Иако не радите, можете остварити право на пензију

Лице које није осигураник у обавезном осигурању може се осигурати на добровољно осигурање под условима, у обиму и на начин предвиђен законом, ако има пребивалиште на територији Републике или Брчко дистрикта, општу здравствену способност и ако је старије од 15 година и млађе од 65 година.

Република Српска 30.01.2020 | 10:46
Иако не радите, можете остварити право на пензију

Из Фонда ПИО РС појашњено нам је да основица доприноса за добровољне осигуранике износи најмање 60% просјечне бруто плате у Републици за претходну годину, а према податку Републичког завода за статистику, објављеном у „Службеном гласнику Републике Српске“. 

"Најмања уплата за добровољно осигурање је одређена Законом, и у 2020. години износи 156,18 КМ. Горња граница доприноса коју осигураник може уплатити није одређена, и сам осигураник бира ако се ради о уплати већег износа од оног који је прописан као минималан" речено је за БУКУ из Фонда ПИО РС.

Број активних осигураника пријављених на добровољно осигурање на дан 23.01.2020. године износи 1.041, рекли су нам, појашњавајући како добровољно осигурање као вид осигурања, није честа појава, будући да је доминантан обавезни вид осигурања, како код нас у Републици Српској, тако и у осталим пензијским системима држава у ближем или даљем окружењу.

(Бука)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

30.01.2020 23:23

Пензије у РС су најмање у Европи, а посла нема. Не зна се за кога је ова земља, а нароцито РС, веца мацеха: за младе или за пензионере.

ОДГОВОРИТЕ