te podsjetio da je BiH na isteku petogodišnjeg aranžmana sa ovom finansijskom institucijom.

Kada je riječ o procedurama u vezi sa realizacijom projekata Svjetske banke u BiH, Tegeltija je istakao da je navjeći problem to što je potrebno više od 30 mjeseci od trenutka kada Odbor Svjetske banke odobri neki projekat, do početka njegove realizacije.

- Problem je i to što je predug i proces ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom. Neophodno je da se proces ratifikacije pojednostavi i skrati, isključivanjem pojedinih procedura - istakao je on i dodao da će ubuduće Savjet ministara svoj dio posla odraditi na vrijeme i neće usporavati proces ratifikacije sporazuma.

Govoreći o projektima koji se trenutno sprovode u BiH, Tegeltija je rekao da nije dobro što regionalni projekti vezani za rijeke Drinu i Savu kasne, te dodao da će se nastaviti sa njihovom realizacijom, uključujući i one projekte koji se odnose na energetsku efikasnost i putnu infrastrukturu.

Prema riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara, Svjetska banka je dugo prisutna u BiH i preko nje su realizovani mnogi važni projekti u zemlji, a u ovom trenutku se realizuje nekoliko njih.

- Banka nije prisutna samo kao kreditor u BiH, već pruža i konsultantske i druge usluge, svim institucijama vlasti u BiH, ali i lokalnim zajednicama i javnim preduzećima. Saradnja je na visokom nivou i očekujem da se ona nastavi i ubuduće - istakao je Tegeltija, te dodao da se najveći dio projekata realizuje preko entitetskih vlada, nešto preko kantona i lokalnih zajednica.

Izvršni direktor Svjetske banke Kun Davidse rekao je da je ova finansijska institucija u prethodnim decenijama imala izuzetno uspješnu saradnju sa BiH, dodavši da se nada da će se tako i nastaviti u novom petogodišnjem programu saradnje koji će biti dogovoren u narednim mjesecima.

-Na sastanku smo imali konstruktivnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program saradnje i elementi toga su ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje. Takođe ćemo nastaviti sa reformom preduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru i pokušati sve nadovezivati na ranije uspjehe, uključujući energetsku efikasnost - istakao je Davidse.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o predstojećem Godišnjem sastanaku konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan u Sarajevu u junu.

- To je skup 13 članica Svjetske banke čiji je dio i BiH. Tu će biti najviši predstavnici tih 13 zemalja, a takođe i najviši predstavnici Svjetske banke i MMF-a - rekao je Davidse i dodao da to sve potvrđuje koliko je partnerstvo sa BiH važno i za Svjetsku banku i MMF.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

30.01.2020 11:17

E jes' kapacitet ovaj patokar, sledeći mandat mu je u MMF-u

ODGOVORITE
Name

Daj kredite

30.01.2020 12:56

Cijela filozofija je daj kredite pa da krademo nemilice.

Name

Cinjenice

30.01.2020 13:09

Su kakav je zivot gradjana od te "kriminalne"saradnje, u kakvom ekonomskom stanju je BiH.Kako smo rangirani u Evropi i svijetu, po svim pitanjima i nakon te dosadasnje.

ODGOVORITE
Name

Arm

30.01.2020 15:26

Nestalo mu para za hapisanje,haha.