БИХ мора ускладити све законе сходно НАТО правилима

Савјет министара БиХ, Влада Републике Српске и Влада Федерације имају сталну обавезу да ревидирају своје законодавство у циљу усклађивања с НАТО правилима и законодавством.

Босна и Херцеговина 28.01.2020 | 23:14
БИХ мора ускладити све законе сходно НАТО правилима

То је наведено у посљедњој реченици Програма реформи БиХ, односно у његовим табелама, у којима су наведени рокови за сваку појединачну акивност коју је БиХ обећала НАТО Алијанси у оквиру документа усвојеног у Предсједништву БиХ 19. новембра прошле године.

Међутим, ове табеле нису достављене у Народну скупштину РС од стране српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на расправи која је одржана 23. децембра.

Када је опозиција сазнала за то, наступио је гњев, а потом цјелодневно ометање Додика и осталих званичника Српске. Додик је потом признао да постоји дио који није подијељен посланицима, упућујући их да све траже у Предсједништву БиХ!

Ипак, Предсједништво још званично није објавило овај докумет. До овог тренутка нису га доставили ни на адресу Српскаинфо, а наводно комплетан Програм реформи о коме је ријеч у овом тексту објавио је посланик СДС у Представничком дому БиХ Драган Мектић. У изјави за Српскаинфо, Мектић тврди да је документ аутентичан и да га је за његове потребе с енглеског језика на српски превела за то овлаштена особа.

У поређењу с Програмом рефоми који је својевремено достављен у НСРС, види се да је дио без табела готово исти, уз мање разлике у начину превођења. Примјера ради, док у Додиковом документу пише да Програм регформи не прејудицира чланство у НАТО, у Мектићевој верзији се наводи да документ не говори о коначној одлуци о чланству.

Међутим, у табелама које су посљедњи дио Програма реформи може се ипак наћи неколико занимљивих детаља, међу којима су и наређења ентитетима шта треба да раде. У дијелу који говори о односу са међународним резиденцијалним механизмом за кривичне судове, БиХ је обећала да ће до 2023. процесуирати најсложеније и приоритетне случајеве ратних злочина пред Судом БиХ и Тужилаштвом БиХ, као и процесуирање других случајева пред судовима ентитета и Брчко дистрикта.

Када је ријеч о деминирању, чак 25 година послије рата план је да се „подржи образовни систем у циљу укључивања предшколске и школске дјеце у програме свијести о минама“.

Када се говори о људским правима, у 2020. смо обећали реконструисати куће и станове повратника на територији БиХ и затварање колективних центара. У правосуђу, које је постало рак-рана БиХ, говори се о сталном унапређењу одговорности правосудних званичника, констолидовању ВСТС током ове године и побољшању система финансирања институција правосуђа.

Асистенација НАТО је предвиђена и када будемо сређивали област животне средине.

– Ускладити законе са стандардима НАТО и партнерских земаља фокусирајући се на управљање отпадом, квалитет воде, квалитет ваздуха, заштиту природе и интегрисану превенцију и контролу загађења, рјешавање питања “хот-спотова” у области животне средине, превентивне активности у циљу превенције еколошких несрећа, те еколошку ревизију перспективних и неперспективних локација одбране – дио је из Програма рефоми.

У области економског развоја, Савјет министара и ентитетске владе су добиле задатак да смање јавну потрошњу, нарочито тренутну, да реформишу пензијско и инвалидско осигурање. Током планирања одбране БиХ, тзв. Процес планирања и ревизије мора да буде усклађен са Главним штабом НАТО у Бриселу, а током 2020. је обећано формирање лаке пјешадијске групе која ће да дјелује у оквиру НАТО. У области управљања људским ресурсима, неопходно је ускладити Закон о ПИО РС са Законом о служби у ОС БиХ.

Ову верзију Програма реформи Мектић је покушао да уврсти на прошлу сједницу Представичког дома БиХ, како би се о њему распраљало, али таква иницијатива није добила подршку.

– То није прихваћено јер, прије свих, СНСД не жели да буде раскринкана улога Додика. Овај документ је много прецизнији од АНП кога је претходно урадила Комисија за НАТО интеграциони процес. У Програму реформи се на неколико мјеста спомиње усклађивање закона с НАТО, спомињу се евроатланске интеграције. Јасно је куда то води. У њему нема ни рефередума, ни Републике Српске – каже Мектић.

