“ЦИК је затворена старомодна институција"

У ишчекивању измјена Изборног закона БиХ, делегати у Дому народа БиХ Златко Милетић и Денис Бећировић упутили су на разматрање овом дому Приједлог резолуције о јачању интегритета, транспарентности и ефикасности изборног процеса у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.01.2020 | 07:32
“ЦИК је затворена старомодна институција"

Резолуција је замишљена као оквир који би дао смјернице органима власти на свим нивома у смислу побољшања изборног процеса у БиХ.

Прије свега, позива се на увођење нових технологија током гласања и бројања гласова, и то већ на локалним изборима у октобру ове године. Посебна пажња посвећена је бирачким одборима, које су многи означили као најслабију карику у изборном процесу.

– Проблеме попут оставке чланова бирачких одбора непосредно прије избора и на дан одржавања избора треба рјешавати вођењем евиденције замјенског особља које је потпуно обучено и спремно за попуну било којег слободног мјеста – пише у Приједлогу резолуције.

Осим увођења дигиталних техноогија, делегати заговарају и поједностављивање образаца који се попуњавају на бирачким мјестима и у општинским изборним комисијама. Вјерују да ће то убрзати изборни процес и обезбиједити тачност података.

За ЦИК БиХ кажу да је „затворена старомодна институција“, која није присутна на дигиталним социјалним мрежама, и да се то мора „радикално промијенити“.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

29.01.2020 07:28

Како да се овај закон промјени кад је властела бирана тим законом. Знају они добро каквим гласачким листићима су "изабрани".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

29.01.2020 08:07

ТАКО ЈЕ. ВЛАСТ НАЈБОЉЕ ЗНА КАКВИМ МЕТОДАМА СУ ДОСЛИ ДО ГЛАСОВА ЗАТО ИМ СВЕ СТО СЕ НЕМОЗЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПРАТИТИ ОДГОВАРА.

Name

Ре

29.01.2020 10:57

Па ЦИК је њихов, како би другачије добили изборе?

Name

ха ха

29.01.2020 12:09

Није старомодна него параван институција

Name

Радана

29.01.2020 07:30

БиХ има много "старомодних" институција, а неке од њих би било најбоље из поцетка конституисати као нпр тузилство, ЦИК итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЈЕДОК

29.01.2020 07:37

Сви проблеми у функционисању Босне и Херцеговине почињу изборним процесом.Општепознато је да су сви избори лажирани од стране бирачких одбора,општинских изборних комисија и ЦИК-а тако да данас имамо ЛАЖНЕ чланове Предсједништва,Предсједника РС,посланике,начелнике општина и одборнике.Тако како су дошли до позиција,дакле ЛОПОВЛУКОМ,тако настављају,да краду и варају грађане

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

29.01.2020 08:50

Слажем се, лаж и превара су свуда око нас, у свим областима живота и рада, захваљујући управо нерегуларним изборима и њиховим резултатима. Једина је истина у свему да већина људи пати и живи испод нивоа достојанства, други побјегоше вани,... али тако се свим наведеним средствима и хтјело.

Name

Вјецити опозиционар

29.01.2020 11:25

ЦИК је корумпирана институција, купљена или уцијењена од додика, цовица и изетбеговица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иронија

29.01.2020 14:04

ЦИК ЈЕ НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИНАЦ У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ.НАЈКОРУМПИРАНИЈИ ЉУДУ СЈЕДЕ ТУ И СТО ЈЕ НАЈГОРЕ СЕ ПЛАЋАЈУ НАШИМ ПАРАМА.А НАРОД ПРАВЕ БУДАЛАМА.МИСЛЕ ДА МИ НЕЗНАМО СТА ОНИ РАДЕ АЛИ КАД ТАД ЦЕТЕ ДОЦИ НА СТУБ СРАМА ПА ЋЕМО ВАС ГАЂАТИ УСРАНИМ ГАЋАМА.

ОДГОВОРИТЕ