Presuda u korist direktorice koju je Vlada smijenila

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je odluku o smjeni direktorice OŠ "Ćirilo i Metodije" Olgice Tešić Milojević koja je s te pozicije smijenjena zbog fotografije s maturantima iz maja 2018. godine na kojoj su podigli pesnice u zrak u znak podrške pokretu "Pravda za Davida".

Republika Srpska 27.01.2020 | 09:42
Presuda u korist direktorice koju je Vlada smijenila

Kako se navodi u obrazloženju, nju su smijenili zbog postupanja suprotno odredbama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, ali je ona za svoju smjenu saznala nakon što je objavljen u Službenom glasniku RS čime je Vlada RS, kao poslodavac, postupila suprotno Zakonu o opštm upravnom postupku RS čime je prekršila osnovno načelo saslušanja stranke jer joj nije omogućeno da se izjasni o činjenicama i okolnostima koje su važne za donošenje rješenja.

"Obrazloženje pobijanog rješenja smatra paušalnim jer isto sadrži neodređene pojmove kao 'fotografije na jednoj društvenoj mreži' zbog čega navodi da je donosilac pobijanog rješenja povrijedio i načelo istine. Prije donošenja rješenja, donosilac je bio dužan utvrditi pravo stanje stvari, odnosno pravilno utvrditi sve činjenice i okolnosti koje su od važnosti za donošenje zakonitog i pravilnog rješenja.

Činjenice ove upravne stvari nisu tužiteljici predočene niti joj je omogućen pristup podacima koji su bili razlog za njeno razrješenje. Podaci joj nisu ni naknadno dostavljeni zbog čega rješenje sadrži nepravilnosti koje onemogućavaju ocjenu njegove zakonitosti", navodi se u obrazloženju.

Njeno razrješenje predložio je Pedagoški zavod RS. Navodi se i to kako je Ministarstvo prosvjete i kulture RS tražilo izjašnjenje Prosvjetne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove RS tek nakon donošenja rješenja o razrješenju koje je doneseno 21. februara 2019. godine, a objavljeno 12. marta prošle godine dok je inspekcijska kontrola izvršena 1. marta prošle godine, odnosno osam dana nakon donošenja rješenja.

"Prosvjetni inspektor je, prilikom kontrole, utvrdio da ne postoji sadržaj koji nije prilagođen školi, niti postoje panoi, fotografije i drugi sadržaje koji ukazuju da se u školi vršilo okupljanje protesti i javna dešavanja koja se mogu povezati sa spornim događajem. Roditelji učenika kao i sveštenik koji radi u školi su dali podršku tužiteljici (direktorici škole, op.a.), a njoj se stavlja na teret da objavljivanjem spornih fotografija, koje nisu prezentovane, nije sprovela mjere sigurnosti i zaštite učenika, odnosno da je ugrozila prava i interese djece.

Nemoguće je povjerovati da je tužiteljica ugrozila bezbjednost učenika i prava i u interese djeteta, a istovremeno uživa punu podršku roditelja tih učenika kao i vjeroučitelja čije je dijete takođe učenik škole, o čemu su se svi oni pismeni izjasnili", navodi se u presudi.

U odgovoru Ministarstva prosvjete i kulture RS na tužbu navodi se kako je ministar pokrenuo postupak razrješenja jer je direktorica objavila fotografiju na kojoj se nalaze maloljetni učenici ove škole što nije u skladu sa Zakonom. Pedagoški zavod RS je čak naveo kako je direktorica prekršila i sve moralne pedagoške i profesionalne principe te zloupotrijebila položaj i narušila prava i sigurnost učenika.

Osim razrješenja dužnosti tražili su da se pokrene odgovornost pred drugim institucijama RS, ali se ne navode razlozi za ovaj stav niti se navodi kada i kojom radnjom je direktorica prekršila principe, zloupotrijebila položaj i narušila prava i bezbjednost učenika.

