Републиканци под великим притиском демократа

- Републиканци у Сенату, под све су већим притиском демократа да дозволе извођење сведока и подношење нових докумената на суђењу за опозив председника Трампа.

Свијет 27.01.2020 | 22:25
Републиканци под великим притиском демократа

Иначе, републиканци у горњем дому Конгреса САД имају већину.

Како наводи Глас Америке, демократе нарочито инсистирају на сведочењу бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Болтон је, према медијским извештајима, написао књигу у којој директно повезује председника са планом да се замрзне помоћ Украјини док не учини извесне политичке услуге, односно не покрене истрагу против сина Трамповог политичког противника, бившег потпредседника Џоа Бајдена.

Трамп је одбацио те наводе као лажне.

Републикански сенатор Мит Ромни објавио је да је све извесније да ће најмање четворо републиканских сенатора гласати да се Болтон позове као сведок, што би демократама омогућило да му издају позив који би га обавезао да се појави на суђењу у Сенату.

Републиканци су до сада тражили да суђење Трампу иде убрзаним током односно да буде без сведока и нових доказа, на којима инсистирају демократе у Конгресу.

Глас Америке наводи да је Болтон пре четири недеље Белој кући поднео радну верзију своје књиге на стандардну проверу пре објављивања како би се осигурало да не садржи поверљиве информације.

Према изворима "Њујорк тајмса", бивши саветник за националну безбедност написао је да му је председник Трамп у августу рекао да жели да замрзне војну помоћ Украјини док званичници те земље не покрену истраге о Трамповим ривалима, међу којима је и бивши потпредседник и кандидат за председничку номинацију Демократске странке Џо Бајден.

Болтонов адвокат сугерисао је да је извештај "Тајмса" тачан што би могло да подрије кључни аргумент Трампове одбране - да у спорном телефонском разговору са украјинским председником Володимиром Зеленским, у којем је Трамп наводно тражио да се истраже Бајден и његов син Хантер - није било условљавања.

Председник САД је нове оптужбе одбацио на Твитеру и поручио да Болтону никада није рекао да је помоћ Украјини повезана са истрагама о демократама, укључујући и Бајдена.

"Ако је Болтон то рекао онда је то урадио само да би продао књигу”, твитовао је америцки председник који је недавно у Давосу поручио да би Болтоново сведочење могло да угрози националну безбедност.

"Он зна како размишљам. Зна шта мислим о лидерима. Шта ће се догодити ако открије шта ја мислим о неком лидеру, а што није веома позитивно. Ја радим у име земље и то би било вома тешко. То би ми веома отежало посао", упозорио је Трамп.

Чанови Сената би касније током недеље могли да гласају о томе да ли ће бити сведока на суђењу Трампу. Ако подрже тај потез, процес опозива у Сенату могао би да траје дуже. Ако не буде подршке, горњи дом Конгреса могао би крајем недеље да гласа о томе да ли би Трамп требало да буде смењен с положаја председника, што је мало вероватно јер републиканци имају већину.

То значи да би судење било завршено пре првих унутарстраначких избора за председничку номинацију Демократске странке у Ајови, 3. фебруара, и Трамповог редовног говора о стању нације у Конгресу, заказаног за дан касније.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Форум

27.01.2020 21:47

Подрска демократама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина права

27.01.2020 22:04

Могу му пљунути под прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прозор

28.01.2020 13:09

УСА је дрзава!

Name

гуз

27.01.2020 22:14

Какав је суд без свједока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице овде јос свега и свацега

27.01.2020 22:17

У УСА су председницки избори тек у новембу. Моземо само замислии ста це се све издесавати у наредних 10 месеци

ОДГОВОРИТЕ