Пресуда у корист директорице коју је Влада смијенила

Окружни суд у Бањој Луци поништио је одлуку о смјени директорице ОШ "Ћирило и Методије" Олгице Тешић Милојевић која је с те позиције смијењена због фотографије с матурантима из маја 2018. године на којој су подигли песнице у зрак у знак подршке покрету "Правда за Давида".

Република Српска 27.01.2020 | 09:42
Пресуда у корист директорице коју је Влада смијенила

Како се наводи у образложењу, њу су смијенили због поступања супротно одредбама Закона о основном васпитању и образовању РС, али је она за своју смјену сазнала након што је објављен у Службеном гласнику РС чиме је Влада РС, као послодавац, поступила супротно Закону о општм управном поступку РС чиме је прекршила основно начело саслушања странке јер јој није омогућено да се изјасни о чињеницама и околностима које су важне за доношење рјешења.

"Образложење побијаног рјешења сматра паушалним јер исто садржи неодређене појмове као 'фотографије на једној друштвеној мрежи' због чега наводи да је доносилац побијаног рјешења повриједио и начело истине. Прије доношења рјешења, доносилац је био дужан утврдити право стање ствари, односно правилно утврдити све чињенице и околности које су од важности за доношење законитог и правилног рјешења.

Чињенице ове управне ствари нису тужитељици предочене нити јој је омогућен приступ подацима који су били разлог за њено разрјешење. Подаци јој нису ни накнадно достављени због чега рјешење садржи неправилности које онемогућавају оцјену његове законитости", наводи се у образложењу.

Њено разрјешење предложио је Педагошки завод РС. Наводи се и то како је Министарство просвјете и културе РС тражило изјашњење Просвјетне инспекције Управе за инспекцијске послове РС тек након доношења рјешења о разрјешењу које је донесено 21. фебруара 2019. године, а објављено 12. марта прошле године док је инспекцијска контрола извршена 1. марта прошле године, односно осам дана након доношења рјешења.

"Просвјетни инспектор је, приликом контроле, утврдио да не постоји садржај који није прилагођен школи, нити постоје панои, фотографије и други садржаје који указују да се у школи вршило окупљање протести и јавна дешавања која се могу повезати са спорним догађајем. Родитељи ученика као и свештеник који ради у школи су дали подршку тужитељици (директорици школе, оп.а.), а њој се ставља на терет да објављивањем спорних фотографија, које нису презентоване, није спровела мјере сигурности и заштите ученика, односно да је угрозила права и интересе дјеце.

Немогуће је повјеровати да је тужитељица угрозила безбједност ученика и права и у интересе дјетета, а истовремено ужива пуну подршку родитеља тих ученика као и вјероучитеља чије је дијете такође ученик школе, о чему су се сви они писмени изјаснили", наводи се у пресуди.

У одговору Министарства просвјете и културе РС на тужбу наводи се како је министар покренуо поступак разрјешења јер је директорица објавила фотографију на којој се налазе малољетни ученици ове школе што није у складу са Законом. Педагошки завод РС је чак навео како је директорица прекршила и све моралне педагошке и професионалне принципе те злоупотријебила положај и нарушила права и сигурност ученика.

Осим разрјешења дужности тражили су да се покрене одговорност пред другим институцијама РС, али се не наводе разлози за овај став нити се наводи када и којом радњом је директорица прекршила принципе, злоупотријебила положај и нарушила права и безбједност ученика.

У пресуди се наводи како је фотографија на којој су дјеца са подигнутом руком у песницу објављена 31. маја 2018. године приликом испраћања једне генерације ученика те школе па је уз фотографију објављена порука с ријечима подршке генерацији која се испраћа с прикладним ријечима у духу отварања новог поглавља у животу дјеце, а испод овог текста подршке написане су ријечи "Правда за Давида".

"На фотографији се не примјећују никакви знаци нарушене безбјесности за дјецу нити насиље, нити дјеца изгледају уплашено и угрожено. Из извјештаја просвјетног инспектора од 4.3.2019. године, произилази да је тог дана извршена ванредна инспекцијска контрола у школу па је директорица том приликом у вези са спорном фотографијом дала изјашњење да је фотографија настала у априлу када је поменута тема 'Правда за Давида' била актуелна, да је фотографија настала спонтано, да су дјеца била понесена еуфоријом што је карактеристично за матуранте, да догађај није био планиран и родитељи нису приговарали, а мајице на дјеци нису увредљивог садржаја него обичне бијеле мајице на којима су се наставници потписивали", наводи се.

Суткиња каже како у спису није затекла нити један други доказ који би указао на разлоге који су наведени у рјешењу о разрјешењу директорице.

"Како се у спису не налазе докази да је дјеловањем тужитељице или њеним пропуштањем дјеловања дошло до нарушавања права ученика, њиховог здравља, безбједности или да је дошло до вршења неког облика насиља над ученицима, те по ставу ово суда не постоје докази да тужитељица, као директор, није спроводила мјере безбједности и заштите ученика, а што јој се ставља на терет. (...)због чега се тужба и указује основаном, па је стофа ваљало уважити и оспорени акт поништити на основу овлаштења из члана 31. став 1. и 2. Закона о управном поступку.

Тужени је у обавези да без одлагања, а најкасније у року од 30 дана од пријема ове пресуде донесе нови акт, уважавајући правно схватање овог суда и примједбе суда у погледу поступка", наводи се у пресуди.

Такође, Влада РС као тужени послодавац, односно надлежно министарство, дужни су платити трошкове суђења у износу од 750 КМ.

Чланови група Правда за Давида поздравили су ову пресуду али и одлучност и храброст професорице Олгице Тешић Милојевић да се бори упркос свим притисцима и неправди.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Xx

27.01.2020 09:33

Браво директорице! Тако се брани цаст и достојанство од посрнулог резима и њихових послусника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.01.2020 10:24

Сад је бар свима све јасно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диме

27.01.2020 11:00

Мало наде да за Бањалуку у борби против лосе власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

27.01.2020 14:05

Напокон нешто нормално у овоме тоталиризму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

27.01.2020 17:57

Сада це Тегелтија да казни судију који је донио ову ослобадјајуцу пресуду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

27.01.2020 18:41

Боже, који су монструми ови политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

27.01.2020 18:43

Супер анализа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ЈА БОРАЦ

28.01.2020 08:39

Па видите ток и закљуцке "лакрдије" Неко у министарству са купљеном дипломом написе закључак и ту исту реченицу рециклирају сви кретени у ланцу одлуцивања и дају отказ. Па по овоме ми смо ту гдје смо... НИГДЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