U presudi se navodi kako je fotografija na kojoj su djeca sa podignutom rukom u pesnicu objavljena 31. maja 2018. godine prilikom ispraćanja jedne generacije učenika te škole pa je uz fotografiju objavljena poruka s riječima podrške generaciji koja se ispraća s prikladnim riječima u duhu otvaranja novog poglavlja u životu djece, a ispod ovog teksta podrške napisane su riječi "Pravda za Davida".

"Na fotografiji se ne primjećuju nikakvi znaci narušene bezbjesnosti za djecu niti nasilje, niti djeca izgledaju uplašeno i ugroženo. Iz izvještaja prosvjetnog inspektora od 4.3.2019. godine, proizilazi da je tog dana izvršena vanredna inspekcijska kontrola u školu pa je direktorica tom prilikom u vezi sa spornom fotografijom dala izjašnjenje da je fotografija nastala u aprilu kada je pomenuta tema 'Pravda za Davida' bila aktuelna, da je fotografija nastala spontano, da su djeca bila ponesena euforijom što je karakteristično za maturante, da događaj nije bio planiran i roditelji nisu prigovarali, a majice na djeci nisu uvredljivog sadržaja nego obične bijele majice na kojima su se nastavnici potpisivali", navodi se.

Sutkinja kaže kako u spisu nije zatekla niti jedan drugi dokaz koji bi ukazao na razloge koji su navedeni u rješenju o razrješenju direktorice.

"Kako se u spisu ne nalaze dokazi da je djelovanjem tužiteljice ili njenim propuštanjem djelovanja došlo do narušavanja prava učenika, njihovog zdravlja, bezbjednosti ili da je došlo do vršenja nekog oblika nasilja nad učenicima, te po stavu ovo suda ne postoje dokazi da tužiteljica, kao direktor, nije sprovodila mjere bezbjednosti i zaštite učenika, a što joj se stavlja na teret. (...)zbog čega se tužba i ukazuje osnovanom, pa je stofa valjalo uvažiti i osporeni akt poništiti na osnovu ovlaštenja iz člana 31. stav 1. i 2. Zakona o upravnom postupku.

Tuženi je u obavezi da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana od prijema ove presude donese novi akt, uvažavajući pravno shvatanje ovog suda i primjedbe suda u pogledu postupka", navodi se u presudi.

Takođe, Vlada RS kao tuženi poslodavac, odnosno nadležno ministarstvo, dužni su platiti troškove suđenja u iznosu od 750 KM.

Članovi grupa Pravda za Davida pozdravili su ovu presudu ali i odlučnost i hrabrost profesorice Olgice Tešić Milojević da se bori uprkos svim pritiscima i nepravdi.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Xx

27.01.2020 09:33

Bravo direktorice! Tako se brani cast i dostojanstvo od posrnulog rezima i njihovih poslusnika.

ODGOVORITE
Name

Hm

27.01.2020 10:24

Sad je bar svima sve jasno..

ODGOVORITE
Name

Dime

27.01.2020 11:00

Malo nade da za Banjaluku u borbi protiv lose vlasti.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

27.01.2020 14:05

Napokon nešto normalno u ovome totalirizmu.

ODGOVORITE
Name

kmkok

27.01.2020 17:57

Sada ce Tegeltija da kazni sudiju koji je donio ovu oslobadjajucu presudu...

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

27.01.2020 18:41

Bože, koji su monstrumi ovi političari.

ODGOVORITE
Name

VILI

27.01.2020 18:43

Super analiza.

ODGOVORITE
Name

I JA BORAC

28.01.2020 08:39

Pa vidite tok i zakljucke "lakrdije" Neko u ministarstvu sa kupljenom diplomom napise zaključak i tu istu rečenicu recikliraju svi kreteni u lancu odlucivanja i daju otkaz. Pa po ovome mi smo tu gdje smo... NIGDJE.

ODGOVORITE