На данашњи дан преминуо пјесник Душко Трифуновић

На данашњи дан прије 14 година преминуо је пјесник Душко Трифуновић.

Србија 28.01.2020 | 12:08
На данашњи дан преминуо пјесник Душко Трифуновић

Душко Трифуновић рођен је 13. септембар 1933. у Сијековцу код Брода. Био је српски књижевник, пјесник и телевизијски аутор.

Прву пјесму је написао тек по повратку из војске, са 22 године. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али већ сљедеће године издаје прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рок ен рол школа.

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад где је наставио да ради за ТВ Нови Сад.

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом „Бијело дугме“. Из те сарадње су се изродили хитови као што су „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и тако даље.

Писао је текстове и за „Индексе“, Тешку индустрију, Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма „Има нешто“).

Укупно је око 300 његових пјесама компоновано и снимљено, а свега 3 пјесме у животу је написао на музику.

Преминуо је 28. јануара 2006. године у Нови Саду, према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, 30. јануара 2006.

 

(БН/Агенције)

 

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Приједор

28.01.2020 11:56

Геније, бисер. Почивај у миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

28.01.2020 13:54

Дивна и топла дјетиња душа, у овом одраслом човјеку, који је знао на прави начин исказати емоције, пјеснички узвишено, у суштини ненаметљиво. Такав је био у животу, велики умјетник, а једноставан Човјек. Почивај у миру, нека ти је вјечно спокојна душа.

ОДГОВОРИТЕ