Na današnji dan preminuo pjesnik Duško Trifunović

Na današnji dan prije 14 godina preminuo je pjesnik Duško Trifunović.

Srbija 28.01.2020 | 12:08
Na današnji dan preminuo pjesnik Duško Trifunović

Duško Trifunović rođen je 13. septembar 1933. u Sijekovcu kod Broda. Bio je srpski književnik, pjesnik i televizijski autor.

Prvu pjesmu je napisao tek po povratku iz vojske, sa 22 godine. U Sarajevo je došao sa 24 godine i zanatom bravara, ali već sljedeće godine izdaje prvu knjigu. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok en rol škola.

Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je da živi u Novi Sad gde je nastavio da radi za TV Novi Sad.

Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom „Bijelo dugme“. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“ i tako dalje.

Pisao je tekstove i za „Indekse“, Tešku industriju, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića a poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović (pesma „Ima nešto“).

Ukupno je oko 300 njegovih pjesama komponovano i snimljeno, a svega 3 pjesme u životu je napisao na muziku.

Preminuo je 28. januara 2006. godine u Novi Sadu, prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, 30. januara 2006.

 

(BN/Agencije)

 

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Приједор

28.01.2020 11:56

Геније, бисер. Почивај у миру!

ODGOVORITE
Name

Čovjek

28.01.2020 13:54

Divna i topla djetinja duša, u ovom odraslom čovjeku, koji je znao na pravi način iskazati emocije, pjesnički uzvišeno, u suštini nenametljivo. Takav je bio u životu, veliki umjetnik, a jednostavan Čovjek. Počivaj u miru, neka ti je vječno spokojna duša.

ODGOVORITE