“CIK je zatvorena staromodna institucija"

U iščekivanju izmjena Izbornog zakona BiH, delegati u Domu naroda BiH Zlatko Miletić i Denis Bećirović uputili su na razmatranje ovom domu Prijedlog rezolucije o jačanju integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.01.2020 | 07:32
“CIK je zatvorena staromodna institucija"

Rezolucija je zamišljena kao okvir koji bi dao smjernice organima vlasti na svim nivoma u smislu poboljšanja izbornog procesa u BiH.

Prije svega, poziva se na uvođenje novih tehnologija tokom glasanja i brojanja glasova, i to već na lokalnim izborima u oktobru ove godine. Posebna pažnja posvećena je biračkim odborima, koje su mnogi označili kao najslabiju kariku u izbornom procesu.

– Probleme poput ostavke članova biračkih odbora neposredno prije izbora i na dan održavanja izbora treba rješavati vođenjem evidencije zamjenskog osoblja koje je potpuno obučeno i spremno za popunu bilo kojeg slobodnog mjesta – piše u Prijedlogu rezolucije.

Osim uvođenja digitalnih tehnoogija, delegati zagovaraju i pojednostavljivanje obrazaca koji se popunjavaju na biračkim mjestima i u opštinskim izbornim komisijama. Vjeruju da će to ubrzati izborni proces i obezbijediti tačnost podataka.

Za CIK BiH kažu da je „zatvorena staromodna institucija“, koja nije prisutna na digitalnim socijalnim mrežama, i da se to mora „radikalno promijeniti“.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

29.01.2020 07:28

Како да се овај закон промјени кад је властела бирана тим законом. Знају они добро каквим гласачким листићима су "изабрани".

ODGOVORITE
Name

DA

29.01.2020 08:07

TAKO JE. VLAST NAJBOLJE ZNA KAKVIM METODAMA SU DOSLI DO GLASOVA ZATO IM SVE STO SE NEMOZE ELEKTRONSKI PRATITI ODGOVARA.

Name

Re

29.01.2020 10:57

Pa CIK je njihov, kako bi drugačije dobili izbore?

Name

ha ha

29.01.2020 12:09

Nije staromodna nego paravan institucija

Name

Radana

29.01.2020 07:30

BiH ima mnogo "staromodnih" institucija, a neke od njih bi bilo najbolje iz pocetka konstituisati kao npr tuzilstvo, CIK itd.

ODGOVORITE
Name

SVJEDOK

29.01.2020 07:37

Svi problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine počinju izbornim procesom.Opštepoznato je da su svi izbori lažirani od strane biračkih odbora,opštinskih izbornih komisija i CIK-a tako da danas imamo LAŽNE članove Predsjedništva,Predsjednika RS,poslanike,načelnike opština i odbornike.Tako kako su došli do pozicija,dakle LOPOVLUKOM,tako nastavljaju,da kradu i varaju građane

ODGOVORITE
Name

Za

29.01.2020 08:50

Slažem se, laž i prevara su svuda oko nas, u svim oblastima života i rada, zahvaljujući upravo neregularnim izborima i njihovim rezultatima. Jedina je istina u svemu da većina ljudi pati i živi ispod nivoa dostojanstva, drugi pobjegoše vani,... ali tako se svim navedenim sredstvima i htjelo.

Name

Vjeciti opozicionar

29.01.2020 11:25

CIK je korumpirana institucija, kupljena ili ucijenjena od dodika, covica i izetbegovica.

ODGOVORITE
Name

ironija

29.01.2020 14:04

CIK JE NAJVEĆI ZLOČINAC U IZBORNOM PROCESU.NAJKORUMPIRANIJI LJUDU SJEDE TU I STO JE NAJGORE SE PLAĆAJU NAŠIM PARAMA.A NAROD PRAVE BUDALAMA.MISLE DA MI NEZNAMO STA ONI RADE ALI KAD TAD CETE DOCI NA STUB SRAMA PA ĆEMO VAS GAĐATI USRANIM GAĆAMA.

ODGOVORITE