Salihovića terete da je na jelo potrošio 80.000 KM

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, odnosno da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 50.000 KM.

Bosna i Hercegovina 28.01.2020 | 15:23
Salihovića terete da je na jelo potrošio 80.000 KM

Tužiteljka Tužilaštva KS Amra Mehmedović pročitala je optužnicu kojom se Salihović tereti da je u periodu od 1.2.2013. do 28.9.2016. godine iskoristio službeni položaj i ovlaštenja na način da je prekršio Odluku o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu.

Prema toj odluci u svrhu reprezentacije Tužilaštvo BiH je imalo na raspolaganju oko 25.000 KM na godišnjem nivou, ali je Salihović, prema navodima optužnice, naredio službeniku da prebaci dodatna sredstva iz budžeta Tužilaštva za reprezentaciju znajući da takvim prebacivanjem umanjuje sredstva za rad drugih odjeljenja ove pravosudne institucije.

Trošenje u dane vikenda

Potom je taksativno navela mjesta, datume, dane i iznos računa koji su za Tužilaštvo sporni, odnosno da je Salihović trošio sredstva reprezentacije u dane vikenda i tokom dana godišnjeg odmora u ugostiteljskim objektima. Riječ o iznosu od oko 80 hiljada KM za koje Tužilaštvo tvrdi da je prekoračen iznos dozvoljenog iznosa za reprezentaciju.

Prema drugoj tački optužnice, Salihović se tereti da je namjerno zakasnio na avion u povratku iz Pariza i kupio vlastitim sredstvima tri karte, a potom ih refundirao od Tužilaštva BiH čime je budžet oštećen za oko 3,8 hiljada KM.

Odgovarajući na pitanje predsjednika Sudskog savjeta Jesanke Ružića, Salihović je rekao da ne razumije optužnicu jer je činjenični opis nejasan i ne pokazuje da je postupao suprotno ciljevima službe ili da je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

– U okviru svojih ovlaštenja sredstva sam koristio za materijalne troškove, ekshumacije, angažovanje radnika na određeno i rad drugih odjeljenja i za reprezentaciju što je sve evidentirano na kontu. Dokazi Tužilaštva BiH će vam pokazati da u datom periodu nije bilo prekoračenja godišnjeg iznosa budžeta niti bilo koja stavka probijena. Izvještaji finansijskih revizora nisu pokazali bilo kakvo kršenje zakona kao ni nalaz vještaka Tužilaštva BiH – rekao je Salihović.

Rekao je kako on donio odluku kojom su povećana sredstva za reprezentaciju, ali da je Tužilaštvo BiH svake godine u tom periodu tražilo od Ministarstva finansija BiH dozvolu za rekonstrukciju budžeta i da je svaki put dobilo dozvolu.

– Budžet je u mom periodu povećan za 3-4 miliona KM. Pa zamislite tog tužioca koji je spao na to da krade ručak, odmah ga objesite, objesite me ako sam to uradio. Ovdje se teretim za rad Tužilaštva. Uzmite u obzir kako je tada radilo, imali smo tri smjene, sada nema posla ni za jednog tužioca. Sav iznos je knjižen u knjigama pa čak i službena putovanja koja sam proglasio tajnim, a to sam učinio da bih bio siguran na svojim putovanjima. Po povratku sam uvijek donosio dokumente i račune – rekao je Salihović.

Cilj uništiti pravosuđe

Istakao je kako su revizori uvijek dali pozitivno mišljenje i da nikada nisu imali zamjerku za transparentnost niti su navodili da sumnjaju u istinitost podataka.

Kada su u pitanju sporni dani vikenda i godišnjeg odmora kada je napravio navedene iznose računa, Salihović je rekao kako je on tužilac 0-24 svaki dan bez obzira je li dan vikenda ili na godišnjem, a da su tada imali jaku saradnju s regionalnim zemljama na projektima nestalih i ekshumacija, te da su delegacije dolazile i u dane vikenda.

– Ovaj moj slučaj je lov na vještice. Sramotno je da glavnog tužioca jedne države tretira na ovaj način, da se provodi linč samo zato što sam zakasnio na avion ili pojeo ručak. Ja sam smijenjen, Ustavni sud je naložio da me vrate, ali nisu to ispoštovali. Cilj je bio da se sklonim i uništi pravosuđe. Ovo je predmet Kafka- krenuli su o državnog udara, a došli su do ručka i karte – rekao je Salihović.

Kao objašnjenje što je “zakasnio” na let, naveo je da su stigli ranije sat vremena prije zatvaranja ček-ina, ali da su njegovog kolegu pretresali. Prije nego je kupio karte nazvao je službe finansija i pitao da li je to dozvoljeno, nakon što mu je potvrđeno, to je i uradio.

Naredno ročište zakazano je za 14. februar u devet sati kada će svjedočiti Božo Mihajlović, Iris Čavara i Elma Šabeta.

(Klix)

 

 

 

 

 

 

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

guz

28.01.2020 15:44

Namjesteno mu je da Gordana Tadic,nepismena osoba,dodje na njegovo mjesto.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2020 17:10

Pravice oni Salihovica od gline sve zbog one turopoljke

Name

Domaci Stranac

28.01.2020 16:02

Zasto? Ima covjek apetit.

ODGOVORITE
Name

someone

28.01.2020 16:08

nije nesto debeo za te pare

ODGOVORITE
Name

psiholog

28.01.2020 16:35

on i tegetlija ko bizanci po svemu...

ODGOVORITE
Name

bliznik

28.01.2020 17:40

pljunuti tegeltija, pa koji žiri ih izabra.

Name

sudija

28.01.2020 17:43

jedan bio malo prekršajac za pijance, a drugi samo počeo i izgoreli mu akti.

Name

šega

28.01.2020 17:45

stranci biraju najgore u vrh da mogu sa njima mlatiti.

Name

senberac

28.01.2020 16:38

docepose b'''''''na pa nije mogo odolet pa zdero i iso vani povraco to oni znaju ko ljudi nekrsteni

ODGOVORITE
Name

XL

28.01.2020 16:48

Samo se sude sitni igrači a milioni prolaze nemaju ni prektšajne

ODGOVORITE
Name

Svaka Cast

28.01.2020 17:00

Ako je na jelo, voli covjek popiti, pomezetiti pa poslije gajba piva hladnog. Ja ne vidim nista lose u tome, halal bilo majstore.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

28.01.2020 18:42

Mnogo jede, a nije debeo, ima dobru probavu.

ODGOVORITE
Name

Ma

28.01.2020 19:39

Pa to Dodik potroši za doručak a pred izbore za janjce i prasce 10 puta toliko

ODGOVORITE
Name

Bilov

28.01.2020 19:49

Ha ha malo brate.... Ja bruke ja tužioca pa šta reći za običan narod.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.01.2020 22:43

Tuzakate covjeka za 50 setak hiljadica . Bruka , to je nista koliko su pokrali Dodik , Izetbegovic i Covic za ovo decenija . Njih treba Ulovit i sudit Postovani Sude BiH . BRUKA

ODGOVORITE
Name

Gladež i grabež

29.01.2020 09:24

Pa on se cijelo vrijeme mandata hranio na teret države.!! Ili je možda nešto drugo u pitanju. Možda nije sve u iću i piću. Nešto je i u gotovini. Fino mu gazda restorana, kafića, pricerije, hotela..., dadne novac, a onda firmi ispostavi račun. To se tako radi. Barem ovdje u RS-a to je prilično raširena praksa. Službeni šoferi su u tome vrlo verzirani i od koristi šefovima.

ODGOVORITE