Салиховића терете да је на јело потрошио 80.000 КМ

На Кантоналном суду у Сарајеву данас је почело суђење бившем главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Горану Салиховићу који се терети за злоупотребу положаја и овлаштења, односно да је прибавио имовинску корист у износу вишем од 50.000 КМ.

Босна и Херцеговина 28.01.2020 | 15:23
Салиховића терете да је на јело потрошио 80.000 КМ

Тужитељка Тужилаштва КС Амра Мехмедовић прочитала је оптужницу којом се Салиховић терети да је у периоду од 1.2.2013. до 28.9.2016. године искористио службени положај и овлаштења на начин да је прекршио Одлуку о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, чиме је прекорачио лимит потрошње у земљи и иностранству.

Према тој одлуци у сврху репрезентације Тужилаштво БиХ је имало на располагању око 25.000 КМ на годишњем нивоу, али је Салиховић, према наводима оптужнице, наредио службенику да пребаци додатна средства из буџета Тужилаштва за репрезентацију знајући да таквим пребацивањем умањује средства за рад других одјељења ове правосудне институције.

Трошење у дане викенда

Потом је таксативно навела мјеста, датуме, дане и износ рачуна који су за Тужилаштво спорни, односно да је Салиховић трошио средства репрезентације у дане викенда и током дана годишњег одмора у угоститељским објектима. Ријеч о износу од око 80 хиљада КМ за које Тужилаштво тврди да је прекорачен износ дозвољеног износа за репрезентацију.

Према другој тачки оптужнице, Салиховић се терети да је намјерно закаснио на авион у повратку из Париза и купио властитим средствима три карте, а потом их рефундирао од Тужилаштва БиХ чиме је буџет оштећен за око 3,8 хиљада КМ.

Одговарајући на питање предсједника Судског савјета Јесанке Ружића, Салиховић је рекао да не разумије оптужницу јер је чињенични опис нејасан и не показује да је поступао супротно циљевима службе или да је себи прибавио противправну имовинску корист.

– У оквиру својих овлаштења средства сам користио за материјалне трошкове, ексхумације, ангажовање радника на одређено и рад других одјељења и за репрезентацију што је све евидентирано на конту. Докази Тужилаштва БиХ ће вам показати да у датом периоду није било прекорачења годишњег износа буџета нити било која ставка пробијена. Извјештаји финансијских ревизора нису показали било какво кршење закона као ни налаз вјештака Тужилаштва БиХ – рекао је Салиховић.

Рекао је како он донио одлуку којом су повећана средства за репрезентацију, али да је Тужилаштво БиХ сваке године у том периоду тражило од Министарства финансија БиХ дозволу за реконструкцију буџета и да је сваки пут добило дозволу.

– Буџет је у мом периоду повећан за 3-4 милиона КМ. Па замислите тог тужиоца који је спао на то да краде ручак, одмах га објесите, објесите ме ако сам то урадио. Овдје се теретим за рад Тужилаштва. Узмите у обзир како је тада радило, имали смо три смјене, сада нема посла ни за једног тужиоца. Сав износ је књижен у књигама па чак и службена путовања која сам прогласио тајним, а то сам учинио да бих био сигуран на својим путовањима. По повратку сам увијек доносио документе и рачуне – рекао је Салиховић.

Циљ уништити правосуђе

Истакао је како су ревизори увијек дали позитивно мишљење и да никада нису имали замјерку за транспарентност нити су наводили да сумњају у истинитост података.

Када су у питању спорни дани викенда и годишњег одмора када је направио наведене износе рачуна, Салиховић је рекао како је он тужилац 0-24 сваки дан без обзира је ли дан викенда или на годишњем, а да су тада имали јаку сарадњу с регионалним земљама на пројектима несталих и ексхумација, те да су делегације долазиле и у дане викенда.

– Овај мој случај је лов на вјештице. Срамотно је да главног тужиоца једне државе третира на овај начин, да се проводи линч само зато што сам закаснио на авион или појео ручак. Ја сам смијењен, Уставни суд је наложио да ме врате, али нису то испоштовали. Циљ је био да се склоним и уништи правосуђе. Ово је предмет Кафка- кренули су о државног удара, а дошли су до ручка и карте – рекао је Салиховић.

Као објашњење што је “закаснио” на лет, навео је да су стигли раније сат времена прије затварања чек-ина, али да су његовог колегу претресали. Прије него је купио карте назвао је службе финансија и питао да ли је то дозвољено, након што му је потврђено, то је и урадио.

Наредно рочиште заказано је за 14. фебруар у девет сати када ће свједочити Божо Михајловић, Ирис Чавара и Елма Шабета.

(Клиx)

 

 

 

 

 

<див цласс="везани-цланци"> 

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

гуз

28.01.2020 14:44

Намјестено му је да Гордана Тадиц,неписмена особа,додје на његово мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2020 16:10

Правице они Салиховица од глине све због оне туропољке

Name

Домаци Странац

28.01.2020 15:02

Засто? Има цовјек апетит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

28.01.2020 15:08

није несто дебео за те паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

28.01.2020 15:35

он и тегетлија ко бизанци по свему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

близник

28.01.2020 16:40

пљунути тегелтија, па који жири их изабра.

Name

судија

28.01.2020 16:43

један био мало прекршајац за пијанце, а други само почео и изгорели му акти.

Name

шега

28.01.2020 16:45

странци бирају најгоре у врх да могу са њима млатити.

Name

сенберац

28.01.2020 15:38

доцепосе б'''''''на па није мого одолет па здеро и исо вани поврацо то они знају ко људи некрстени

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.01.2020 15:48

Само се суде ситни играчи а милиони пролазе немају ни пректшајне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака Цаст

28.01.2020 16:00

Ако је на јело, воли цовјек попити, помезетити па послије гајба пива хладног. Ја не видим ниста лосе у томе, халал било мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

28.01.2020 17:42

Много једе, а није дебео, има добру пробаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

28.01.2020 18:39

Па то Додик потроши за доручак а пред изборе за јањце и прасце 10 пута толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билов

28.01.2020 18:49

Ха ха мало брате.... Ја бруке ја тужиоца па шта рећи за обичан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.01.2020 21:43

Тузакате цовјека за 50 сетак хиљадица . Брука , то је ниста колико су покрали Додик , Изетбеговиц и Цовиц за ово деценија . Њих треба Уловит и судит Постовани Суде БиХ . БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладеж и грабеж

29.01.2020 08:24

Па он се цијело вријеме мандата хранио на терет државе.!! Или је можда нешто друго у питању. Можда није све у ићу и пићу. Нешто је и у готовини. Фино му газда ресторана, кафића, прицерије, хотела..., дадне новац, а онда фирми испостави рачун. То се тако ради. Барем овдје у РС-а то је прилично раширена пракса. Службени шофери су у томе врло верзирани и од користи шефовима.

ОДГОВОРИТЕ