С друге стране, шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ подсјећа да је документ усвојило Предсједништвно БиХ, а као што је познато, спољну политику БиХ води управо тај орган власти.

– Није спорно да Представнички дом изрекне свој закључак о појединим питањима, али је потребно да се створе принципијелни услови за то, какви у овом тренутку не постоје. Само оригинални документ може бити аутентичан, а сваки превод је превод. Што се тиче самог Програма реформи, вјерујем да ниједан његов дио није споран, па тако ни табеле – каже Новаковић Бурсаћева за Српскаинфо.

Гдје је Стратегија спољне политике?

У преводу Програма реформи, који посједује Мектић, тамо гдје се говори о спољној и безбједносној политици постоји и реченица у којој се каже да је на 45. сједници Предсједништва БиХ, одржаној 13. марта 2018. године, усвојена Стратегија спољне политике БиХ. Међутим, у документу који је Додик доставио у НСРС та реченица на том мјесту уопште не постоји.

Подсјећамо, Стратегија спољне политике је усвојена за вријеме мандата Младена Иванића у Предсједништву БиХ, коме је Додик неколико пута јавно замјерио на томе, јер се у документу говори да постоји широк политички консензус у БиХ за активирање Акционог плана (МАП) за чланство у НАТО. Стратагија важи до 2023.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цццц

28.01.2020 23:40

Дајте људи Додику медаљу ако је ово све услов да се испуни. Па људи имали ико на овим просторима против да нас систем овако функционисе, ово све ако се оствари па ми смо на коњу. Али познајуци ово поднебље ови који су против НАТО могу мирно да спавају, ово прво неће Федерација испунит минимум следећих 20 г а ни ми у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМО СРЕЋЕ

29.01.2020 04:21

Камо среће. Тамо нема Проинтер јавних пунуда. Овде. На Балкану. Нема шансе да се то оствари ни за стотину година. Овде не владају закони и процедуре, као у нормалном свијету, овде владају султани селџук логиком, дакле искључиво њиховим ћеифом.

Name

реалност

29.01.2020 07:07

Али једно се видјело: Додиково поступање на тадасњем засједању НС је показало да је он, опростите на изразу, обицан лазов! О култури говора и наступању да не говорим!

Name

Ре: Цццц

29.01.2020 07:52

Овдје је можда мањи проблем што смо гурнути у НАТО (можда би нам у НАТО-у и било боље), већ је проблем што смо у НАТО гурнути вољом једнога човјека, против воље народа, па народ мисли да би нас тај човјек гурнуо и у сваку другу организацију која би починила све најгоре овоме народу. А то нема друге дефиниције већ ВЕЛЕ издаја народа. Народ те изабрао да се бориш за њихове интересе(и био је добар само када те бирао), а ти му сада окрећеш леђа. То је проблем Милораде, јер народ ти од сада НИШТА НЕВЈЕРУЈЕ:од сада и када добро учиниш-народ ти невјерује!

Name

Ђонтра Волта

28.01.2020 23:40

Па ово треба ускладити без обзира на НАТО,јер су добре ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлично

29.01.2020 08:01

Нико нама не брани да своје законодавство (и његову примјену) поставимо на највиши могући ниво-због нас, а не због њих. Не треба то неко нама казати или наредити. Али "добро је", изгледа,у томе не журити, јер у "мутноме се риба лови", па док нас неко не натјера, "корисно" је искористити тај међупростор за остваривање своје позиције у власти. Ојађени народе, највећу кривицу за стање у коме се налазимо не треба тразити у странцима и у појединцима који обнашају сдашњу власт, већ кривицу треба тражити у нама самима који смо бирали СВЕ власти до сада,па и ову сада. Какао закључити другачије, већ: "Тражили смо, гледајмо!"

Name

Сергије

29.01.2020 00:04

ПА НЕ МОРА БАШ. НИСМО У НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

никако

29.01.2020 06:32

ниста са Натом, ми смо овце и идемо даље у свабију да мијењамо пелене старцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.01.2020 06:46

Ово је идеално али да га наси проведу је немогуце.За све нас бо би спас НАТО и то од властофрзаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

29.01.2020 08:20

Ако је ово све тацно? Тузите га за лазни документ који је доставио народној скупстини. А за ово вредјање и туцу посланика је једини кривац цубриловиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

29.01.2020 09:07

процитајте дејтонски споразум..

ОДГОВОРИТЕ